Memura Fazla Mesai Ücreti Tarih Oluyor!

Bütçe açigini azaltmak için kemer sikma karari alan ekonomi yönetimi, memurun fazla mesaisiyle ilgili bir düzenleme hazirladi. Fazla mesai alti ayla sinirlanirken diger alti aydaki çalismalar yillik izne eklenecek.

Memura Fazla Mesai Ücreti Tarih Oluyor!
Uygulamadan, en çok hafta sonu da tahsilat yapan Gelir Idaresi Baskanligi ile Sosyal Güvenlik Kurumu çalisanlari etkilenecek.
Bütçe açigini azaltmaya yönelik alinan tasarruf önlemleri memuru da etkiledi. Yilbasindan itibaren 2,6 milyon memurun mesai sistemine yönelik ücret ödemesi yeniden belirleniyor.
Ercan Baysal'in haberine göre 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere normal mesai uygulamasi kalkiyor. Yeni yilda mesai, is yogunlugunun oldugu dönemle sinirli olacak. Bu süre alti ayi geçmeyecek.
Memurun diger günlerde mesaiye kalmasi durumunda ise herhangi bir sekilde para ödemesi yapilmayacak. Fazla mesaiye kalinan saatler toplanarak yillik izne eklenecek.
Maliye Bakanligi'nin verilerine göre memura geçen yil toplamda 1 milyar 80 milyon liralik fazla mesai ücreti ödendi. Kamuda fazla mesai ödemesiyle ilgili düzenlemenin bitmesinin en çok Gelir Idaresi Baskanligi (GIB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) etkileyecegi belirtiliyor.
Yilbasindan itibaren bir yil uzatilan kamuda fazla mesai uygulamasinin bitecegini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, özellikle hafta sonu tahsilat yapan vergi dairesi çalisanlarinin magduriyet yasayacagini belirterek, konuya iliskin belirsizligin devam ettigini aktardi. Hangi kurumun fazla mesai alip alamayacagi konusu da tam olarak netlesmedi.
Hafta içinin yani sira hafta sonunda da daire baskani, genel müdür yardimcisi, genel müdür veya müstesarla birlikte fazla mesai yapmak zorunda kalan hizmetli, soför, sekreter gibi kadrolarin bu durumda nasil bir davranis sergileyecegi bilinmiyor.
Bakanlik kaynaklari, çok sayida üst düzey bürokratin araçlarinin kendilerinin sürebilecegi ve telefonlarina kendilerinin bakmak zorunda kalacagi belirtiliyor. 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'nda her sekiz saat fazla çalismanin bir günlük izne dönüstürülebilecegi hükmünün yer aldigina dikkat çeken kaynaklar, fazla mesainin alti ayla sinirli olduguna dikkat çekti.
Üst düzey bir yetkili, "Bakanlar Kurulu'na fazla mesai yapilmasi durumunda alti ay fazla çalistirma yetkisi verildi. Ancak bu yetkinin kullanilmayacagini düsünüyorum. Çünkü ekonomi yönetimi 2013 yilinda tasarruf yapmakta kararli." dedi. Ayni yetkili, çalismalarin devam ettigini, her kurumda fazla mesainin olmayacagina dikkat çekerek bunun önümüzdeki günlerde netlesecegini aktardi.
Bütçe belirleyici olacak
Fazla mesainin Orta Vadeli Program (OVP) ve yillik bütçe çalismalari sebebiyle agirlikli olarak yilin ikinci yarisi için uygulanacagi belirtiliyor. Önümüzdeki yila iliskin devlet memurlari için çalisma mesai saatleri de geçen ay yeniden düzenlendi. Istanbul'da devlet memurlari için mesai saatleri 30 Ekim'den itibaren saat 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak uygulaniyor.
Baskent'te ise 8 Ekim Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya baslanacak yeni mesai saatlerine göre memurlar ise saat 09.00'da basliyor. Ögleyin 12.30-13.30 arasi bir saat paydos olurken mesai saat 18.00'de bitecek. Üst kurullarda ise mesai 08.30'da baslayip 17.30'da sona erecek.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284