Ücretli Çalisan Da Beyanname Verecek

Maliye Bakanligi hem vergi adaletini saglamak hem kayit disiligi ciddi ölçüde azaltmak amaciyla Gelir ve Kurumlar Vergisi`nde köklü degisiklikler hazirladi.

Ücretli Çalisan Da Beyanname Verecek
Tüm çalisanlar tipki kira ya da serbest meslek kazanci elde edenler gibi gelirlerini beyan edecek.
Maliye'nin hazirladigi vergi taslagina göre tüm çalisanlar tipki kira ya da serbest meslek kazanci elde edenler gibi gelirlerini beyan edecek.
Milyonlarca çalisan saglik ve egitim gibi birçok giderini vergiden düsebilecek.
Bugün gazetesinden Erdogan Süzer'in haberine göre; Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi'nin birlestiren yeni vergi reformu taslaginda ücretliler dahil herkesin beyanname vermesini öngören bir sistem öngörülüyor.
Yeni düzenlemenin teknik detaylari ABD, Fransa, Japonya, Italya ve Ingiltere gibi ülke örnekleri incelenerek hazirlandi. Sistem toplam 16 milyon 242 bin çalisani kapsayacak.
SON KARAR HÜKÜMETIN
Teknik hazirligi büyük ölçüde tamamlanan ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüsülen taslak, onay için Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Bakanlar Kurulu'nun ücretli çalisanlari beyanname kapsamina alan bölümü uygun bulmamasi halinde, mevcut sistemin devamini öngören alternatif düzenlemeyle tasariya son sekli verilecek.
ISTE YENI SISTEM:
Yil sonunda beyanname
Memurlar dahil bütün çalisanlar, tipki serbest meslek kazanci elde edenler ya da gayrimenkulünü kiraya verenler gibi yillik kazançlari üzerinden yil sonunda beyanname verecekler.
Bununla birlikte tüm çalisanlar her ay elde ettikleri ücret, maas ya da yevmiyeleri üzerinden aylik kazançlari oraninda pesin vergi ödemeye devam edecekler. Ödenen bu vergiler daha sonra yillik vergiden düsülecek.
Ücret disi gelir kapsamda
Ücretliler yil sonunda Maliye'ye beyanname vererek gerçek kazanç ve giderlerini beyan edecekler.
Beyanname içerisinde bir yil içerisinde elde edilen ücret ve maas gibi çalisma karsiligi elde edilen aylik kazançlar ile yan ödeme ve diger kazançlarin tümü 'gelir' olarak yazilacak.
Egitim saglik gibi harcamalar dahil
Beyannamenin 'gider' bölümüne ise kazançlarin elde edilmesi için yapilan harcama ve masraflar, egitim, saglik, kira, ev için yapilan enerji tasarrufu ve çevre yararina harcamalar gibi kisisel ve aile harcamalari ile yasalar kapsaminda yapilan bagislar yazilacak.
Yil içerisinde gerçeklestirilen tüm bu gider ve harcamalar belli oranlarda vergi matrahindan düsülecek. Ayrica istisna ve muafiyetler de vergi matrahini düsürerek ödenecek vergiyi azaltacak. Ücretliler tüm bunlarin yani sira bekar, evli ve çocuk sayisina göre asgari geçim indirimlerinden yararlandirilacak.
Vergi oranlari yüzde 15-35 arasi
Yil içerisinde elde edilen gelirlerden giderler düstükten sonra geriye kalan gelir çalisanlarin vergi matrahini olusturacak. Bu gelir, belirlenen gelir dilimlerine göre yüzde 15'ten yüzde 35'e kadar degisen oranlarda vergilendirilecek.
Yil içerisinde her ay ödenen vergiler, yil sonunda beyannameyle hesaplanan vergiden düsülecek. Eger ücretlilerin ödedigi vergi yil sonunda hesaplananin altinda kalmissa, fark vergi dairelerine yatirilacak. Masraflar ve istisnalarla aylik ödeme, ödenmesi gereken vergiyi asmissa, çalisanlar iade alacak.
Hirsizlik bile düsülüyor
Ücretlilerin de beyanname sistemine geçmesiyle, çalisanlar aleyhine olan vergileme sisteminde adaletin önemli ölçüde saglanacagi belirtiliyor. Beyanname sisteminin en yaygin uygulandigi ABD'de çalisanlar tüm gelirlerini beyan ederken; tibbi ve dis tedavi harcamalari, faiz ödemeleri, bagislar, olagan zararlar, hirsizlik kayiplari, agaçlandirma için yapilan harcamalar ile beyanname hazirlatma ücretlerini de vergiden düsebiliyorlar.
Belge toplamak sart
Ücretliler her harcamanin karsiliginda fis ve fatura toplayacak. Bunu belgelendiremeyen ücretliler fazladan vergi ödemek zorunda kalacak.
Kaynak: Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284