Tüketiciye Müjde Temmuzda

Borçlar Kanunu ile faizin tavani yillik yüzde 13.5’le sinirlaniyor...

Tüketiciye Müjde Temmuzda

 Cumhuriyet’le neredeyse yasit olan, 30 yil önce de bazi maddeleri degistirilerek revize edilen Borçlar Kanunu Türkiye’de ticaret hayatinda köklü degisiklikler getiren Türk Ticaret Kanunu ile birlikte 1 Temmuz 2012’de yürürlüge girecek. Özellikle tüketicileri ve tüketicilerin sirketlerle olan iliskilerini düzenleyen Borçlar Kanunu vatandaslarin hayatlarini da önemli ölçüde degistirecek. Kanunun gözden kaçan ve simdiye kadar üzerinde durulmayan bir maddesi var ki Türkiye’de borcu olan ve borçlanacak tüm vatandaslari çok olumlu etkileyecek. Çünkü kanunun 88’inci maddesi sözlesme ile olusturulan faiz oranlarina tavan getiriyor. Tüketici, konut ve otomobil kredileri, kredi kartlari da sözlesmeye dayali oldugu için bu sinir vatandaslarin tüm kredi borçlari için geçerli olacak.

TAVAN % 13.5
Peki getirilen sinir ne? Faizi belirleyen madde “Faiz ödeme borcunda uygulanacak yillik faiz orani, sözlesmede kararlastirilmamissa faiz borcunun dogdugu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir” diyor. Hemen arkasindan gelen maddenin ikinci cümlesi ise söyle: “Sözlesme ile kararlastirilacak yillik faiz orani, birinci fikra uyarinca belirlenen yillik faiz oraninin yüzde elli fazlasini asamaz.” Görüldügü gibi sözlesme ile belirlenen faizin yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre yani yillik kanuni faiz oranlarina göre belirlendigini ortaya koyuyor. Mevzuat hükümlerine göre belirlenen kanuni faiz ise Bakanlar Kurulu tarafindan belirleniyor. Kanuni faiz 3095 sayili yasa ile 2006 yilindan bu yana yüzde 9 olarak uygulaniyor. Buna göre kredi faizleri en fazla yüzde 9’un yüzde 50 fazlasi yani yüzde 13.5 olacak. Bu eger 1 Temmuz’a kadar herhangi bir degisiklik yapilmazsa tüm kredi ve kredi karti faizlerinin en fazla yillik yüzde 13.5 ve aylik da yüzde 1.06 olacagi anlamina geliyor.Kanunun 120’inci maddesi de yine faizle ilgili ve faize sinir getiren bir düzenleme. Bu kez vatandaslarin borçlarini zamaninda ödemedikleri için bankalar, finans kuruluslari veya diger ticari isletmeler tarafindan alinan gecikme faizi diger bir adla temerrüt faiziyle ilgili.
TEMERRÜT % 18
Bu maddede yillik temerrüt faizi oraninin, sözlesmede kararlastirilmamissa, faiz borcunun dogdugu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenecegini tekrarliyor. Ancak sözlesme ile kararlastirilacak yillik temerrüt faizi oraninin kanuni faiz oraninin yüzde yüz fazlasini asamayacagi belirtiliyor. Gecikme faiz orani yüzde 9’un iki kati olan yüzde 18’i asamayacak. Bir baska ifadeyle aylik faiz yüzde 1.38’i geçemeyecek.
Kaynak: GAZETE HABERTURK- HT EKONOMI

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284