2015 Yili Tarimsal Destekleme Miktarlari Belirlendi

Bakanlar Kurulu’nun 2015 yilinda yapilacak tarimsal desteklemelere iliskin karari, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere 8 Nisan 2015 tarih ve 29320 sayili Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.

 2015 Yili Tarimsal Destekleme Miktarlari Belirlendi

Söz konusu karara göre bu yil Çiftçi Kayit Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar basina 2,50 TL toprak analizi destegi ile mazot ve gübre destekleme ödemesi yapilacak. Mazot destekleme ödemeleri için ortalama yüzde 5, gübre destekleme ödemeleri için de yüzde 10 artis saglandi. Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayir, mera ve orman emvali alanlarinda dekar için 3,30 TL mazot, 4,75 TL de gübre destegi verilecek. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarinda dekar için 4,85 TL mazot, 6,60 TL gübre, yagli tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlari için dekara 7,90 TL mazot, 8,25 TL gübre destekleme ödemesi yapilacak.

Türkiye tarim havzalari üretim ve destekleme modeline göre kilogram basina fark ödemesi destegi; yaglik ayçiçeginde 30 kurus, kütlü pamukta yüzde 18 artis ile 65 kurus, soya fasulyesinde 50 kurus, kanolada 40 kurus, dane misirda 4 kurus, aspirde 45 kurus, zeytinyaginda 70 kurus, bugday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede 5 kurus, kuru fasulye, nohut ve mercimekte yüzde 100 artisla 20 kurus olarak belirlendi.
Bu yil sözlesmeli yaglik ayçiçegi, aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapanlara fark ödemesi destegine ilave olarak dekar basina yüzde 50 artisla 15 TL ödenecek.
ÇKS’ne kayitli arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amaciyla yem bitkileri ekilisi yapan üreticilere yapay çayir-mera için üretim yaptiklari ilk yil, çok yillik yem bitkilerinden yonca için 4 yil ve korunga için 3 yil süreyle tek yillik yem bitkileri ekilislerinde üretim yaptiklari yil için ürünü hasat etmeleri kaydiyla dekar basina sulu yoncada 50 TL, kuru yoncada 30 TL, korungada 40 TL, tek yilliklarda 35 TL, silajlik tek yilliklarda 50 TL, silajlik sulu misirda 75 TL, silajlik kuru misirda 35 TL, yapay çayira 100 TL ödenecek.
Kararla yurt içi sertifikali tohum kullanim destekleri de bugday ve arpa için dekar basina yüzde 15’lik artisla 8,50 TL, tritikale, yulaf ve çavdar için 6 TL, çeltik ve yer fistigi için 8 TL, nohut, kuru fasulye ve mercimek yüzde 20 artisla 12 TL, susam, kanola ve aspir için 4 TL, patates için 40 TL, soya için 20 TL, korunga, fig, yem bezelyesi yüzde 40 artisla 7 TL, yonca için yüzde 25 artisla 10 TL olarak belirlendi. Standart bodur meyve, fidan türleri ile bahçe tesisi için dekar basina 150 TL, sertifikali olanlar için yüzde 15 artisla 400 TL, yari bodur meyve fidan türleri ve bahçe tesisi için dekar basina 150 TL sertifikali olanlar için yüzde 17 artisla 350 TL, standart bag ve meyve fidanlari ile bahçe tesisi için dekar basina 100 TL, sertifikali olanlar için yüzde 21 artisla 280 TL; standart zeytinde yaglik çesitleri ile bahçe tesisi için dekar basina 50 TL, sertifikali olanlar için yüzde 50 artisla 150 TL; sertifikali çilek fidesi destegi için yüzde 17 artisla 350 TL’da sertifikali/standart Antep fistigi anaci ile meyve bahçesi tesisi için dekar basina 100 TL, sertifikali olanlar için de yüzde 21 artisla 280 TL’da destekleme ödemesi yapilacak.
Patates sigili görülen alanlarda sertifikali veya standart fidan kullaniminda ise alinan destegin yüzde 50’si oraninda ilave destek verilecek. Bu yil ilk defa olarak sanayilik/ihracata çesitlerde sertifikali veya standart fidan kullaniminda ise alinan destegin yüzde 50’si oraninda ilave destek verilecek. Yurtiçi sertifikali tohum üretim destekleri ise bugdayda 10 kurus, arpa, tritikale, yulaf, çavdar ve patateste 8 kurus, nohut, kuru fasulye, mercimek, aspir, korunga, fig ve yem bezelyesinde 50 kurus, soyada 35 kurus, kanolada 1,20 TL, susamda 60 kurus, yoncada 1,50 TL ve yer fistiginda 80 kurus olacak.
Büyükbas, küçükbas hayvan, ari ve su ürünleri yetistiriciliginde organik tarim yapan çiftçilere hayvancilik desteklemelerine ilave belirlenen organik tarim destekleme ödemesi verilecek. Bu çerçevede meyve ve sebzede organik tarim destegi dekar basina 70 TL, tarla bitkilerinde organik tarim destegi dekar basina 10 TL, anaç sigir mandada hayvan basina 150 TL, buzagida 50 TL, anaç koyun-keçide 10 TL, arili kovanda 5 TL, alabalikta 35 kurus, çipura levrekte 45 kurus destek belirlendi.
