Konya Seker Ayçiçegi Avans Fiyatini Açikladi

Ayçiçegi hasadinin baslamasiyla birlikte Konya Seker, geçtigimiz yillarda oldugu gibi avans fiyatlarini açiklayarak piyasalari hareketlendirdi.

Konya Seker Ayçiçegi Avans Fiyatini Açikladi

Geçtigimiz yil açikladigi avans fiyatin 350 TL üzerinde bir fiyat belirleyen Konya Seker, önceki yillarda oldugu gibi alimini gerçeklestirecegi ürün bedelinin tamamini pesin olarak üreticiye 10 gün içerisinde ödeyecek.
Yag ve nem oranlarina göre alim fiyatlarini bugün (Sali) ilan eden ve 11 alim noktasinda ürün kabulüne baslayan Konya Seker, geçtigimiz yil yüzde 44 yag orani ve yüzde 8 nemli ayçiçegi için belirledigi 1.300 TL/Ton olan avans fiyatini bu sene 1.650 TL/Ton olarak uygulayacak. Piyasadaki gelismelere göre üretici lehine hareket etmek üzere bu sene de avans fiyat uygulamasini sürdüren Konya Seker, 2014 hasat sezonuna göre ayçiçegi alim fiyatlarinda ton basina ortalama 350 TL artis yapti. Bir önceki yil açikladigi avans fiyata göre 44 yagli ayçiçegi fiyatini dörtte birden fazla artis yaparak fiyat açiklayan Konya Seker erkenci bölgelerde olusan ayçiçegi piyasa fiyatlarina göre de alim fiyatini yaklasik yüzde 7-10 arasinda yukarida belirledi. Geçtigimiz yil açikladigi avans fiyattan ürünü aldiktan sonra isletme sürecinde elde ettigi basari üzerine üreticiye ton basina ilave 90 TL ödeme yapan Konya Seker, 2014 yilinda ilave ödeme ile olusan fiyata göre hesap yapildiginda bile bu sene 44 yagli ayçiçegi için avans fiyat olarak bir önceki yilin 260 TL üzerinde bir fiyat açikladi.
Hatirlanacagi gibi, geçtigimiz yillarda ithal ayçiçeginin ton fiyatinin 300 dolara kadar düsmesi üzerine hasat baslamasina ragmen iç piyasada pazar hareketlenmemis ve bazi bölgelerde ayçiçegi fiyatlari üreticilerin beklentisinin çok altinda olmasina ragmen üreticinin ürününe yönelik talep olusmamisti. Geçtigimiz iki yil boyunca ayçiçegi avans fiyatini erken ilan ederek piyasalari hareketlendiren Konya Seker, yagli tohum aliminda piyasa belirleyicisi olan büyük birliklerin ve sirketlerin fiyat açiklamamasi üzerine üreticinin magduriyetinin önüne geçmek için harekete geçerek, olusan piyasanin üzerinde bir avans fiyat açiklamis, piyasadaki gelismelere göre de bu avans fiyati yukari yönlü revize edebilecegini ilan etmisti. Konya Seker’in bu müdahalesi sonrasi fiyatlar diger bölgelerde de Konya Seker’in belirledigi fiyatin biraz altinda dengelenirken, Konya Seker’de hem isletme basarisi hem de piyasalardaki gelismeler sonucu imkânlarini zorlayarak ilan ettigi avans fiyatin üzerine üreticisine hem 2013 yilinda hem de 2014 yilinda ürün alim kampanyasinin sona ermesinden sonra ton basina 90 TL fark ödemesi yapmisti.
Hasat sezonu baslamasina ragmen geçtigimiz yil oldugu gibi piyasadaki büyük alicilar fiyat açiklamazken, ayçiçegi üreticisinin magdur olmamasi için harekete geçen ilk büyük alici yine Konya Seker oldu. Geçtigimiz yil belirledigi avans fiyatini 350 TL arttirarak yüzde 44 yagli ayçiçegi için 1.650, yüzde 50 yagli ayçiçegi için 350 TL artisla 1.770 TL/Ton avans fiyati belirleyerek, hem Altinekin’deki Hamyag Fabrikasinda hem de 11 ayçiçegi alim noktasinda ürün alimlarina basladi.
"KAR DERDINDE OLMADAN EN YÜKSEK FIYATI VERDIK"
Ayçiçegi ve ayçiçegi üreticisi için Konya Seker’in bir güvence merkezi haline geldigini vurgulayan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani ve Karaman Milletvekili Recep Konuk, Konya Seker olarak ellerinin erdigi her ürün ve her üreticiye sahip çikmayi birinci görev olarak kabul ettiklerini belirttigi açiklamasinda sunlari söyledi;
“Biz bir üretici kurulusuyuz ve biz sanayi tesisimizi ve ticari faaliyetimizi üreticimize daha çok kazandirabilmenin araci olarak görüyoruz. Burada bir tane kriterimiz var bu tesislerde binlerce insanin hakki var. Baska bir üreticimizin hakkinin baskasina geçmemesini saglamak bizim için yegâne kriterdir. Burasi bir üretici kurulusu ve bizim ürettigimiz ürünün yani ham yagin alicilari var. Bizim kâr derdinde olmadan bir ton hamyagi satabilecegimiz en yüksek fiyati baz alarak o ham yagin elde edilebilecegi ürün miktarina göre ayçiçegi fiyatini belirledigimizi, üreticiye verilebilecek en yüksek fiyati verdigimizi özellikle bilinmesini istiyorum. Bu bilinmeli ki, bu tesis ayakta kalip bir yilligina degil yillarca üreticinin tarladaki üretimine teminat olusturabilsin. Bu sene de hem iç hem dis piyasalarin seyrine göre çalismamizi yaptik ve üreticimize verebilecegimiz en iyi fiyati vermek için imkânlari bir degil birkaç kere zorladik ve üreticimizin memnun olacagi, kurumumuz için de risk teskil etmeyecek bir fiyati belirledik. Bu seneki ortalama fiyatimizdaki artis miktari geçen yilki ürün fiyatlariyla kiyaslandiginda 4’te biri geçiyor. Ayçiçegi avans fiyatinda 44 yagli ayçiçegine ton basina geçen yila göre 350 TL’lik bir artis yaptik. Bir önceki yil alimi tamamladiktan sonra verdigimiz ton basina 90 TL’lik ilave fark ödemesi bile dâhil edildiginde bu sene avans fiyatta yaptigimiz artis 260 TL’dir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284