OSB Baskani Toktay: “Karaman Sanayisi 59 Bin 224 Kisiye Ekonomik Katki Sagliyor”

Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay, Karaman sanayisinin aileleriyle birlikte 59 bin 224 kisiye ekonomik katki sagladigini söyledi.

OSB Baskani Toktay: “Karaman Sanayisi 59 Bin 224 Kisiye Ekonomik Katki Sagliyor”
Organize Sanayi Bölgesi ve çalisanlarinin sosyo-ekonomik sorunlarinin görüsüldügü toplanti Demosan Otel’in Osmanli Salonunda yapildi. Toplantiya Milletvekili Mevlüt Akgün, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Kemal Çokdinç, Adli Yargi Komisyonu Baskani Mehmet Öztunç, Il Genel Meclisi Baskani Mustafa Bayir, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri M. Salih Baldiz, isadamlari ve daire müdürleri katildi.
Toplantida bir konusma yapan Organize Sanayi Bölgesi ve Karaman Ticaret Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay, Türkiye Istatistik Kurumu verilerine göre Karaman nüfusunun 234 bin 5 kisiye ulastigini, SGK verilerine göre ise 209 bin 264 kisinin aileleriyle birlikte sosyal güvenlik kapsaminda bulundugunu ve veriler isiginda Karaman’da sigortasi bulunmayan ulusal güvenlik kapsaminda olmayan kisi sayisinin ise yaklasik 22 bin 657 oldugunu yesil kartlilari da bu hesaba kattiklarinda Karaman nüfusunun hemen hemen tamaminin sosyal güvenlik kapsaminda oldugunu söyledi.
Toktay, Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi sitesi basta olmak üzere Karaman’da toplamda imalat sanayinde çalisan isçi sayisinin 14 bin 806 civarinda oldugunu ve bu isçilerin çocugunun 4 kisilik aileden olustugunu hesapladiklarinda Karaman sanayisinin 59 bin 224 kisiye ekonomik katki sagladigini ifade ederek, “Ilimizde issizlik sorunu yoktur, hatta komsu il ve ilçelerden isçi getirtilmektedir. Ancak vasifli isçi sikintisi en büyük sorunumuzdur. Bununla ilgili olarak Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Milli Egitim Bakanligi ve Çalisma Bakanligi ortakliginda UMEM Beceri On projesini ilimizde baslatmistir. Vasifsiz isçilerin isyerlerinde egitimi ve isbasi yapmasi konusunda çalismalar devam etmektedir. Bu çalismanin sanayicilerimize olumlu katki saglayacagi inancindayim. Ancak egitime katilan kursiyerlerin egitim bittikten sonra isyerlerinde çalismak istememeleri, ilimiz sanayi sektörünün eleman sikintisi çekmesine ve çevre il ve ilçelerden isçi arama yollarina gitmesine neden olmaktadir” dedi.
Karaman’da 2010 ve 2011 yili ihracatlarini da degerlendiren Toktay, Karaman’da ihracat rakamlarinda yüzde 28.47’lik bir artis görüldügünü, Ticaret ve Sanayi Odasi’ndan geçen ihracat rakamlarina göre 2010 yilinda 159 milyon 260 bin 150 dolar, 2011 yilinda ise 204 milyon 598 bin 802 dolara yükseldigini Ocak 2011’de 13 milyon 932 bin 683 dolar olarak ihracatin 2012 yilinin Ocak ayinda 17 milyon 984 bin 321 dolara çiktigini ve Ocak ayi verilerine göre 2011 yili ihracat rakamindaki artisin yüzde 29.08 olarak gerçeklestigini ve bu verilere göre geçtigimiz yil il olarak çok büyük bir basariya imza attiklarini ifade ederek sanayici ve ihracatçilari bu basaridan dolayi kutladi.
