SGK`dan Devrim Gibi Karar

Yeni egitim ögretim döneminde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) kritik adim.

SGK`dan Devrim Gibi Karar
SGK; kayit disilikla mücadele için özel okullari mercek altina aliyor. Yaklasik 3 bin 700 özel okulda çalisan 59 bin ögretmenin maasini masaya yatiracak olan kurum, maasi 2 bin 200 ile 2 bin 800 lira arasinda olmayan ögretmenler için okullara, ceza kesmeye hazirlaniyor.
SGK'den edinilen bilgiye göre kayit disi istihdamla mücadelede plani çerçevesinde maaslari düsük gösterilerek, düsük prim yatirilan özel okul ögretmenlerinin magduriyeti son bulacak. Kurum, yeni dönemde özel okul ögretmenlerinin 'özlük haklarini', devletteki meslektaslari ile paralel hale getirecek.
EN AZ 2200-2800 LIRA
Hürriyet gazetesinden Ayten Alp'in haberine göre; yeni dönemde okul öncesi egitim, ilkögretim, özel egitim ve ortaögretim özel okullarinda çalisan ögretmen ve yöneticilerin maaslari, kidemlerine göre 2 bin 200 ile 2 bin 800 liranin altinda olamayacak.
SGK, 5580 Sayili Özel Ögretim Kurumlari Kanunu'na dayanarak bu adimi atacak. Söz konusu kanunun 9. Maddesine göre yapilacak denetimler için Milli Egitim Bakanligi'ndan 'ögretmen maaslarini' isteyen SGK, 2 bin 200 ile 2 bin 800 araligini bu bildirim dogrultusunda belirledi.
YANLIS BILDIREN YANACAK!
SGK, önce özel okullara ögretmen maaslarini 'bu rakamin altinda bildirmeyin' uyarisi yapacak. Bu bildirime uyan okullar için, herhangi bir ihbar-sikayet olmaz ise, 'denetim' yapilmayacak. Bu uyariyi dikkate almayanlar ise denetime tabi tutulacak. 10 yil geriye kadar gidebilecek bu denetim sonucunda 'sigorta prim bildirimleri' bu rakamin altinda olan ögretmenler için o okuldan, eksik primlerin aylik yüzde 2 prim faiziyle birlikte SGK'ye yatirilmasi istenecek.
5 YILA 113 BIN LIRA CEZA!
Ayrica eksik prim yatirilan her ay için asgari ücretin iki katina kadar 'ceza' kesilebilecek. Örnegin bir matematik ögretmeninin maasi 5 yil boyunca asgari ücretten gösterilmisse; priminin öncelikle devlette çalisan 5 yillik matematik ögretmeninin maasina yükseltilmesi istenecek. Geçmise dönük 5 yillik prim farki, aylik yüzde 2 faiziyle birlikte SGK'ye yatirilacak.
Her bir ay için uygulanacak 2 asgari ücret tutari olan bin 880 lira, 60 ayla çarpilarak; 112 bin 800 lira da 'ceza' kesilecek.
ÖNCE MESLEK KODLARI
SGK'dan bir yetkili, 5 bin 400 meslege iliskin 'meslek kodlari' hazirlandigini belirterek, bundan sonra sigortalilik bildirimlerinin bu kodlara göre yapilmasi için yasal düzenleme hazirlandigini açikladi. Taslagin yasalasmasindan sonra tüm is yerlerinin, sigorta bildirimlerini SGK'ya meslek kodlarina göre yapacagini ifade eden yetkili, "Böylece o isyerinde hangi meslekte kaç kisinin çalistigini görebilecegiz. Örnegin bir okulda kaç ögretmen, kaç temizlik görevlisi, sekreter oldugunu görerek, bildirimin gerçek ücretler üzerinden olup olmadigini anlayabilecegiz" dedi.
Ayni yetkili, 5580 sayili Özel Ögretim Kurumlari Kanunu'nun çok açik oldugunu belirterek, özel okullarda yöneticilik ve egitim-ögretim hizmeti yapanlara ödenen aylik ile sosyal yardim kapsamindaki ek ödeme tutarlarinin resmi okullardan az olamayacaginin hüküm altinda oldugunu vurguladi.
1 YILDAN AZ SÖZLESME OLAMAZ
ISTE O MADDE
5580 Sayili Kanun- Madde 9:
"Kurumlarda çalisan yönetici, ögretmen, uzman ögretici ve usta ögreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasinda yapilacak is sözlesmesi, en az bir takvim yili süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazili olarak yapilir. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrilan ögretmen ve ögreticilerin yerine alinacak olanlar ile devredilen kurumlarin yönetici, ögretmen ve ögreticileri ile bir yildan daha az bir süre için de is sözlesmesi yapilabilir.
Okullarda yöneticilik ve egitim-ögretim hizmeti yapanlara, kidemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmî okullarda ödenen aylik ile sosyal yardim kapsamindaki ek ödeme tutarlarindan az ücret verilemez.
Sosyal yardim kapsamindaki ek ödemeler, bütçe kanunlariyla resmî okul ögretmen ve personeline saglanan haklara denk olarak okul ögretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardim kapsamindaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.
Kurumlardaki ek ders ücreti miktari, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci madde uyarinca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktari, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katini geçemez .
Kurumlarda görev yapan yönetici, ögretmen, uzman ögretici ve usta ögreticiler, bu Kanun hükümleri sakli kalmak üzere;
a) Sosyal güvenlik ve özlük haklari yönünden; 506 sayili Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayili Is Kanunu,
b) Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunlarin uygulanmasi bakimindan; 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu, 1702 sayili Ilk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkinda Kanun, 4357 sayili Hususi Idarelerden Maas Alan Ilkokul Ögretmenlerinin Kadrolarina Terfi, Taltif ve Cezalandirilmalarina ve Bu Ögretmenler Için Teskil Edilecek Saglik ve Içtimaî Yardim Sandigi ile Yapi Sandigina ve Ögretmenlerin Alacaklarina Dair Kanun ile 4483 sayili Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Yargilanmasi Hakkinda Kanun, hükümlerine tâbidir.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284