Türkiye Ihracati 14 Ay Sonra Artisa Geçti

Ihracat, Subat ayinda 14 ayin ardindan ilk kez artis göstererek yüzde 3,1 yükselisle 10 milyar 790 milyon dolar oldu.

Türkiye Ihracati 14 Ay Sonra Artisa Geçti

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Subat ayi ihracat verilerini Karaman’da açikladi. 14 ayin ardindan ihracatta ilk kez artisa geçilirken, Subat ayinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 3,1 artisla 10 milyar 790 milyon dolara ulasildi. Sektörel bazda otomotiv endüstrisi 1 milyar 986 milyon dolarla ihracat liderligini sürdürürken, bunu hazir giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti.
Grand Karaman Otel’de düzenlenen basin toplantisina Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Mehmet Büyükeksi, Akdeniz Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Bülent Aymen, TIM Baskan vekili Mustafa Çikrikçioglu, TIM Sektörler Konseyi üyesi Alican Yamanyilmaz, Vali Murat Koca, sanayiciler ve basin mensuplari katildi.
Akdeniz Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Bülent Aymen toplantinin açilisinda yaptigi konusmada, tarimiyla, hayvanciligiyla, sanayisiyle, ihracatiyla sehir nüfusuna oranlandiginda pek çok kenti geride birakacak rakamlara sahip olan Karaman’in önemine degindi. Karaman’in artik Türkiye’nin en büyük 5 sirket, en büyük 5 ihracatçi, karini en çok artiran 5 sirketten birine sahip olma zamanin geldigini kaydetti. Aymen, “Türkiye’de üretilen her 3 bisküviden birini siz burada Karaman’da üretirsiniz ama birileri sizin kolisini 3 dolara sattiginiz ürünü gider 13 dolara satar. Istediginiz kadar çok üretin, istediginiz kadar hizli üretin, istediginiz kadar kaliteli üretin marka olamadiginiz zaman rekabet edemezsiniz” diyerek Ar-Ge inovasyon, tasarim ve markalasmanin önemine degindi.
Akdeniz Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Bülent Aymen Karaman’in Türkiye’de üretilen her üç bisküviden birini ürettigini vurgulayarak kentin ekonomideki önemine vurgu yapti.
Vali Murat Koca’da, “Karaman tarim ve sanayi kenti olarak hizla gelisen ve büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Karaman sanayisi agirlikli olarak tarim ve tarima dayanan mamullerin üretimine dayanmaktadir. Ilimizdeki bisküvi, gofret, kek, çikolata ürünlerinin yüzde 40’i, bulgurun yüzde 35’i ve ihraç edilen paketli bulgurun yüzde 80’i, elmanin yüzde 20’si Karaman’da üretilmektedir. Yine Karaman kuru fasulye, pancar gibi diger tarim ürünlerinin üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Halen basta Ortadogu ve Afrika ülkeleri olmak üzere Karaman’dan ihracat yapilan ülke sayisi 141’dir. Bisküvi, gofret, çikolata, bulgur, yumurta, elma, makine, metal mamulleri ve mobilya baslica ihraç ürünlerini olusturmaktadir. Istanbul Sanayi Odasinin verilerine göre, ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluslari arasinda Karaman 2011, 2012 ve 2014 yillarinda üçer, 2013 yilinda ise 4 firma ile yer almistir. Çok sayida ülkeye ihracat yapan Karaman’in 2014 yili ihracati 2013 yilina göre yüzde 87 artisla 1 milyar 430 milyon lira seviyesinde gerçeklesmistir. 2015 yilinda ise 1 milyar 338 milyon lira ile bir önceki yila TL bazinda yakin bir gerçeklesme söz konusudur. Bu rakamlar merkezi Karaman’da olan sirketlerin Karaman Vergi Dairesine verdikleri KDV beyannamesinde ihraç kayitli mal ve hizmet ihraci bildirimlerine göredir. Sirket merkezi Karaman’da olmayan firmalar beyannamelerini bagli olduklari vergi dairelerine verdiklerinden bu firmalarin ihracatlari bu rakamlara dâhil degildir. Karaman’in 2014 yili ihracati 674 milyon 575 bin, 2015 yili ihracati ise 499 milyon 366 bin dolardir. Ilimizin gerçek ihracat rakaminin ne oldugunu net olarak ifade edemiyoruz” dedi.
Subat ayi ihracat verilerini Yunus Emre, Seyh Edebali gibi gönül adamlarini yetistiren Karaman’dan açiklayan TIM Baskani Mehmet Büyükeksi, bu ilin 2002 yilinda 36 milyon dolar, 2015 yilinda ise 8 kat artisla 304 milyon dolarlik ihracata imza attigini hatirlatti. Karaman Havalimani projesinin devreye girmesiyle ilin ihracatinin olumlu gelismeler gösterecegine inandigini vurgulayan Büyükeksi, bölgenin hububat, bakliyat ve yagli tohum mamullerinin disinda yeni sektörlerde de atilim yapacagini ümit ettiklerini dile getirdi.
TIM Baskani Mehmet Büyükeksi, ihracat artisiyla moral bulduklarini belirterek, “Ihracatin gücüyle önümüzdeki dönemde ortalama yüzde 5’lik büyüme hedefine ulasacagimiza inaniyoruz” dedi.
Ihracat, 14 ayin ardindan ilk kez artisa geçti. Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) verilerine göre subat ayinda önceki yilin ayni dönemine göre ihracat yüzde 3,1 artisla 10 milyar 790 milyon dolar olurken kilogram bazinda da yüzde 26 yükselis gerçeklesti. Yilin ilk iki ayinda ihracatta yüzde 16,9 kayipla 20 milyar 387 milyon dolara ulasilirken, son 12 ayda gerileme yüzde 10,8 düsüs ile 139 milyar 735 milyon dolar olarak gerçeklesti. TIM Baskani Büyükeksi de ihracat artisinin önemine deginerek ihracatçinin moral buldugunu dile getirdi.
Sektörel bazda ise subat ayinda en fazla ihracati 1 milyar 986 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçeklestirdi. Bunu 1 milyar 425 milyon dolarla hazirgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar milyar 145 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Subat ayinda en fazla ihracat artisini yüzde 41,4 ile Savunma ve Havacilik Sanayi sektörü yakalarken, bunu yüzde 24,3 yükselisle Süs Bitkileri ve Mumülleri sektörü izledi.
ISTANBUL IHRACATTA LIDERLIGI KAPTIRMADI
Subat en fazla ihracat yapan ilk 10 ilin verilerine göre Kocaeli’nin ihracati yüzde 4, Denizli’nin ihracati da yüzde 3 düstü. Istanbul’un yüzde 2, Bursa’nin yüzde 9, Izmir’in yüzde 4, Ankara’nin yüzde 10, Gaziantep’in yüzde 12, Manisa’nin yüzde 8, Sakarya ve Hatay’in ise yüzde 4 büyüme gösterdi. Karaman’in subat ayi ihracati ise geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 13 yükselisle 26 milyon dolar oldu.
Yapilan konusmalarin ardindan Karaman’da en fazla ihracat gerçeklestiren firmalardan Ani, Bifa, Simsek, Saray, Hazal bisküvi ve Mercan Madencilik yetkilileri plaketle ödüllendirildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284