TOBB`dan `Karsiliksiz Çek`in Önüne Geçecek Sistem

Karsiliksiz çeklerin artis oraninin çok yükseldigine dikkati çekerek, vadeli alisverislerde riski azaltacak bir proje üzerinde çalistiklarini açikladi.

TOBB`dan `Karsiliksiz Çek`in Önüne Geçecek Sistem
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, ''Insallah bu yil sonu itibariyle vadeli mal almak isteyenlerin müsaadesiyle, mal satmak isteyenlerin görebilecegi bilgisayar ekranlarina o müsteri hakkindaki pozitif ve negatif listenin yer alacagi bir tablo çikacak'' dedi.
Hisarciklioglu, gazetecilere yaptigi açiklamada, karsiliksiz çeklerin artis oraninin çok yükseldigine dikkati çekerek, vadeli alisverislerde riski azaltacak bir proje üzerinde çalistiklarini bildirdi.
Rifat Hisarciklioglu, yaptiklari çalismada, vadeli mal almaya gelen kisinin bir sifresi olacagini, bu sifre ile mali satacak kisinin, alicinin negatif veya pozitif ticari islem akislarini 3 dakika görebilmelerini planladiklarini anlatti.
Bu sistemin TOBB'un talebi oldugunu ifade eden Hisarciklioglu, ''Biz teknik altyapiyi hazirlamistik. Bize verilen söz 'Kredi Kayit Bürosu', yeni adiyla 'Risk Santralizasyon Merkezi' Türkiye Bankalar Birligi ile TOBB'a devredilecekti'' dedi.
Hisarciklioglu, daha sonra bu talebe bankalarin itiraz ettigini ve bu taleplerinden vazgeçtiklerini hatirlatti.
Bu yilin sonu itibariyle bu sistemin uygulamaya geçmesini beklediklerini bildiren Hisarciklioglu, ''Insallah bu yilin sonu itibariyle vadeli mal almak isteyenlerin müsaadesiyle, mal satmak isteyenlerin görebilecegi bilgisayar ekranlarina o müsteri hakkindaki pozitif ve negatif listenin yer alacagi bir tablo çikacak'' diye konustu.
Bunun karsiliksiz çeke tek basina bir çözüm olamayacagini dile getiren Hisarciklioglu, vadeli alisverislerde riski minimize edecek bir uygulama olacagini söyledi.
''Alacak sigortasi''
Rifat Hisarciklioglu, alacak sigortasi üzerine de çalistiklarina dikkati çekerek, alacak sigortasini, ''vadeli alisverislerin belli bir maliyette sigortalanarak riskini azaltmak'' olarak tanimladi.
Bunun bir diger avantajinin da KOBI'lerin kredi kullanimlarindaki maliyeti düsürmesi oldugunu ifade eden Hisarciklioglu, ''Çünkü bankalar için bir risk olmaktan çikacak. Kredi maliyetleri düserken enflasyonun düsüsüne de sebep olacak'' diye konustu.
Su anda 3 tane yabanci sirketin bunun üzerine çalistigini belirten Hisarciklioglu, alacak sigortasini yayginlastirmak için bütün sigorta ve reasürans sirketleriyle toplanti yaptiklarini bildirdi.
Hisarciklioglu, alacak sigortasinin ABD ve Bati ülkelerinde yaygin bir sekilde kullanildigini vurgulayarak, bu sigortanin yürürlüge girmesi için altyapisinda çalismaya ihtiyaç oldugunu söyledi.
''KOBI hastaneleri''
Rifat Hisarciklioglu, KOBI'lerin, sirketlerini büyütmek istiyorlarsa danismanlik hizmeti almasi gerektigini belirterek, büyük sirketlerin danismani oldugunu ancak KOBI'lerin danisman ücretleri ödeyebilmesinin pek mümkün olmadigini kaydetti.
TOBB olarak yaklasik 20 yerde Avrupa Birligi Türkiye Is Gelistirme Merkezleri Agi (ABIGEM) bürolari açtiklarini ifade ederek, KOBI'lerin buradan çok cüzi bir bedelle danismanlik hizmeti alabildiklerini bildirdi.
Hisarciklioglu, ABIGEM'in danismanlik hizmetlerini söyle siraladi:
''Bir isletme ihracat yapmak istiyorsa buna danismanlik hizmeti verip, o ürünlerin pazara açilmasini saglamak, uygun finansman konularini, AB ve Kalkinma Ajanslari'nin hibe fonlarini isletmeye tanitmak, personel egitimine ihtiyaci varsa mesleki egitim ile firmaya yardimci olmak. ABIGEM'ler KOBI hastanesi gibi tedavisini ortaya koyan bir sistem.''
TOBB olarak birçok projeleri oldugunun altini çizen Hisarciklioglu, ''Fransa ve Almanya Odalar Birligi baskanlari bizi ziyarete geldiler. Ikisi de 'Biz, size nasil yardimci olabiliriz' diye geldiler. Yapilan isleri görünce 'Bizim sizden alacagimiz ders var, bizim size verecegimiz hiçbir ders yok' dediler ve gittiler'' diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284