1071’den Çok Önce Anadolu’da Ön-Türkler Yaşıyordu

İlimizin Araştırmacı-Yazar’larından Osman Ülkümen, KMÜ- Ömer Halis Demir Konferans Salonunda Karaman ve Civarında yaşayan Öntürkler hakkında yaptığı tespitlerini paylaştı.

1071’den Çok Önce Anadolu’da Ön-Türkler Yaşıyordu

Sunuculuğunu Fatih Sağlam’ın yaptığı, Üniversitenin “Türk Otağı Topluluğu” tarafından düzenlenen program, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Topluluk Başkanı Ümit Özdoğru adlı öğrencinin açış konuşmasının ardından Araştırmacı-Yazar Osman Ülkümen sunumuna başladı.

Aylardır Karaman ve civarında yaptığı araştırmalar sonucunda Karaman-Anadolu ve Türk tarihindeki tespitlerini izleyenlerle paylaştı. 12 bin yıl öncesinde Orta Asya’da yaşayan Ön-Türklerin taşlar üzerine kazıdığı şekil ve tamgaların birebir aynılarının Anadolu’da da olması, Türklerin 1071 den çok önceleri Anadolu’da yaşadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Türklerin Nuh’un torunlarından Yafes’in soyundan geldiğinden, Oğuz Boylarından, Türk Alfabelerinden bahsetti…  Orta Asya'dan Anadolu’ya göçteki tarihsel sürecin haritalarını gösterdi ve Türklerin Anadolu’da 8-12 bin yıldır yaşadığını anlattı.

Tespit ettiği taşlar üzerindeki yüzlerce-binlerce şekillerin bir kısmını göstererek, bunların bir çobanın koyun güderken dağda rastgele çizilmiş resimler olmadığını, tamgaların hepsinin bir anlam ifade ettiğini anlattı. Bunlarla ilgili bulguların tescillenmesinin ardından kitap haline getirilebileceğini söyledi. Üniversitenin Tarih-Edebiyat ve Ekonomi hocaları tarafından bu bulguların ve tespitlerin kendi alanlarında yeni bir ışık açabileceği söylendi.

Kendisine sunulan Plaketin ardından program sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284