Ticari Araçlara Hurda Tesviki

Ekonomik ve teknik ömrünü tamamlamis ticari motorlu karayolu tasitlarinin bir kisminin piyasadan çekilebilmesi için hurda destegi verilecek. Destek tasit agirligina göre degisecek.

Ticari Araçlara Hurda Tesviki

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'nin konuya iliskin, ''Bir Kisim Motorlu Karayolu Tasitlarinin Piyasadan Çekilmesine Iliskin Tebligi'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlanarak yürürlüge girdi.
Teblig ile karayolu tasimalarinin ekonomik, seri, elverisli, güvenli, verimli, kaliteli, çevreye kötü etkisi en az ve kamu yararini gözetecek sekilde düzenlenmesi çerçevesinde, ekonomik ve teknik ömürünü tamamlamis ticari motorlu karayolu tasitlarinin bir kisminin piyasadan çekilerek can ve mal güvenliginin artirilmasi ve mevcut atil kapasitenin azaltilarak saglikli bir tasimacilik piyasasinin olusturulabilmesine destek saglamak amaçlandi.
Teblig, modeli 1990 ve önceki yillar olan; yük/esya tasimak için imal edilmis bulunan kamyonet, kamyon, tanker ve çekici cinsi motorlu tasitlari, insan tasimak için imal edilmis bulunan minibüs ve otobüs cinsi motorlu tasitlari kapsiyor.
Buna göre, hurda destekleri tasit agirligina göre verilecek. 1973 model ve öncesi tasitlar için kilogram basina 0,80 lira destek ödenirken, tasit gençlestikçe verilecek destek tutari da artacak.
Hurda destegi; 1974, 1975, 1976 model tasitlar için kilogram basina 0,90 lira, 1977, 1978 ve 1979 model tasitlar için kilogram basina 1 lira, 1980 ve 1981 model tasitlar için kilogram basina 1,10 lira, 1982 ve 1983 model tasitlar için kilogram basina 1,20 lira, 1984 ve 1985 model tasitlar için kilogram basina 1,30 lira, 1986 ve 1987 model araçlar için kilogram basina 1,40 lira, 1988, 1989 ve 1990 model tasitlar için kilogram basina 1,5 lira seklinde hesaplanacak.
-Yasli ticari araçlar trafikten çekilecek-
Teblig kapsamina giren motorlu tasit sahipleri, ilgili mevzuata uygun olarak hurdaya ayirma islemlerini Maliye Bakanligi tarafindan 4 Agustos 2012 tarihli Motorlu Tasitlar Vergisi Genel Tebligi'nin yayimlanmasindan sonra yapmis olmalari halinde hurda desteginden yararlanacaklar.
Hurdaya ayrilan tasiti ''tasit olma özellikleri korunmus veya mevcut olarak'' ve ''hurdaya ayrilmistir'' kaseli trafik tescil belgesinin asli ile ödeme yapilacak hak sahibine ait banka adi ve IBAN numarasinin belirtildigi dilekçe aslini ''Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda Isletmeleri Müdürlügü''nün Izmir-Aliaga Hurda Müdürlügü ve Kocaeli-Seymen Hurda Müdürlügü'nden herhangi birine tebligin yayimlandigi tarihten itibaren, Kirikkale Hurda Müdürlügü'ne ise 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren teslim etmis olmalari halinde bu teblig kapsamina giren araçlarin sahipleri, belirlenen tesviki almaya hak kazanacak.
-Ödeme islemleri bir ay içinde sonuçlandirdirilacak-
Teblig ile tasit sahiplerine veya kanuni temsilcilerine yapilacak ödemenin sekli, süresi ve ödemeye iliskin hususlar da belirlendi.
Buna göre, hurdaya ayirma ve teslime iliskin belgelerin MKEK tarafindan Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'na iletilmesini müteakip ödeme islemlerine baslanacak ve en geç bir ay içinde sonuçlandirilacak.
-MKEK tasitlarin 90 gün içinde tasit olma özelligini kaybettirecek-
MKEK hurda isletmesi müdürlükleri bu teblig kapsaminda teslim aldigi tasitlari, 90 gün içinde tasit olma özelligini kaybettirecek sekilde parçalara ayirmak veya preslemek veya benzeri yöntemlerle kullanilmaz hale getirmek zorunda olacak.
Söz konusu tasitlari hiçbir sekilde ''tasit'' olarak satamayacak. MKEK hurda isletmesi müdürlükleri bu teblig kapsaminda teslim alarak tasit olma özelligini kaybettirecek sekilde parçalara ayirdigi veya presledigi veya benzeri yöntemlerle kullanilamaz hale getirdigi tasitlara ait ''hurdalari'' satma hakkina sahip olacak.
Destek hesaplamalarinda kullanilan tasit agirligi, bos olarak tartildigi kantar tarti degeri olacak. Tasitin kantar tarti degerinin, trafik tescil belgesinde yazili olan agirlik degerinden fazla olmasi halinde, trafik tescil belgesinde yazili net agirlik ödemeye esas alinacak.
Tasitlar, protokol hükümlerinin yerine getirilmesi kaydiyla, MKEK'nin ilgili hurda isletmesi müdürlügünün mali olmus sayilacak ve yapilan ödemeden dolayi Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi tarafindan söz konusu tasitlar üzerinde bir hak ve pay istenmeyecek.
Ancak, MKEK hurdaya ayrilan tasitlardan Bakanligin talep edecegi tasitlari sergi, fuar, müze ve benzeri malzemesi olarak kullanilmak veya ihtiyaç sahibi ülkeler yardim amaciyla hibe edilmek üzere teslim aldigi sekliyle muhafaza edecek. MKEK bu araçlar için Bakanliga hurda ve nakliye bedeli ödemeyecek.
-Teslim takvimi-
Teblig ile hurdaya ayirma is ve islemlerde uygulanacak takvim de belirlendi. Buna göre tasitlarin teslim takvimi söyle olacak:
''-1980 model ve öncesi tasit sahibi olanlar 15 Kasim 2012-31 Temmuz 2013,
-1982 model ve öncesi tasit sahibi olanlar 15 Aralik 2012-31 Temmuz 2013,
-1984 model ve öncesi tasit sahibi olanlar 1 Subat 2013-31 Temmuz 2013,
-1986 model ve öncesi tasit sahibi olanlar 15 Mart 2013-31 Temmuz 2013,
-1988 model ve öncesi tasit sahibi olanlar 1 Mayis 2013-31 Temmuz 2013,
-1990 model ve öncesi tasit sahibi olanlar 15 Haziran 2013-31 Temmuz 2013,
-Tasitini birinci fikradaki takvime uygun olarak teslim edemeyenler ise 1 Agustos 2013-31 Aralik 2013 tarihleri arasinda teslim edebilecek.''
-Hurdasini süresinde teslim etmeyenlere ikinci sans-
Bu tebligden yararlanmak ihtiyari olup getirilen imkanlardan, belirlenen takvime uyan gerek ve tüzel kisiler yararlanabilecek.
Ancak, 4 Kasim 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan Bir Kisim Motorlu Karayolu Tasitlarinin Piyasadan Çekilmesine Iliskin Teblig kapsaminda araçlarini hurdaya ayiran ancak süresi içinde teslim etmeyenler de tasitlarini 31 Aralik 2013 tarihine kadar teslim ederlerse bu teblig ile getirilen haklardan yararlanabilecekler.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284