Kredi Çekenlere Büyük Müjde

Uzun vadeli kredi alan vatandaslara büyük kolaylik geliyor.

Kredi Çekenlere Büyük Müjde
Gümrük Bakanligi'nin hazirladigi yeni Tüketici Kanunu taslagina göre bankalar, aldiklari krediyi vadesi gelmeden toplu olarak ödemek isteyen tüketiciye faiz indirimi yapmak zorunda kalacak. Yeni taslakla bankalarin faiz indirimini yapmamak için koz olarak kullandigi erken ödeme tazminati düzene sokuluyor.
Tazminat oranlarina ise 'yasal sinir' getiriliyor.
Buna göre tazminat, erken ödeme ve kredi sözlesmesinin sona ermesi arasindaki sürenin bir yili asmadigi durumlarda erken ödenen kredi tutarinin binde 5'ini, bir yili asmasi halinde ise erken ödenen kredi tutarinin yüzde 1'ini geçemeyecek. Erken ödeme tazminati, tüketicinin erken ödemesi ile kredi sözlesmesinin sona erme tarihi arasindaki dönemde ödenmesi öngörülen faizin tutarini da asamayacak. Örnegin bankadan 10 bin TL tutarinda yüzde 1.59 faiz, 18 ay vadeyle ihtiyaç kredisi alan bir vatandas, toplam 11 bin 909 TL ödeme yapiyor, aylik 661 TL taksit ödüyor.
Sabah Gazetesinin haberine göre, Ilk alti ayda 7 bin 36 TL'si ana para kalani faiz olmak üzere toplam 7 bin 940 TL ödemek zorunda. Taslak yasalasirsa vatandas eline geçen toplu parayla krediyi kapatmak istediginde 900 TL'lik faiz farkini ödemekten kurtulacak. Banka sadece anaparaya aylik faiz oranini isletip, binde 5'lik tazminat alacak. Böylece 12 aylik erken ödemede 754 TL yerine 146 TL'lik faiz ödenecek. Yani erken ödeme yaklasik 608 TL kazandiracak. 
Tüketicilerin tam olarak anlamadan kredi sözlesmesi imzalamasi da tarih oluyor. Artik kredi sözlesmeleri düzenlendigi gün degil bir gün sonra imzalanabilecek. Tüketicilere 15 gün içinde kredi sözlesmesinden cayma hakki da getiriliyor. Bankaya en geç 14 gün içinde kredi alimindan vazgeçtigini bildiren 30 günde parayi iade edebilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284