New York Times’dan Ayranci’daki Enerji Yatirimina Övgü

Dünyanin hayranlikla izledigi, Karaman’in dört gözle bekledigi Dervish Projesi ‘ne bir övgü de New York Times’dan geldi.

New York Times’dan Ayranci’daki Enerji Yatirimina Övgü

METCAP Group Yönetim Kuirulu Baskani Dr. Celal Metin’in Capital Dergisi’nde geçtigimiz yil yayinlanan röportaji sizlerle paylasalim istedik.
ÇOK BÜYÜK HEDEFLERIM VAR
Metin, milletlerarasi bir büyüklügün bir parçasi olmak istediklerini, kimyasi tutan gruplarla yatirimlarini paylasabileceklerini açikliyor.
Celal Metin, Sabanci Holdingin Eski Ceo'su. Ayni zamanda kimya doktoru. Uzun yillar Türkiye, Uzakdogu ve ABD'de yöneticilik yapti. 6 yil önce de Sakip Sabanci tarafindan getirildigi Sabanci Holding CEO'lugu görevinden ayrilip kendi isini kurdu. Simdi, Met Group çatisi altinda enerji, tarim ve hayvancilik yatirimlarina odaklandi. Metin, 10 yil boyunca Dupont'da yöneticilik yapan oglu Kerem'i operasyonun, Morgan Stanley'de çalisan kizi Irem'i ise finansin basina geçirdi. Metin, Türkiye'de ve yurtdisinda toplam 4 bin megavatlik enerji yatirimi üzerinde çalistiklarini söylüyor. Türkiye'deki 2 santralden biri Karaman'da digeri ise Kirklareli'nde olacak. Karaman'daki enerji santralinde en büyük ortagi ise GE. New York Times'in da övgüyle bahsettigi Karaman'daki santral için Metin, "2008'de bu rüyamin gerçek olacagini hayal bile edemiyordum" diyor ve ekliyor: "Gelistirdigimiz teknoloji sayesinde dogalgaz, rüzgâr ve günes enerjisini bir arada kullanarak yüzde 70 verimlilige ulastik." Grubun hayvancilik ve tarim yatirimlari ise Edirne Uzunköprü'de devam ediyor. Sabanci'dayken de Piyale gibi eski gida markalarini topladigini söyleyen Metin, gidada büyüyeceklerini ve nihai tüketiciye kadar gideceklerini söylüyor. Metin'e göre iste basarili olmak için ise "çikisi" olan projelere yatirim yapmak gerekiyor. Metin, "90 gün içinde halka açilacakmis gibi hazirlikli olun" diyor. Aile sirketlerine ise "Çocuklari mutlaka ise ortak yapin" tavsiyesinde bulunuyor. Kendisinin de kizini ve oglunu sirketine ortak yaptigini söyleyen Metin, "Kendilerini ispatladiktan sonra birlikte çalismaya basladik" diyor. Metin, Sabanci Holding'i ise olmasi gereken yerden asagida buldugunu söylüyor. "Koç ile Sabanci arasindaki fark açildi. Sabanci bugün olmasi gereken yerden 3 kat daha yukarida olmaliydi" diyen Metin, girisimcilik hayatini, yeni yatirimlarini ve gelecek planlarini söyle anlatti:
NASIL GIRISIMCI OLDU?
