Konya Ve Çumra Seker’de Pancar Alimi Basladi

Konya Seker’in 59., Çumra Seker’in 9. pancar alim kampanyasi düzenlenen törenle basladi.

Konya Ve Çumra Seker’de Pancar Alimi Basladi
Çumra Seker Fabrikasi’nda pancar alim kampanyasi için yapilan törene Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birligi (Pankobirlik) Genel Baskani Recep Konuk, Çumra Kaymakami Ali Akçay, Konya Seker Fabrikasi Genel Müdürü Yavuz Erence, Çumra Seker Idari ve Sosyal Isler Müdürü Dede Ülker ile çiftçiler katildi. Pankobirlik Genel Baskani Konuk yaptigi konusmada, Çumra Seker Fabrikasi’nin bünyesinde bulundurdugu tesislerle gida ve enerjide önderlik ettiklerini söyledi. Konuk, "10 yil öncesine bakalim ve ne kadar mesafe katettigimizi görelim. Türkiye’deki ilk 50 arasinda Konya Seker var, ilk 100 vergi veren kurumlar arasinda Konya Seker var. 28 büyük sanayi kurulusunun sahibi bir Konya Seker var. Bölgeye degil, ülke ekonomisine büyük katkilar olusturduk. Türkiye'nin 2023 hedefleri var, Konya Sekeri’n de var. 1 trilyon dolar ihracata ulasmak istiyoruz. Bizler hepimiz çalisacagiz, burada üreticiye büyük görevler düsüyor. Düne kadar kambur olarak görülen tarim sektörü su anda ticaret fazlasi veren tek sektördür. Dünyanin 7. büyük tarim ekonomisine sahibiz. Bu gelismeden üretici nasibini tam manasiyla alamamistir ama almalidir. Bizim üretebilme kabiliyetimiz var. Laftan yorgun düstük, bundan sonra laf ebeligi degil is ebeligi yapmaliyiz" dedi.
Konuk, Konya Seker’in 2012-2013 kampanya döneminde fireleri düstükten sonra 3 milyon 74 bin ton pancar isleyerek 434 bin 200 ton kristal seker, 620 bin ton yas pancar küspesi, 110 bin ton melas ve 30 bin ton kuru küspe üretmesini beklediklerini kaydetti.
Çumra Kaymakami Ali Akçay da, Çumra’nin bugün sahip oldugu degerlerle Türkiye’nin en önemli ilçelerinden biri durumunda oldugunu ifade etti. Yapilan konusmalarin ardindan Çumra Seker Fabrikasi’na ilk pancari getiren 3 çiftçiye dip kazan makinesi verildi. Dua edilerek kurban kesimi sonrasi pancar alim kampanyasi baslamis oldu. Yapilan çalismalar sonucu kampanya döneminde günlük pancar isleme kapasitesini 28 bin tona çikararak olan Konya Seker’in kampanya süresinin yaklasik 110 gün olacagi bildirildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284