Ramazan Bayraminda ``Gaza Geldik``

Ramazan bayrami dolayisiyla memleketlerine dönen ve ziyaretler için gaza basan vatandaslar, akaryakit tüketimini yüzde 51`e varan oranlarda artirdi.

Ramazan Bayraminda ``Gaza Geldik``
Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) günlük akaryakit tüketim hareketlerini izlendigi otomasyon sisteminin sonuçlarina göre, arife gününden önceki gün olan 17 Agustos Cuma günü akaryakit istasyonlarindan 42 milyon 469 bin 237 litre motorin, 11 milyon 110 bin 138 litre benzin satildi.
Arife günü 34 milyon 754 bin 64 litre motorin, 12 milyon 50 bin 76 litre benzin satilirken, arife günü en fazla akaryakit satisinin yapildigi il Istanbul oldu. Istanbul'da 6 milyon 771 bin 930 litre motorin ve 2 milyon 489 bin 998 litre benzin satisi yapildi.
Istanbullu tüketimde birinci
Bayramin ilk günü olan 19 Agustos Pazar günü ise 21 milyon 17 bin 746 litre motorin, 9 milyon 14 bin 709 litre benzin satildi. Söz konusu 3 gün boyunca en yüksek satis toplamda 27 milyon 14 bin 189 litre ile yine Istanbul'da yapildi.
Söz konusu 3 gün (cuma-cumartesi-pazar) ile bir hafta öncesinin ayni dönemi kiyaslandiginda, cuma günü motorin satislarinda yüzde 10, benzin satislarinda yüzde 41 artis, cumartesi günü motorin satislarinda yüzde 7 azalis, benzin satislarinda yüzde 51 artis, pazar günü ise motorin satislarinda yüzde 22 azalis, benzin satislarinda ise yüzde 41'lik artis yasandi.
Arife gününden önceki gün, arife günü ve bayramin birinci günü toplam yaklasik 130 milyon 416 litre motorin ve benzin tüketilirken, Bayramdan önce mal ve yolcu tasimaciliginin hareketlenmesi ile motorin, bayram döneminde ise kursunsuz benzin tüketiminin arttigi görüldü.
''Aykiri hareketler tespit ediliyor''
EPDK Baskani Hasan Köktas, geçen yil hazirandan itibaren ülke genelinde akaryakit satislarini günlük olarak izleyebildiklerini belirterek, ''Istasyon Otomasyon Sistemi'' sayesinde istasyonlardaki satis, stok ve fiyat hareketlerini takip edebildiklerini söyledi.
Sistemle ülke genelinde yaklasik 13 bin noktadan günlük verinin EPDK'ya aktigini bildiren Köktas,''Elimize ulasan verileri dagiticilara ait diger bilgiler ile birlestirilerek, uluslararasi standartlara uygun istatistiksel analiz yöntemlerinde kullaniyoruz. Edindigimiz sonuçlarla, piyasa düzenini bozabilecek aykiri hareketleri en kisa sürede tespit ediyoruz'' dedi.
Köktas, akaryakit tüketimindeki seyri bayram süresince de detayli olarak takip ettiklerini vurgulayarak, sunlari kaydetti:
''Bayrama iliskin üç günlük dönemde benzin tüketiminde bir hafta öncesine göre günlük 3 ile 4 milyon litrelik artis yasandi. En yüksek tüketim cumartesi günü oldu. Buradan hareketle vatandasin bayram tatilinde yola çikmak için büyük oranda cumartesi gününü tercih ettigi sonucunu çikarabiliriz.''
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284