Türkçe Devler Liginde

Türkiye`nin artan ticaret hacmi ve dünya devleriyle yarisan ekonomisi Türkçeyi dünya dili haline getirdi. Türkçe, kurslara, TV`lere sirketlerin internet sitelerine girmeye basladi.

Türkçe Devler Liginde

Türkiye'nin ekonomisindeki hizli gelisme ve ticaret hacmindeki artis Türkçeyi dünyada zorunlu dil haline getirdi. Ortadogu ülkelerinde Türkçe kurslar açilmaya basladi. Medya patronlari Türkçe yayin yapan televizyon kanallari kurmak için dügmeye basti. Hatta ülkelerinde sadece ekonomiye degil, siyasete ve sanata da yön veren isimleri yetistiren üniversiteler Türkçe bölüm açmak için kollari sivadi. Türkçeye en fazla ilgi gelecegin ekonomisine yön verecek ülkeler arasinda yer alan Hindistan'dan geliyor. Son dönemde dünya çelik devi ArcelorMittal, kimya alaninin küresel markalari Polyplex ve Aditya-Birla Groupbasta olmak üzere birçok sirketin Türkiye'ye milyonlarca dolarlik yatirim karari almasinin ardindan Hindistan'da Türkçe seferberligi basladi. Ülkenin bagimsizliginda önemli rol oynayan ve Mahatma Gandhi'nin politik fikirlerinin tohumlarinin atildigi Jamia Millia Islamia Üniversitesi, Türkçe bölüm açti.
HINDISTAN'DA TV KANALI
Jamia Millia Islamia'da 160 kisilik Türkçe bölüme 400 basvuru yapildigini söyleyen üniversitenin Baskan Yardimcisi Najeeb Jung, Arapça ile birlikte en fazla ilgi gören dilin Türkçe oldugunu belirtti. Yabanci Diller Fakültesi Dekani Gyan Prakash Sharma ise Türkiye ile Hindistan arasinda ticari iliskilerin Türkçeye ilgiyi artirdigina dikkat çekerek, "Türkiye'de Hindistan varligi artiyor" dedi. Ülkede artan Türkçe ilgisi iletisim sektörüne de yansidi. Birçok film Ingilizce, Rusya ve Çince'nin yani sira Türkçe'ye çevrildi. Ülkenin medya baronu Essel Group'un patronu Sunhash Chandra da, Türkçe bir televizyon kanali kurmayi planliyor. Sekizi haber olmak üzere toplam 39 TV kanali bulunan Essel Group'un Zee televiyonu geçtigimiz ay 100 milyon dolarlik yatirimla Arapça yayin yapan bir kanal kurdu. Zee TV gelecek yil için Türkçe yayina baslamayi planliyor. Dubai'nin en önemli dil okulu Eton Institute, Türkçe kurslarina basladi. Eton Instutite'un Pazarlama Müdürü Moaz Khan, "Anket yaptirdik. Fransizca, Türkçe ve Ispanyolca en çok begenilen diller oldu" diye konustu.
MAKINE DEVI YAYINA BASLADI
Uluslararasi markalarin yani sira büyümek için Türkçeyi firsat gören firmalar da bulunuyor. Avrupa'nin en büyük ikinci kullanilmis makine firmasi MachinePoint Türkçe'den para kazanan firmalardan biri. Türkiye'deki müsterilerine daha yakin olmak için Türkçe kullanimina geçen MachinePoint'in CEO'su Cesar Rodriguez, "2 yildir izledigimiz Türkiye pazarinda müsterilerimizin sayisi giderek artiyor. Türk pazari bizim için çok önemli. Uluslararasi varligimizi da artiracak bir adim" dedi. Sanal dünyadaki Türk oyunseverlerin hizla artmasi da firmalari Türkçeye yöneltti. Alman oyun firmasi Bigpoint yöneticisi Marco Matz, oyunlarina Avrupa dilleri disinda sadece Türkçe'yi koyduklarini belirtti.

Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284