Prim Gününe Göre Emeklilik Zammi

Isçi ve Bag-Kur emeklilerinin alacagi intibak zamminda, derece ve kademe kadar prim gün sayisi da etkili oluyor. Emekliler gün sayilarina göre de intibak alacak.

Prim Gününe Göre Emeklilik Zammi
Isçi ve Bag-Kur emeklileri için hazirlanan intibak çalismasinda geri sayim sürüyor. Yaklasik 1.9 milyon emeklinin yararlanacagi intibak artisi için hesaplamalar tamamlanmak üzere. 2000 yilindan önce emekli olan vatandaslar, ödedikleri prim gün sayisi, derece ve kademe durumlarina göre 10 lira ile 322 lira arasinda bir zam alacaklar. Ocak 2013 tarihinden itibaren yapilacak bu artislar, kalici olarak emeklilerin maasina yansitilacak ve yeni maaslar ödenmeye baslayacak.
TÜFE ETKILI OLACAK
Sisteme göre, emeklilerden gün sayisi ile kazançlari orta ve üzerinde olanlar intibak düzenlemesinden daha fazla yararlanacak. Özellikle üst göstergeden aylik alanlar için artis miktarlari kademeli olarak artacak. Artislar emekli maaslarina ortalama 30-80 lira, en yüksek ise 322 lira civarinda yansiyacak. Intibak yöntemi, 2000 yili öncesi emekli olanlarin ayliklarina Tüketici Fiyatlari Endeksi (TÜFE) ve gelisme hizi uygulanmasini öngörüyor. Amaç 2000 öncesi ile 2000 sonrasi emekli olanlar arasindaki maas farkliliklarini gidermek. Ayliklar yeniden hesaplanacak ve kisilerin gün sayilari dikkate alinacak. Yaslilik, malullük ve ölüm ayliklari için de geçerli olacak intibak ile, emeklilerin refahtan pay almasi saglanacak.
MEMUR EMEKLISI DÜZENLI ALIYOR
Memur emeklileri de kendilerine intibak yapilmasi konusunda taleplerini gazetemize iletiyorlar. Yetkililer, memur emeklilerinin maas sistemlerinde bir intibakin söz konusu olmayacagini belirtti. Memur emeklisinde, en alt maasin altinda kalan ücretler, otomatik yukariya tamamlaniyor.
PROMOSYON MÜJDESI GELDI
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, 'emeklilere banka promosyonu' konusunda müjde verdi. 9 milyon emekliye ekstra ödeme anlamina gelen promosyon ile ilgili olarak, "Bankalarla mücadelemiz sürüyor. Sorunu çözme noktasindayiz" diyen Bakan Çelik, söyle konustu: "1 kurus bile emeklinin hakkidir. Bankadan alinan para baska yere gitmeyecek. Görüsmeler sürüyor."
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284