Konya Seker Fortune 500’de 66`inci Sirada Yer Aldi

Türkiye`nin en büyük 500 sirketinin belirlendigi `Fortune 500 Türkiye` listesi açiklandi. Üç bine yakin firmanin incelendigi ve net satis rakamlarina göre belirlenen listede Konya Seker 66’nci sirada yer aldi. Konya’dan da 9 sirketin yer aldigi listede ilk 100’ün içerisindeki Konyali tek sirket ise Konya Seker oldu.

Konya Seker Fortune 500’de 66`inci Sirada Yer Aldi

Bu yil sekizincisi düzenlenen "Fortune 500 Türkiye" arastirmasinin sonuçlari düzenlenen basin toplantisiyla açiklandi. Önceki yillarda oldugu gibi 2014 yilinda da Fortune 500 listesinin ilk siralarinda yine petrol ve enerji sirketleri yer aldi.
“KONYA SEKER ÜRETICI SIRKETLER IÇINDE 46’NCI”
Üç bine yakin firmanin incelendigi ve net satis rakamlarina göre belirlenen listede Konya’dan 9 sirket yer aldi. Fortune 500 Listesinde Konya Seker ilk 100 içerisinde Konya’yi temsil eden tek sirket oldu. 2014 yilinda net satislarini bir önceki yila oranla yüzde 8’lik artisla 2.038.801,806 TL olarak gerçeklestiren Konya Seker, (FVÖK) faiz ve vergi öncesi karlilikta da yüzde 18.90’lik artis ile 309.025,790 TL kar elde ederek 47’nci sirada yer aldi. Yine aktif varligini yüzde 14.32 oraninda büyüterek 3.894.396,267 TL ile listenin 33’ncü sirasina, ihracatini da yüzde 75 oraninda artirarak 106.033,528 TL ile 224’ncü siraya adini yazdiran Konya Seker istihdamda da çalisan sayisini yüzde 6 oraninda artirarak 3 bin 178 kisiye çikardi.
Konya Seker listede yer alan sirketler arasinda Endüstriyel Gida Imalati kategorisinde en büyük 5’nci sirket unvanina sahip olurken ilk 5 deki (FVÖK) faiz ve vergi öncesi karlilikta 3’ncü büyük sirket ve bir önceki yila göre (FVÖK) faiz ve vergi öncesi karliligini artiran tek sirket olarak göze çarpti. Konya Seker ayni zamanda Endüstriyel Gida Imalati kategorisindeki ilk 5 sirket arasinda yüzde 75 oran ile ihracatini en fazla artiran sirket olurken, Fortune 500 listesine girme basarisi gösteren 9 Konya sirketi arasinda ise en çok ciro ve en çok istihdam gerçeklestiren sirket oldu.
Konya Seker’in son yillarda is dünyasina yönelik yapilan arastirmalarda ve yayinlanan tüm istatistiklerde ön siralarda yer almasinin gurur verici oldugunu ifade eden Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani ve Karaman Milletvekili Recep Konuk Fortune 500 arastirmasina iliskin yaptigi degerlendirmede, “Yapilan her arastirmada ilk siralarda yer alan Konya Seker yaptigi yatirimlarla dünyanin en büyük 5 gida sirketinden biri olma hedefine saglam adimlarla ilerliyor” dedi.
“KONYA SEKER’IN ÖN SIRALARDA YER ALMASI HEPIMIZI GURURLANDIRIYOR”
ISO 500 gibi Fortune 500 siralamasinda da sadece Konya Seker’e ait verilerin yer aldigini vurgulayan ve bu siralamada Panplast, Panagro Et-Süt Entegre Gida Kompleksi, Beta Ziraat ve Hamyag Fabrikasi ile Termik Santrallerin istihdam, üretim ve ciro rakamlarinin yer almadigini belirten Konuk, “Bizim Konya Seker olarak yapilan istatistik, siralama ve arastirmalarda ön plana çikmak gibi bir derdimiz ve kaygimiz yok. Bizim derdimiz her yil bir önceki yila göre daha çok yatirim yapmak daha çok üretim gerçeklestirmektir. Fortune 500 listesinin yani sira geçtigimiz günlerde de ISO Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kurulusu