Toktay: Elmaya Tesvik Almak Için Üzerimize Düseni Yapacagiz

Ilimizde elma üreticilerinin en önemli sorununun üretilen ürünün kayit altina alinmamasi oldugu belirtildi.

Toktay: Elmaya Tesvik Almak Için Üzerimize Düseni Yapacagiz
Ticaret ve Sanayi Odasi’nin ev sahipliginde gerçeklestirilen elma ihracatinda devlet destegi konulu toplantiya Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Ekrem Bastug, Borsa Meclis Baskani Hüseyin Yildizbas, Elma Üreticileri Birligi Baskani Ahmet Yildiz, Ziraat Odasi temsilcisi ve Karaman’da bulunan soguk hava tesislerinin temsilcileri katildi.
Toplantida konusan Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay, elma üretiminde Karaman’in Türkiye’de çok önemli bir yere sahip oldugunu belirterek, “Ancak üretimde önemli bir yere sahip olan Karaman’a devlet tarafindan elma ihracati için herhangi bir tesvik verilmis degil. Bizde elma ihracatiyla ugrasan arkadaslarimiza elma tesviki verilmesi noktasinda girisimlerde bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili olarak daha önce baska toplantilarda elma üreticilerine tesvik verilmesinin daha dogru olacagini ve elma üretiminin bu sayede kontrol altina alinacagini ifade etmistik. Ama tahmin ediyorum ki bu ileriki bir asamada degerlendirilecek. Bu noktada süreci hizlandirmamiz gerekiyor. Suanda böyle bir tesvik konusu degerlendirilmedigi için biz elma ticareti ve ihracati yapan arkadaslarimizin uluslar arasi piyasalarda rekabet kosullarini iyi kilabilmek ve iyi rekabet edebilmelerini saglayabilmek amaciyla elma ihracatina daha önceki yillarda oldugu gibi narenciyeye verildigi gibi ton basina ihracat tesviki talep ediyoruz. Bu noktada kamuoyunu bilinçlendirmek istedik. Sivil toplum örgütlerimizin temsilcileriyle ve milletvekillerimizle birlikte bu konunun takipçisiz. Bu noktada Oda olarak Birlik Baskanimiz Rifat Hisarciklioglu’na, Milletvekillerimiz Lütfi Elvan, Mevlüt Akgün’e, Sanayi ve Ticaret Bakanimiz Zafer Çaglayan’a, Kalkinma Bakanimiz Cevdet Yilmaz ve Dis Ticaret Müstesarimiza bu konuyla ilgili yazimizi yazip talepte bulunduk. Elma üreticilerimizin rahatlatilmasi adina bize bu konuda yardimci olmalarini talep ettik. Bundan sonraki sürecinde takipçisi olacagiz” dedi.
Toktay, Iran, Suriye ve Irak’ta yasanan gerilim nedeniyle Karaman’dan elma ihracatinin yapilacagi tüm kanallarin tikali oldugunu bu ülkelere su durumda hiçbir tüccarin ihracat yapmayi göze alamadigini belirterek üreticinin ürününün elinde kalmamasi için yeni pazarlar açilmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Toplantiya katilan Elma Üreticileri Birligi Baskani Ahmet Yildiz, Karaman’da dikili elma agaci sayisinin 7 milyon oldugunu ancak yapilan üretimin herhangi bir kayit altina alinmamasi nedeniyle yillik ürün konusunda net bir rakama ulasilamadigini bunun için öncelikle elma üretiminin kayit alinmasi gerektigini söyledi.
Ticaret Borsasi Meclis Baskani Hüseyin Yildizbas, ise geçen yil ihracatta yasanan sikintinin bu yilda yasanmasi durumunda üreticinin ürününü satmada çok büyük sikintilar çekecegini ifade etti.
Toplanti sonunda elmaya tesvik verilmesi için Milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün’ün destegiyle olusturulacak bir heyetin Ankara’ya giderek Sanayi ve Ticaret Bakani Zafer Çaglayan, Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz ve TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ile görüsülerek durumun aciliyetinin ortaya konulmasina karar verildi.
 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284