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay, Istanbul Sanayi Odasi’nin Türkiye genelinde yaptigi 500 büyük sanayi kurulusu listesinde Karaman’dan 5 firmanin yer aldigini belirterek, “Bisküvi üretiminde hayli iddiali olan ilimizde, gidaya dayali Makine ve ambalaj sanayi sektörü gelismis; Ayrica mermer üretiminde, Ahsap ve mobilya imalati ile agaç sektöründe de ülkemiz genelinde söz sahibi olmaya baslamistir. Sanayimizde faal tesisimizin yaklasik yüzde 30'unu gida sanayi tesislerindendir. Yüzde 20'lik kismi makine ve metal sanayi, %18'lik kismi da maden ve yapi sanayi tesislerinden olusmaktadir. Karaman Ekonomik olarak güvenli iller arasindadir. Bankalarca verilen toplam kredilerde takibe düsen alacaklarda 81 il arasinda Karaman 77. siradadir. Türkiye genelinde kisi basina düsen mevduat miktarinda 81 il arasinda ise 51. sirada yer aliyoruz. Karaman'da ilçelerde dâhil olmak üzere 23 banka subesi bulunmaktadir” diye konustu.
Sosyal ve ekonomik yönden güçlü olan Karaman’in is barisi ve sosyal barisini devam ettirmek adina Karaman Milletvekillerinden bir takim isteklerini oldugunu söyleyen Toktay, “Ihracatta navlun destegi saglanmali. Ihracatçi firmalarin Dâhide Isleme Izin belgesi kapsamindaki taahhüt kapatma islemlerindeki bürokrasi azaltilmali. Tesvik sistemimiz yeniden gözden geçirilmeli. Yas meyve ve sebze için düsünülen ve genelde narenciye grubu ürünlere çikarilan Ihracata Yönelik Devlet Desteklerinin elma için de acilen çikartilmasi saglanmali. Ilimizin özellikle Mersin Limani'na yakinligi göz önüne alindiginda, konteynirlarin demiryolu ile limana direk ulasiminin saglanmasi için baslatilan girisimler bir an evvel sonuçlandirilmali. Karaman'da yaklasik 22.730 kisi yesil karta sahip oldugu düsünüldügünde; Yesil karti olanlarin vizesi doldugunda, vize yapilmadan ISKUR' a yönlendirilerek is temini yapilmali, çalismayi kabul etmeyenlerin yesil karti iptal edilmeli. Sosyal Yardimlasma ve diger kurumlardan yapilan yardimlar belirli yasin üzerindekilere, dul ve yetimlere yapilmali. Böylece çalisabilecek yasta olan kisilerin çalisma hayatina sevk edilmesi saglanmali.Yeni çikan yasa çerçevesinde, 8 saat çalisma sartlarini yerine getirebilmek için, gerekli olan isçilerin çevre il ve ilçelerden göçünü saglamak amaciyla; yapilmasi gerekenler bu ortamda görüsülerek karara baglanmali. Kisacasi, sanayimizin sikintilarini en aza indirmek için tüm kurumlarla ortaklasa bir çalisma yürütülmeliyiz.
Bu çalismanin en önemli ayagi da üniversite olmalidir. Üniversitemiz tarafindan yapilacak olan, ilimizin isgücü ihtiyaci, isçilerin çalisma sartlari, çalisanlarin psikolojisi, sanayicilerimizin rekabet edebilme gücü ile ilgili arastirmalar bizlere ve sanayicilere rehber olacaktir” diyerek sözlerini tamamladi.
Milletvekili Mevlüt Akgün’de yaptigi konusmada, Karaman’in dinamik bir sehir oldugunu vurgulayarak, “Gücü kendi potansiyelinin harekete geçmesiyle olusan, çogu zaman kendi sorunlarini kendi çözebilme becerisine sahip Anadolu’da çok önemli bir sehir. Çogu zaman biz bunun farkinda degiliz. Disarida Konya Karaman mi gibi yapilan degerlendirmelerde Karaman’in potansiyel gücünün çogu zaman Karaman içinde kavrayamiyor olabiliriz. Ama bizler birçok yerden Karaman’in basarisini öven, takdir eden konusmalara sahit oluyoruz. Karaman’in basarisini yükselten, Karaman ekonomisine katki saglayan sizlere tesekkür ediyorum” dedi.
