“Tasarruflu Sulamada Yeni Teknoloji: Terleme Sulama Sistemleri” Paneli Yapildi

KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ve Konya Ticaret Borsasi ortakliginda düzenlenen “Tasarruflu Sulamada Yeni Teknoloji: Terleme Sulama Sistemleri” paneli Konya Ticaret Borsasi Toplanti Salonunda yapildi.

“Tasarruflu Sulamada Yeni Teknoloji: Terleme Sulama Sistemleri” Paneli Yapildi
Programin açilis konusmasini yapan KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, KOP denilince akla su ve sulama yatirimlari, simge olarak ise Mavi Tünel’in geldigini vurgulayarak, Konya merkezli kurulan ve Aksaray, Karaman, Nigde illerinde kalkinmayi temin edecek olan KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’nin kurulmasiyla yeni bir sürece girildigini kaydetti. KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, KOP Bölgesi’nin su temini bakimindan Türkiye’nin en sikintili bölgesi oldugunu belirterek, hem havza disindan su getirilmesi hem de mevcut suyun tasarruflu kullanilmasi gerektigini söyledi. Sorumluluk alanlarinda 4 il, 47 ilçe, 250 belde ve bin köyün bulundugunu ifade eden Babaoglu, su kaynaklarinin etkin kullanimi, tarim ve kirsal kalkinmanin yaninda ulastirma, lojistik, enerji, turizm ve sanayi-ticaret, kirsalda egitim ve saglik hizmetlerini de koordine etmeyi planladiklarinin altini çizdi. Prof. Dr. Babaoglu konusmasinda hem yeni dis havzalardan su getirilmesi hem de mevcut suyun en tasarruflu sekilde kullanmasi gerektigini ifade etti.
Programa ev sahipligi yapan Konya Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Ugur Kaleli ise, üç tarafi denizlerle çevrili ülkemizin sanildigi gibi su zengini olmadigini belirterek, bir ülkenin su zengini sayilabilmesi için kisi basina 8 ila 10 bin metreküp su düsmesi gerektigini, oysa Türkiye’de bu rakamin bin 500 metreküp civarinda oldugunu söyledi. Kaleli, “2025’te nüfusumuzun 80 milyon olacagi tahmin edilmektedir. O zaman bu rakam bin 300 metreküpe kadar inecek. Kurak iklime sahip KOP illerinde ise maalesef daha da düsecektir. Konya havzasi simdiden kuraklik sinyali veriyor. Bu havzadaki yüzey sularinin 2030 yilinda yüzde 20’si, 2050 yilinda yüzde 35’i ve 2100 yilinda yüzde 50’si kaybolacak. Buna karsilik sicakligin artmasiyla meydana gelen buharlasma yoluyla su kaybi 2030 yilinda yüzde 10 ve 2050 yilinda yüzde 54 oraninda artacaktir. Sulama suyu ihtiyaci da buna paralel olarak artis gösterecektir” ifadelerini kullandi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284