GARAMAN GARAMAN İLLERE YARAN BANA YARAMAN (3)

Gelenler gelmiş, oynayıp yerini bulmuş. Gidenler ise zaten gitmişler. Ya kalanlar… Benden duymuş olmayın ama kalanlar biraz kırgın, biraz küskün olabilirler. Haksız da sayılmazlar. Kültür insanları önce kendisi öğrenir. Kendisini geliştirir. Sonra topluma bilgi sunar. Aslında bunu yerine getirirken karşılık beklemezler. Ama marifet iltifata tabidir diye de bir söz var.

Ey Karamanlı..!

Yanı başındaki, 80’li yaşlarını yaşayan Yunus soyundan agâh Ahmet Talat Duru amcamızın yazdığı Karaman kokan bedelsiz dağıttığı beş kitabından, gazete ve dergilerde kaleme aldığı yüzlerce yazısından bir tekini olsun okuyanımız var mı? 50 yaşında Osmanlıca öğrendiğini biliyor muyuz? TRT Kurumu Derin Kökler programına defalarca kaynaklık ettiğini, 9 kez yarı belgesel söyleşi yaptığını, onlarca ulusal ve yerel televizyonlarda konuşmacı olarak yaptığı programları izleyenimiz var mı? Bir avuç bilen biliyor da, bilmeyenlerimizden elini öpüp: Değerini bilmeden yaşamışız, ilgisizliğimize verin, kusurumuza bakmayın diyenimiz var mı?

Mustafa Koçak abimizin ömrünü verdiği Karaman ve Karamanlılardan oluşan binlerle ölçülen fotoğraf arşivini Belediyeye bağışladığını bilen, helal olsun abimize diyenimiz var mı?

İşadamı-yazar çelebi kişilik Rıza Duru ve Ziya Duru’nun Fotoğraf Albümlerini gördünüz mü? Kitap ve kültür yazılarını okuyanımız var mı? Rıza Duru’nun Karadağ’ın Gizemli Konuğu Gertrude Bell kitabını Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümünün belgeseline eserin sanat danışmanlığı yaptığını duyanımız var mı? Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak bir kültür elçisi ve turizmci gibi çalıştığını bilen, bir kuru teşekkür edenimiz var mı?

Şair-yazar İbrahim Şaşma kardeşimizin genç yaşında onlarca ödül aldığını, Karaman’ı layıkıyla temsil ettiğini, Karaman dışında daha meşhur olduğunu bilenimiz bir tebrik edenimiz oldu mu?

Şair ve şarkı sözü yazarımız Hikmet Elitaş kardeşimizin pek çok eserinin bestelenip, TRT’de ödüller alıp, eserlerinin önemli icracılar tarafından seslendirildiğini duyup dinleyenimiz var mı?

40 yıldır gazetecilik mesleğine hemhal olmuş, sorunlarıyla hercümerc olmuş gazeteci-yazar-şair, toplumsal meseleleri kendisine dert ve vazife edinen Hasan Özünal kardeşimin emek ve mücadelesi için teşekkür ve takdirlerini sunan var mı?

Belediyenin şehir ve kültür dergisi İmaret’i çıkarıp ortaya getirmek için 8 yıldır ne zahmetler çekildiğini, bu amme hizmetini icra ederlerken böylesi çileli uğraşıları için derginin editörü Burhan Yemiş hocamız, Şeref Acar ve fedekarane omuz veren arkadaşlarını tebrik eden, derginin varlığından haberi olanımız var mı?

Genç yaşında pek çok araştırma-inceleme yazıları kaleme alan, kitaplar yazan, şehir mezarlığındaki binlerce mezar taşını inceleyip kayıt altına alan, Osmanlıcaya vakıf eğitimci-arşivci yazar Yusuf Yıldırım hocamızı duyanımız, bilenimiz var mı?

Şehrin kadim sahiplerinden Şerafettin Güç bir çırpıda beş Karaman araştırma kitabı yazıp yayınladı. Yakın zamanda yeni çalışmaları ile eser sayısını ikiye katlayacak. İçimizden: Allah kuvvetini artırsın dileklerini sunanımız var mı?

Osman Ülkümen sessiz sedasız çorak kültür hayatımıza iki araştırma-inceleme eseri kazandırdı. İçimizden duyanımız, okuyanımız var mı? Telefonla da olsa kutlayanımız oldu mu?

KMÜ Öğretim Görevlisi şair-yazar, hatip Mestan Karabacak üstadın kendi şiir kitabından başka, babası âşık Ali Karabacak’ın şiirlerini hayatını ve sanatını kitaplaştırdığını, atasına gösterdiği ulviyetten duygulananımız oldu mu?

Karaman geçmiş ve günümüz değerlerini görmezden gelmeye, yokmuş gibi davranmaya kendini zorluyor. İnsanımız değerlerine daha ne kadar bigâne kalacak bilmem ki.

Tebrik ve teşekkür parayla değil ya.

İrtibat: 0 532 335 03 90

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mestan Karabacak
Mestan Karabacak - 7 yıl Önce

Tespitlerinize içtenlikle katılıyorum Ahmet Bey,yalnız saydığınız isimlere sizi de katarak.Kaleminize ve yüreğinize kuvvet.Bu vesileyle size sağlık ve şifalar diliyorum,saygılar sunuyorum.

banner284