Kimya mühendisiyim. Doktorami da kimya üzerine yaptim 1975 yilinda üniversiteyi bitirdikten sonra Sabanci Grubu'na katildim. Daha sonra Sabanci'dan ayrilarak Uzakdogu'ya gittim. 2003 yilina kadar Çin'in en büyük petrokimya ve enerji grubunda baskan yardimciligi yaptim. Bu grubunun büyümesinde çok önemli rolüm oldu. Grup sirketlerinin Amerika'da ve Uzakdogu'da halka arzlarini gerçeklestirdim. Ayni zamanda yöneticilik yaptigim bu sirketlerde, belli ortakliklarim oldu. 1998'de Singapur'da Met Group'un temellerini attim. Met Capital Partners adinda butik bir yatirim bankasi kurdum. Bu çok önemli bir isti. Çocuklar okumaya Amerika'ya gidince, Istanbul'a dogru yapilanmaya basladik. Türkiye'ye, 1996 yilinda, Erbakan Hükümeti döneminde, büyük bir enerji yatirimi yapmak için döndüm. Bu dönem, Türkiye'nin ilk kez enerji sektörünü tekelden çikarip özel sektöre açmayi planladigi günlerdi. Iskenderun ile Yumurtalik arasindaki bölgede toplam 1.300 megavatlik enerji santrali kurmak için müracaatimizi yaptik. Tüm anlasmalari imzaladik. Ciddi miktarda yatirim da yaptik. Maalesef o zamanlar enerji üretiminin devletin isi olduguna dair çikan kanunlardan siyrilamadigimiz için bu yatirimimiz yarim kaldi. Hâlbuki bugün Türkiye'nin en stratejik yerinde önemli bir dogalgaz çevrim santralimiz olacakti. 2003'te ise Sabanci Holding'e, merhum Sakip Sabanci'nin daveti üzerine 3 yilligina geldim. Sabanci Grubu'ndaki yillarimi basariyla geçirdim. 3 yillik sürenin 1,5 yillik zarfinda, Sakip Bey'in son CEO'su olarak görev yaptim. Bu sirada yürütmekte oldugum islerimin aktif yönetim kurulu üyeliklerinden çekildim. 2005 yilinin sonunda ise Sabanci Holding'den ayrildim ve kendi isim olan Met Group'un yatirimlarina agirlik verdim.
GELECEGIN TEKNOLOJISI
Met Group olarak Türkiye'deki yatirimlarimiza 3 yil önce Samsun'da 890 megavatlik Borasco Projesi ile basladik. Bu projede OMV ile ortak olduk. Daha sonra OMV ile ayri ayri yollarimiza devam etme karari aldik ve projedeki hisselerimi sattim. Bugün itibariyla Türkiye'de toplam 2 bin megavatlik elektrik enerjisi üretecek 2 tane enerji santrali yatirimi yapiyoruz. Bunlarin biri Karaman'da, digeri ise Kirklareli'nde olacak. Kirklareli'ndeki santralimiz 2014'ün birinci çeyreginde üretime girecek. Karaman'da ise 450 milyon Euro'luk yatirimla 570 megavat gücünde bir dogalgaz santrali kuruyoruz. "Dervish" adi verdigimiz yeni nesil santralda, dogalgaz, rüzgâr ve günes enerjisini birlikte kullanarak elektrik üretiminde yüksek verimlilik saglayacagiz. 2015 yilinda üretime girdiginde, 600 bin hanenin elektrigini tek basina karsilayacak. Santralin yapimini General Electric (GE) ve Gama konsorsiyumuna ihale ettik. GE ile 2008 yilindan beri süren yogun çalismalar sonucu 7 bin 800 sayfalik kontrat imzaladik. GE, projeye yüzde 20 ortak oldu. GE ortakligini artirmak istiyor. Ayrica bu santrali, 1.080 megavata çikarmak üzere EPDK'ya müracaat ettik. Ikinci fazin 2017 yilinda devreye girmesini planliyoruz. Karaman'daki projemizin birçok özelligi, dünyada enerji alaninda ilklere imza atiyor. Bu santralde ilk kez dogalgaz, rüzgâr ve günes enerjisi ayni santralde birlesmis olacak. Ayrica santralimiz ciddi mali getiri saglayacak sekilde gerçeklestirildi. Bu yaklasimin enerji üretiminin gelecegini temsil ettigine inaniyorum.
