Eskiden Herkes Yaşlıydı

Torun sahibi bizim kuşak geldiği yaşı görmezden gelip yaşlılığı kendine pek konduramıyor. Fakat aynı 20’li-30’lu yaşlardaki bizlere, başta anne-babalarımız pek bir yaşlı gelirdi. Bilmem içinizde anne-babası için hiç: O zamanlar henüz gençtiler, gibi cümle kuranınız oldu mu? En azından ben duymadım, görmedim, hatırlatıyorum.

Onlar neyse de dayılarımız, amcalarımız, teyzelerimiz ve halalarımızda, yaşlı-yaşlılar işte canım, yaftasından kurtulamıyorlardı.

Nasıl bir algı bilmiyorum… 34 yaşında Çanakkale Anafartalar’daki Mustafa Kemal fotoğraflarda öyle genç filan gibi değil. 57 yıllık ömrünün son yıllarında ise tonton bir yaşlı görünümünde. Bilmem içinizde 57 yaşında olup da göğsünü gere gere: Artık ben yaşlıyım, diyenimiz var mı? Bizim kuşak işin kolayını bulmuş, bir orta yaş edebiyatı tutturmuş gidiyor.

Beni gözlerim mi yanıltıyor bilmiyorum. Temsili resimlerine bakın: Yunus Emre’ler, Mevlana’lar, Mimar Sinan’lar ve 21 yaşında İstanbul’u fetheden Fatih’ler bile yaşlı. Bu şahsiyetler hiç mi genç olmadılar Allasen.

Dahası var…

Sinema oyuncularımızdan Münir Özkul her filminde ihtiyar. İnsan, acaba ileri yaşlarda meşhur oldular da onun için genç çağlarına ait filmleri yok, diye düşünmeden edemiyor.

Adile Naşit sanki hiç genç olmamış gibi. Duymasın.

Ya Aliye Rona’ya ne demeli. Her devirde yaşlı.

Hulusi Kentmen her filminde baba, her filminde dede. Sanki hiç mi gençlik dönemi yaşamadı. İnsan bir ara genç olur yahu.

Kötü adam rollerinin Erol Taş’ı Hüseyin Baradan’ı 40 yaşından önce ölen Ahmet Tarık Tekçe’si farklı mı sanki. Onlarda yaşlı.

Şener Şen’in babası Ali Şen zaten yaşlı ötesi.

Ya Muzaffer Tema’ya ne demeli.

Nubar Terziyan, Aziz Basmacı kimden geri kalır.

Horoz Nuri tiplemesiyle kocaman göbeğiyle Vahi Öz’ü zaten hiç genç görmedik ki.

Cilalı İbo lakaplı Feridun Karakaya sevimli mi sevimli, gözleri fıldır fıldırdı. Ama ne yaparsa yapsın o da yaşlı olmaktan kurtulamıyordu.

40 yıl önce ülkemizde ortalama insan ömrü 50 idi. Bugün 80’lere dayandı. Hani acaba diyorum: İnsan ömrünün ortalama 50 olduğu devirde, 40 yaşında olanlar otomatikman yaşlı mı görünür, yaşlı mı olurlardı.

Nasıl bir algı, nasıl bir yargı bilmiyorum. Bildiğim bir şey var: Bizim kuşak genç iken tarihi şahsiyetler, anne-babalarımız, hele hele Yeşilçam’ın hemen hepsi külliyen yaşlı mı yaşlı idi.

Mevla hepimize sağlıklı yaş-yaşlılık nasip etsin. Muhtaç yaşlılık vermesin.

YORUM EKLE

banner284