Sebze ve meyvede iyi tarim uygulamalarina dekar basina 50 TL, örtü alti iyi tarim uygulamalarina dekar basina 150 TL ödeme yapilacak. Bu yil ilk defa olarak süs bitkileri ve tibbi aromatik bitkilerde iyi tarim uygulamalarina da dekar basina 100 TL destek verilecek.
AR-GE destekleme ödemelerinin 2015-2019 dönemi içinde devami saglanacak. Tarimsal yayim ve danismanlik hizmeti alan isletmeler için destekleme ödemesi kapsaminda 600 TL ödenecek.
Hayvancilik desteklerinde ise Bakanlik kayit sistemlerine ve Soy Kütügü ve Ön Soy Kütügü Sistemi (E-Islah) veri tabanina kayitli, sütçü, kombine ve etçi kültür irki veya kültür irki melezi en az 5 bas anaç sigira sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamis bir hayvancilik örgütüne üye olan yetistiricilerle sayi sartina bakilmaksizin bakanlik kayit sistemine kayitli anaç mandaya sahip olan yetistiricilere, sütçü ve kombine irklarin anaç sigiri için soy kütügüne kayitli olanlara ve etçi irklara farkli olmak üzere hayvan basina ödeme yapilacak. Anaç sigir basina ödeme birim miktarlari, tek isletme olarak kabul edilen, kooperatif ile birlikler hariç, 500 basa kadar tam, 501 bas ve üzeri için yüzde 50’sine karsilik gelen tutarin ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup isletmesinde 500 bastan fazla hayvan bulunduran yetistiricilere hayvan sayisi limitleri uygulanacak.
Sütçü ve kombine irklar ve melezleriyle etçi irklarin melezleri her anaç sigir için 225 TL, etçi irklar anaç sigir 350 TL, anaç mandaya 400 TL, sütçü ve kombine irklar ve melezleri anaç sigir soy kütügü ilavesinde 70 TL destekleme ödemesi yapilacak.
E-Islah veri tabanina kayitli anadan suni tohumlama veya etçi irklarda Bakanliktan izin alinmis tabii tohumlama bogasiyla tohumlama sonucu dogan buzagilar için 75 TL, döl kontrolü projesi kapsaminda testi tamamlanip onaylanmis boga spermasiyla yapilan suni tohumlamadan doganlara 35 TL, yerli irk veya melezi sigirlardan etçi irklara ait spermayla yapilacak tohumlama sonucu dogan buzagilara 75 TL destek verilecek.
Sürü yöneticisi istihdami destegi uygulamasi 300 bas ve üzeri küçükbas anaç hayvan varligina sahip isletmelere, sürü yöneticisi istihdami destegi isletme basina 5 bin TL ödeme yapilacak. Büyükbas besi destekleme ödemesine 2015 yilinda da devam edilecek.
Koyun-keçi yetistiriciligi yapan, damizlik koyun-keçi yetistiricileri birliklerine üye, hayvanlari Bakanlik kayit sistemlerine kayitli yetistiricilere anaç hayvan basina yüzde 10 artisla 22 TL/bas, tiftik keçisi yetistiriciliginin tesvik edilmesi ve tiftik üretiminin artirilmasi için üretmis olduklari tiftigi, Tiftik ve Yapagi Tarim Satis Kooperatifleri Birligi’ne (Tiftikbirlik) veya kooperatiflerine satan yetistiricilere yüzde 10 artisla 22 TL/kg ödenecek. Ürettigi çig sütü süt isleme tesislerine satan birlik üyesi yetistiricilere manda, koyun ve keçi için Bakanligin belirleyecegi dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapilacak.
Aricilik Kayit Sistemi’ne (AKS) kayitli olma sartiyla ari yetistiricilerine kovan basina 10 TL, seralarda dogal polinasyonu saglamak amaciyla Örtüalti Kayit Sistemi’ne (ÖKS) kayitli bombus arisi kullanan yetistiricilere ise koloni basina 60 TL destekleme ödemesi yapilacak.
Su ürünleri yetistiricilerine, kilogram basina alabalik için 65 kurus, çipura-levrek için 85 kurus, yeni türler için 1 TL, midye için 5 kurus ödenecek. Bir isletmenin destekten faydalanabilecegi en fazla miktar yilda 500 bin kilogram olacak. Yilda 250 bin kilograma kadar kisma bu miktarin tamami, 250 bin 1-500 bin kilogram için ise yarisi kadar destekleme ödemesinde bulunulacak.
Biyolojik ve biyoteknik mücadele destegi; örtüalti paket toplami 460 TL/dekar, açik alanda paket toplami 70 TL/dekar ödenmeye devam edilecek.
Hastaliklardan ari isletmeler için saglik sertifikasina sahip süt sigiri isletmelerinde bulunan damizlik bogalar disindaki 6 ayligin üzerindeki erkek hayvanlar hariç tüm sigirlar için hayvan sahiplerine 375 TL ödeme yapilacak. Ari sigir basina ödeme birim miktarlari 500 basa kadar tam, 501 bas ve üzeri için yüzde 50’sine karsilik gelen tutar ödenecek. Ayrica, Onayli Süt Çiftligi sertifikasina sahip olan isletmelerdeki ari isletme destegi alan tüm sigirlar için ilave olarak hayvan basina 50 TL ödeme yapilacak.
Hayvan hastaliklariyla mücadele çerçevesinde Bakanlikça belirlenen programli asilamalar için uygulayicilara büyükbas sap asisi için 75 kurus, küçükbas sap asisi için 50 kurus, büyükbas Brucellosis için 1,50 TL, küçükbas Brucellosis için 50 kurus destekleme ödemesi verilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284