GÜNESTE BÜYÜK HEDEF
Enerjide bugüne kadar 3 bin 500 megavatlik bir gelistirmede bulunduk. Bunlarin hepsinde yenilikçi, yarinin teknolojilerini kullanan, 2050'lerin döneminde bile basarili olacak yapilari kuruyoruz. Tüm yatirimlarimiz dogalgaza ve rüzgâra dayali olacak. Enerjide sadece Türkiye'de yatirim yapmiyoruz. Güneste Italya'da, rüzgarda Hirvatistan'da, dogalgazda ABD'de entegre enerji tesisleri kuruyoruz. ABD'de toplam 1.100 megavatlik 2 enerji santrali üzerinde çalisiyoruz. Bunlarin biri Nevada'da, digeri ise Kaliforniya bölgesinde olacak. Su anda ortagimiz yok. Ancak, ilgi duyan birçok grup var. ABD'deki yatirimlarimizda bir Türk sirketiyle stratejik ortaklik yapmayi düsünüyoruz. Ancak projenin bütün yönetimi bizde olacak. Hirvatistan'da ise birinci fazda 60 megavatlik bir rüzgâr santrali gelistiriyoruz. Rüzgâr ölçüm direklerimizi diktik. Projeyi yakindan takip ediyoruz. Italya'da ise Puglia Bölgesi'nde de 20 megavatlik günes yatirimi yapmak için çalismalarimizi yürütüyoruz.
Günes enerjisindeki etkinligimizi önümüzdeki dönemde daha da artiracagiz. Körfez Bölgesi'nde de enerji santrali yatirimlarimiz olacak. Burada Katar'a ve Kuveyt'e odaklandik. Günes enerjisi ve dogalgaz kullanarak hem elektrik hem de su üretimi yapacagiz. Deniz suyunun normal suya çevirecegiz. Bu projenin çok önemli özellikleri var. Bununla ilgili her türlü yatirimimiz hazir. Tamamen GE teknolojilerini kullanmayi planliyoruz. Ayrica Met Group olarak GE ile birlikte ABD'li günes enerji panel ve santralleri üreten E Solar'a ortak olduk. Günes enerjisi konusunda da uluslararasi alanda önemli bir oyuncu olmayi hedefliyoruz.
ORTAKLIK YAPMAYA HAZIR
3 yildan beri Karaman'da hayata geçirecegimiz enerji santralimizin hayalini kuruyordum. 2008'de bu vizyonu çizerken ben bile zorlanacagimi hissetmistim. Çünkü istedigimiz santral modeli, teknolojileri ve mühendislikleri zorlayacak bir projeydi. O zaman, bu rüyamin gerçek olacagini hayal bile edemiyordum. Ancak, simdi geldigimiz noktada bunu basardik. Rüyam gerçek oldu. Santral, GE Flex-Efficiency 50 teknolojisiyle kurulacak. En önemli özelligi ise rüzgâr ve günes entegrasyonu ile birlikte dünyada yüzde 70 verimlilik gibi en yüksek verimlilik orani ile çalisacak gaz santrali olacak olmasi. Bu yeni teknolojinin en güzel yönlerinden birisi, santral 28 dakikada durdurulup tekrar çalistirilabilecek. Diger santrallarda bu süre 68 dakikayi buluyor. Ayni zamanda dünyanin ilk entegre yenilenebilir kaynakli kombine çevrim enerji santrali olacak. Insaat sirasinda 2 bine yakin kisiye istihdam saglayacagiz. Santral bittikten sonra 100'ün üzerinde mühendis görev yapacak.
Met Group olarak küçük bir yatirimin yüzde 100 sahibi olmak gibi bir vizyonumuz yok. Milletlerarasi bir büyüklügün bir parçasi olmak istiyoruz. Toplamda 4 bin megavatlik enerji yatirimi gelistiriyoruz. Kimyasi tutan gruplarla yatirimlarimizi paylasmak istiyoruz. Ayrica yapacagimiz tüm yatirimlarin tamamini elimizde tutacagiz diye bir iddiamiz yok. Bugün 2 bin megavatlik bir tesisin degeri 3-3,5 milyar Euro. Bunun yüzde 25'ine sahip olsaniz bile çok büyük ekonomik büyüklüge ulasmis olursunuz. Ayrica tek bir projeye yatirim yapmayarak bütün yumurtalari ayni sepete koymuyoruz. Sonuçta benim 250 megavatlik bir rüzgâr tesisim olsun diye bir vizyonum yok. Ben dünyada veya bölgede önemli bir yeri olan yatirimin küçük ama etkin bir parçasi olmak istiyorum.
Kaynak: www.capital.com.tr Haber: Ayse Tarcan Aksakal
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284