Konya Seker, Kapilarini Karaman Medyasina Açti

Türkiye’nin üreten gücü Konya Seker hafta sonunda Karaman basinini agirladi. Tesislerinin kapilarini basin mensuplarina açan Konya Seker tesislerini gezdirerek yapilan yatirimlari gözler önüne serdi.

Konya Seker, Kapilarini Karaman Medyasina Açti

Cuma günü ilimizde görev yapan yerel medya mensuplarini ilk olarak Bozkir Sarioglan Köyünde yapimi devam eden Meyve Isleme Tesislerinin insaat alanini gezen basin mensuplari burada firma yetkililerinden bilgi alirken, tesisin Türkiye’nin en büyük sirke pekmez fabrikasi olacagi belirtilirken bölgenin yillik kapasitesi hesaplanarak tesisin kuruldugunu ifade eden tesis yetkilisi, “Taseli’nin bütün ürününü alabilecek kapasitedeyiz. Suandaki insaatimizi 3 ay içinde devreye almayi düsünüyoruz. 100 kisiyi istihdam ettirmeyi planliyoruz. Yillik 5 bin ton elma, 5 bin yas üzüm ve bunun haricinde 10 bin ton kürü üzüm kapasitemiz vardir. Burada çikacak ürünler sirke, pekmez ve meyve suyudur. Ilerleyen dönemlerde üzüm sekeri üretimi yapacagiz.” dedi.
Buradaki incelemenin ardindan Seydisehir-Beysehir yolu üzerinde bulunan Seydibey Tarim Ürünleri Isleme Entegre Tesislerine geçildi. Bu tesise geçmeden önce ayni yol güzergahinda bulunan dogal depolarin bulundugu magaralar gezdirildi.
Dagi delerek yapilan ve 4 ayri kapisi bulunan 5 metre eninde 160 metre boyundaki magaralarda tamamen dogal yöntemlerle Seydibey Patates Isleme tesislerinde kullanilan patateslerin muhafaza edildigi belirtildi. Herhangi bir enerji harcanmadan ham patatesin depolanmasini saglayan yatirim sayesinde tesisin enerji tüketimi de asgari seviyeye düsürülmüs durumda.
Basin mensuplari dogal magaralardaki incelemenin ardindan Seydibey Tarim Ürünleri Isleme Entegre Tesislerinin bulundugu Pratika kampüsünü gezen basin mensuplarini tesis hakkinda verilen bilgide tesiste saatte 5 bin kilogram dondurulmus parmak patates, bin kilogram kroket ve 500 kilogram sogan halkasinin üretildigini ifade eden yetkililer, “Toplam 500 bin 350 metrekarelik açik alan ve 92 bin metrekare kapali alana sahip isletmede 350 kisiye istihdam saglanmaktadir. 500 ton ham patates isleme kapasitesine sahip tesiste islenen patatesler Seydisehir, Beysehir ve Çumra bölgesinden temin ediliyor. Turfanda döneminde ise Ödemis ve Hatay’dan da alim yapiyoruz” dediler.
Daha sonra yine Konya hudutlarinda yer alan Angus üretim çiftligini gezen basin mensuplari Konya Meram bölgesinde bulunan Panogra Et ve Süt Entegre Tesislerine geçtiler. Burada Torku ürünlerinin nasil üretildigi konusunda bilgiler aldilar.
Dünyanin en büyük et ve süt entegre tesisi unvanina sahip olan Panagro Et ve Süt Entegre Gida Kompleksinde 950 kisinin istihdam ediliyor.
Yetkililer, “Çiftçimizin, refah seviyesinin yükselmesi için hayvanciligin, tarimin ayrilamaz bir parçasi olduguna inaniyoruz. Bu nedenle pancar üreticisi, çiftçimizi hayvancilikta da desteklemek amaciyla Panagro’yu kurduk. Toplam 343.000 metrekare açik alan üzerinde, 80.000 metrekare kapali alanda yer alan bu tesisimiz, ülkemize sektörün en büyügüne sahip olma gururunu da yasattik. Et üretim tesislerinde günlük 150 bas hayvan kesimi yapiliyor. Süt tesisinde ise günlük 800 ton süt isleniyor. Türkiye’de yapilan arastirmalarda normal gösterilen performansin çok çok üzerindeyiz. Türkiye’nin en ileri teknolojisine sahip et ve süt tesisine sahibiz” dediler.
Son olarak Çumra ilçesi hudutlarinda bulunan Çumra Seker tesislerini gezen basin heyeti burada Gida Laboratuarini, Torku Çikolata, bisküvi, kek tesislerini, Balik üretim tesislerini, sebze seralarini, termik santrali, ve seker üretim tesislerini gezdiler.
Çumra Seker tesislerinde verilen aksam yemegine Konya Seker Yönetim Kurulu Baskani ve ilimiz Milletvekili Recep Konuk’da katilarak basin mensuplariyla sohbet etti.
Milletvekili Konuk, gün boyu tesisleri gezen basin mensuplarina tesekkür ederek, “Buradaki hikaye bir sirketin yoktan varolus hikayesiyse Karaman’da bu hikayeyi yazabilir. Biz Karaman’da üretilen ürünleri marka degeri olan nitelikli ürünler haline getirirsek basarili olabiliriz. Karaman sanayisini yenileyemezsek bir siçrama yapamazsak en çok zarari yine o bölgenin insanlari görecek. O nedenle biran önce Karaman’da Gida Serbest Bölgesinin kurulmasi gerekiyor. Biz bunun için çalisiyoruz. Ankara’da bu konuda çok yogun mesai harciyoruz. Ekim ayinin ilk haftasinda gida çalistayini tamamlayacagiz. Bu çalistayda Karaman’la ilgili yol haritakimizi da belirlemis olacagiz. Böylelikle Anadolu’ya olan borcumuzu da Karaman’la ödemis olacagiz. Ben Karaman’i farkli bir yer olarak görmüyorum. Çünkü Karaman’i çok iyi taniyorum. Karaman’la ilgili çok büyük tuzaklar var. Sermaye gruplari sizi kendi Pazar gücüne katki saglayacak kadar destekliyor. Ama daha ileriye gitmenizi istemiyor. Iste bu nedenle Karaman’in kendi Pazar gücünü yaratmasi gerekiyor. Anadolu sermayesi bu büyük pazarin sermayesinin içinden mutlaka payini almalidir diye düsünüyorum” dedi.
Konuk, Torku markasinin Karaman’a girmesinin çok önemli olmadigini, Karaman’in mevcut markalarinin kendi pazarini yaratmasi gerektigini belirterek “Elbette Konya Seker olarak Karaman’a da yatirimlarimiz olacak. Hatta ilk yatirimimizi Derya helvayi alarak helva sektörüyle girisimizi yaptik. Baska yatirimlarimizda elbette olacak ama ben bunu çok fazla dillendirmek istemiyorum. Torku’dan önce Karaman’in kendi öz markalari kaliteli üretim ve güçlü bir Pazar gücüne sahip olabilmeli ki Karaman sanayisi güçlensin” diye konustu.
Uzun, keyifli ve yorucu geçen günün sonunda Milletvekili Recep Konuk, Karaman basinina tesekkür ederek Karaman’a ugurladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284