Arastirmasi'nin detaylari yayinlandi. Her iki çalismada da Konya Seker isminin ön siralarda yer almasi hepimizi gururlandiriyor. ISO 500 listesinde 40’nci sirada yer alan Konya Seker, Fortune 500 listesinde de net satis cirolarina göre, üretici sirketler içinde 46’nci, tüm sirketler içinde, yani perakendeciler, magazalar ve dagitim sirketleri dahil edildiginde ise 66’nci sirada yer almistir. Endüstriyel Gida Üreten Sirketler içinde ilk beste yer alan Konya Seker, tüm sirketler arasinda ise Anadolu’nun en büyük ilk 10 sirketinden biri oldu” dedi.
Fortune Dergisinin bu sene hem Türkiye 500 listesini hem de ABD 500 listesini ayni sayida yayinladigini ifade eden Konuk, “Bizim 500 sirketimizin cirosu maalesef küresel bir zincir magaza olan Wallmart’in cirosunun henüz dörtte üçüne tekabül ediyor. Ülke olarak, is dünyasi olarak biz buradan ders çikarmali ve küresel manada etkin sirketlere sahip olmak, olabilmek için daha çok çalismaliyiz. Mesela yine bu arastirmaya yansiyan sonuçlardan biri 500 büyük sanayi kurulusunun karinin son iki yildir kur etkisiyle düsmesidir. Her ne kadar 2014 yilinda bu etki bir önceki yila göre zayiflamis ve sirketler karlilik anlaminda toparlanma sürecine girmis de olsalar 500 sirketin net kari 791,7 milyar liralik net satisa oranlandiginda yüzde üç civarindadir” diye konustu.
“KONYA SEKER GIDA VE TARIMDA DÜNYANIN ILK BESINDE YER ALMAK IÇIN GAYRET GÖSTERIYOR”
Konuk, “Konya Seker Fortune 500 arastirmasinda hem özkaynaklari, hem aktif varliklari hem de üretici sirketler arasindaki pozisyonu ile çarpici sonuçlar ortaya koymus, istikrarli büyümesini sürdürmüstür. Arastirmaya yansiyan sonuçlardan 309 milyon liralik kara ragmen net karin yaklasik 15 milyon lira olarak gerçeklesmesi kimsenin kafasini karistirmasin. Konya Seker’in bu istatistiki tablolardaki net kar ile övünmeye ihtiyaci yok. Konya Seker kar etmis mi etmis. Ne kadar cirosuna oranlandiginda yüzde 15’ten fazla. Bu karin önemli bir miktari ile ne yapmis? Yatirim, yatirim ve yine yatirim. O yatirimlari yapmasaydi ne olacakti o kâr? Bir kismi 17 kooperatife dagitilacak, bir kismi vergiye ayrilacak, kalan da faaliyet disi gelir için bankaya yatacakti. Biz elde ettigimiz kari olabildigince yatirima döndürmeye çalisan, büyük yatirimlara imza atan, büyük yatirimlar yapan bir sirketiz. Yani paraya para kazandiran degil, parayi fabrikaya döndüren ve o fabrikalar vasitasiyla refahi köye, kasabaya, sehre dört bir yana yaymaya çalisan bir sirketiz. Konya Seker’in tek katkisi, cirodan, üretimden ve dogrudan istihdamdan ibaret degil. Konya Seker’in rakamlarindaki her degisim tarladaki istihdamin da, köylerdeki refahin da artmasi anlamina geliyor, araziye de is bulundugunu gösteriyor. Konya Seker’in daha çok üretmesi tarim sektörünün de daha çok üretmesi, ürettiginden daha çok kazanmasi, refahtan daha çok pay almasi anlamina geliyor. Bugün ürettigimizden daha çok üretmemiz, küresel ölçekte de kantara çiktiginda agirligi olan sirketlere sahip olmamiz gerekiyor. Konya Seker olarak biz küresel ölçekte de kantarda agir basmak, en azindan kendi sektörümüzde gida ve tarimda dünyanin ilk besinde yer almak için gayret gösteriyor, o hedefe saglam adimlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284