Akgün, “Ayranci’ya METCAP tarafindan yapilacak olan enerji yatirimi diger yatirimcilara da örnek teskil etmistir. Karaman sizlerin yaktigi bu mesale ve gösterdigi yolda emin adimlarla yürüyor. Bizlerde bulundugumuz durumda Karaman’a daha fazla nasil katkida bulunabiliriz, Karaman’in bu enerjisini nasil sinerjiye dönüstürebiliriz diye mücadele ediyoruz. Özellikle kamu yatirimlarini iki alana yogunlastiriyoruz. Bunlardan birincisi ulasim. Ilimizin zor bir cografyasi var. Baska illerin sinirlarin geçip ulastigimiz ilçelerimiz var. Ermenek, Basyayla, Sariveliler gibi. Kendi il sinirlarimizdan dogru dürüst ulasimi olmayan bir il, diger taraftan Toroslarin zirvesinde yerlesim yerleri olan bir il. Dolayisiyla biz birinci öncelik olarak Karaman’in çevreyle olan baglanti yollarini açmayi hedefliyoruz. Bu yil Karaman-Bucakkisla-Ermenek yolunun tümünü ihale edecek yatirim programina alacak bir çalisma yaptik. Önümüzdeki günlerde bu yol ihale edilecek. Yine Organize Sanayi için çok önemli olan gerek Bifa kavsagi gerekse Organize Sanayi yolunun duble yol yapilmasi yillardan beri bizlerden beklenen bir husustu. Bu yolun ihalesi yapildi önümüzdeki günlerde çalisma basliyor. Yine bizim çok önem verdigimiz Konya ile Karaman arasinda sicak asfalt isinin gerçeklesmesiydi. Burasinin da ihalesi yapildi. Mersin-Karaman arasindaki çift yol çalismasi devam edecek. Biz aslinda Antalya’yla siniriz il olarak fakat burayla çok güçlü bir bagimiz yok. Bu bakimdan Sariveliler-Alanya yolu bizim için çok önemliydi. Bu yol bittigi zaman Karaman, Alanya’ya 2-3 saatlik gibi bir mesafede olacak. Bu yatiriminda ihalesi gerçeklesti. Sanayi için en önemli hedeflerimizden birisi Konya’yla hizli treni Karaman-Mersin-Adana hattiyla birlestirmektir. Hükümetimizin 2023 vizyonunda Konya-Karaman-Mersin-Adana isimleri yer aliyor. Dolayisiyla bu yil adimlarin atilmasi çok önemliydi. Konya-Karaman arasinda ikinci demiryolu hatti yatirim programina alindi ihalesi yapilacak. Yaklasik 180 milyonluk bir yatirim. Bu yatirimin baslamasiyla önümüzdeki yillarda Hizli Trenin Karaman’a oradan da Mersin-Adana’ya geçmesi demek oluyor. Çift yollu tren hatti projesinde hem yük, hemde insan tasimaciligi var. Organize Sanayi Bölgesi’nin de Mersin limanina hizli trenle yük tasimaciligi gerçeklestirmesi gerekiyor” diye konustu.
Akgün, ulasimin yaninda egitim yatirimlarinin da önemli oldugunu vurgulayarak, “Bu yil Karaman’a 30 milyon liraya varan ilkögretim ve ortaögretim yatirimlari var. Zaten Üniversitemizin hocalariyla sürekli konusuyoruz. Üniversitemizde ciddi bir egitim yatirimi var. Bu bakimdan üniversitemizin bir sikintisi olmadigini biliyoruz. Ihtiyaçlari olan ödenekleri sürekli sagliyoruz. Biz sanayicilerimizi gezdigimiz zaman en büyük problemlerinin basinda is gücü teminini görüyoruz. Isçi ariyor bulamiyoruz. Dolayisiyla tam kapasite çalisamiyoruz gibi sikintilar dile getiriliyor. Bu konuda Karaman bir hedef koymali. Bu hedefi olustururken isin içerisinde sanayici, meslek kuruluslari, Kamu idaresi ve belediye olmali. Öyle bir çalisma yapmamiz lazim ki burada en büyük görev üniversiteye düsüyor. Üniversitemiz Karaman’in sosyo-ekonomik anlamda bir fotografini çekmeli ve bu anlamda Karaman sanayiciden ne bekliyor nasil bir is gücü arzuluyor gibi bir arastirma yapilmali. Bu arastirmayi yaparken de her kuruma düsen hedefler ortaya konulmali. Milletvekilleri olarak bizler neler yapmaliyiz. Karaman’in gelecegine dönük planlar hazirlayip bu konuda fikir birligine varmaliyiz. Eger biz hedefleri dogru koyarsak bu hedeflerde basarili olma sansimiz da yüksek olur. Karaman kendi gelecegini kendisi kurgulamali” dedi.
Daha sonra sanayiciler sorunlarini anlatarak çözüm noktalari bulmaya çalistilar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284