100 Yillik Rüyaya Geri Sayim

Konya Ovasi`ni suyla bulusturacak olan ``100 yillik rüya`` Mavi Tünel Projesi`nde çalismalar sürerken, yilsonunda tünelden ovaya su verilebilecegi bildirildi.

100 Yillik Rüyaya Geri Sayim

 

 
 
DSI Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, yaptigi açiklamada, Göksu Havzasi'ndan Akdeniz'e bosa akip giden sularin bir kismini Konya Kapali Havzasi'na çevirmek amaciyla bir kisim proje yürüttüklerini söyledi.
Bu projelerden Bozkir Baraji'nin insaatina geçen yil baslandigini ve çalismalarin devam ettigini anlatan Uzun, Avsar Baraji'nin ihalesinin henüz yeni tamamlandigini, önümüzdeki günlerde çalismalara baslanacagini dile getirdi.
Uzun, kilit projelerden olan Bagbasi Baraji ve Mavi Tünel'in ise bitme asamasina geldigini vurgulayarak, sunlari kaydetti: ''Mavi Tünel'deki delgi islemleri 1 yil önce tamamlandi. Su anda içinde enjeksiyon islemleri devam etmektedir. Devasa büyüklükte bir proje olan Mavi Tünel, Türkiye'de tünel delme makinesi ile delinen en uzun tüneldir. Mavi Tünel, 17 bin 43 metre uzunlugunda, içinden büyük kamyonlarin dahi geçebildigi bir tüneldir. Tünelin içi beton segmentlerle kaplanmistir. 52 bin 240 adet, her biri 25 santimetre kalinliginda tünel kaplama elemani olan segment kullanilmistir. Tünel insaatinda 67 bin metreküp beton, 4 bin 350 ton da demir kullanilmistir. Kazi çalismalari sirasinda 803 bin 470 ton hafriyat çikmistir. Bu hafriyat lokomotifli demiryolu vagonlariyla tünel disina çikarilmistir. Tünelden çikarilan hafriyat ve kullanilan malzemelerin miktarina bakildiginda isin ne kadar devasa boyutta oldugu daha net görülüyor. Tünel, 120 personelle 36 ay boyunca günde 3 vardiya sistemiyle çalisilarak bitirilmistir.''
KONYA OVASI'NA SU VERME IMKÂNI
Bagbasi Baraji'nin da bu ay içinde su tutma asamasina gelecegini dile getiren Uzun, Mavi Tünel'deki çalismalarin da tamamlanmasiyla yil sonuna dogru Konya Ovasi'na su verme imkani olusacagini ifade etti.
Uzun, Bagbasi Baraji'ndan sonra diger projelerin de tamamlanmasiyla Akdeniz'e bosa akip giden sulardan 414 milyon metreküp suyun Konya Ovasi'na aktarilmis olacagini dile getirerek, söyle devam etti: ''Bu sularin sulamaya dönüsmesi için 'Apa-Hotamis Iletim Kanali' dedigimiz 125 kilometre uzunlugunda kanal insa edilecek. Ihale islemleri tamamlandi, önümüzdeki günlerde insaata baslanacak. Bu kanalin ulastigi noktada da Hotamis batakligi üzerinde büyük bir depolama tesisi insaatini sürdürmekteyiz.'' Projenin tamamlanmasiyla Konya'nin önümüzdeki 50 yillik su ihtiyacinin karsilanacagina dikkati çeken Uzun, Mavi Tünel ve Bagbasi Baraji için bugüne kadar toplam 320 milyon lira para harcandigini, yil sonuna kadar bu tutarin 370-380 milyon liraya ulasacagini tahmin ettiklerini aktardi.
2. Abdülhamid döneminde baslayan ''Mavi Tünel rüyasi''nin günümüze kadar gerçeklestirilemedigini dile getiren Uzun, ''Artik 100 yillik rüya gerçek oluyor. Çiftçiler de Konya Ovasi'na suyun verilecegi günü heyecanla bekliyor'' dedi.
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284