Kredide Kötü Sicili Olana Sakiz Bile Yok

Türkiye Bankalar Birligi`nin dün yayinlanan yönetmeligiyle artik risk bilgileri kamuya açik hale geldi. Bugüne kadar sadece bankalarin görebildigi Kredi Kayit Bürosu`ndaki bilgileri artik bakkal, manav, ev sahibi herkes görecek.

Kredide Kötü Sicili Olana Sakiz Bile Yok
Bugüne kadar sadece bankalarin görebildigi Kredi Kayit Bürosu'ndaki (KKB) 25 milyon kisi ve 1,5 milyon sirkete ait mali sicil bilgilerini artik sokaktaki vatandas da görebilecek. Türkiye Bankalar Birligi'nin dün yayinlanan yönetmeligiyle artik risk bilgileri kamuya açik hale geldi.
75 milyonu ilgilendiriyor
Edinilen bilgiye göre yeni sistem 75 milyon vatandasi yakindan ilgilendiriyor. Yeni sistemle birlikte artik kötü sicili olanlar bakkaldan veresiye sakiz bile alamayacak. Çünkü küçük esnaf da dahil herkes, müsterisinin mali sicilini KKB kayitlarina bu kisinin izniyle girip ögrenebilecek:
Faturalar da görünüyor
* KKB'de vatandaslarin kredi karti bilgileri ile kredi bilgileri, sirketlerin de çek, senet, kredi ve kredi karti bilgileri yer aliyor.
* KKB, Haziran 2013'ten itibaren Risk Merkezi'ne (RM) dönüsecek. Bu merkez yapacagi çalismalarla kisilerin elektrik, su, dogalgaz ve telefon fatura bilgilerini de sisteme ekleyecek.
Kayit yaptirmak sart
Kullanici açisindan ise sistem söyle isleyecek:
* Örnegin bir vatandas arabasini satacak. Alici araba için nakit yerine çek, senet ya da veresiye teklif etti.
* Satici, alicinin mali geçmisini ögrenebilmek için KKB sicil raporunu isteyecek.
* Alici, bu raporu alabilmek için önce bir banka subesine gidip KKB'ye kayit yaptiracak.
Tek kullanimlik sifre
* KBB kendisine bir kullanici kimligi ve sifre verecek.
* Alici isterse o anda sicil raporunu bankadan alabilecegi gibi, sifresini saticiya verip KBB'nin internet sitesinden kendisini sorgulamasina izin verecek.
* Tek kullanimlik sifreyle sisteme giren saticisi aliciyi sorgulayacak.
Kaynak: Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284