‘3 Boyutlu Karaman’ Programi Coskulu Geçti

Tamamen gönüllülük esasi üzerine çalismalar yapmak için 2012 Ekim ayinda kurulan Bizbize Karaman Vakfi, ‘3 Boyutlu Karaman’i Gezelim’ adli kültür programi tertip etti, programa degisik kentlerden yaklasik 1000 vatandasimiz katildi.

‘3 Boyutlu Karaman’ Programi Coskulu Geçti

Schalmei Salonu’nda gerçeklesen ve Vivamedicana tarafindan desteklenen kültür programina Rotterdam Baskonsolosu Togan Oral, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Sosyal Demokrat Isçi Partisi (PvdA) milletvekili Selçuk Öztürk, Karaman Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, siyasiler, politikacilar, isadamlari ve STK temsilcileri de katildi.
Kurani Kerim ve Istiklal Marsi ile baslayan programda Bizbize Karaman Vakfi Baskani Fehmi Uzun, vakfin kurulus amacini ve faaliyetlerini anlatti.
-YASAM, DOST KAZANMA MÜCADELESIDIR-
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, “BizBize Karaman Vakfi’nin davetlisi olarak geldim ve bugün siz degerli hemserilerimizle bir aradayim. Buraya gelisimin nedenlerinden biri ‘tanislarimin sayisini artirmak, sizinle tanis olmak’ ve buradaki egitim kurumlarina bazi ziyaretlerde bulunmakti. Hayatin anlami olan yasami bir cümleyle izah etmek mümkün mü sorusuna verebilecegi cevabim, ‘dost kazanma mücadelesidir’ derim. Baska bir ifadeyle yasam, ‘tebessüm biriktirme yarisidir’. Yasamin degeri kaç yil yasadiginizla asla ilgili degildir, ancak ve ancak nasil yasadiginizla ilgilidir. Zira nerede, ne kadar yasayacagimiz belli degildir, bunu hiçbirimiz bilmiyor. Ama bildigimiz bir sey vardir ki, nasil yasayacagimiz biz karar veriyoruz. Dolayisiyla Allah’in yarattigi kullar olarak bizim görevimiz, birlikte yasadigimiz insanlarin yüzünde bir tebessüm ve gözünde isilti olusturmak, meydana getirmektir. ‘Insanlara katki vermeyi biraktiginiz zaman ölmeye baslarsiniz’ sözünün aksini yapmaliyiz, biz yasarken ölmemeliyiz. Ben bu programa sadece yasarken ölmemek için degil, öldükten sonra da yasamak için geldim. Yüce Peygamberimizin, ‘insanlarin en hayirlisi, insanlara faydali olandir’ diye buyurmustur. Burada sizlere büyük görevler düsüyor. Çocuklarinizi yetistirirken öncelikle, doktor, mühendis, avukat vs. için degil, adam olmasi için gayret sarf edin. Çünkü bu her seyin zeminidir. Bugün bizlerin bir araya gelmesine vesile olan herkese tesekkür ediyorum.” seklinde konustu.
Hollanda Sosyal Demokrat Isçi Partisi (PvdA) milletvekili Selçuk Öztürk, kültür ve geleneklerin yasatilmasi adina organize edilen bu etkinlik için BizBize Karaman Vakfi’ni tebrik ederek, bundan sonraki çalismalarinda da basarilar diledi.
-TÜRK MILLETI KOCA BIR ÇINARDIR-
Daha sonra kürsüye gelen Rotterdam Baskonsolosu Togan Oral, “BizBize Karaman vakfina gönül destegi veren herkese tesekkür ediyorum. Meshur Bir söz vardir, ‘Bir agacin kökleri ne kadar derinlere ulasirsa gövdesi ve dallari da o kadar büyür, gelisir.’ Iste Türk milleti kökleri çok derinlere giden koca bir çinardir. Ancak bu çinarin köklerinin beslenmeye ihtiyaci var. Iste beslendigi kaynaklarin, o güzel topraklarin en bereketlilerinden bir tanesi de bizim Karaman sehrimiz. Bizim bu çinari kurutmayip, onun dallarini, gövdesini, yapraklarini daha da gelistirebilmek için o topraklardan uzakta bile olsak Hollanda, Almanya, Belçika nerede olursak olalim, elele verip onun dibine suyunu, gübresini el birligiyle vermemiz lazim. Yoksa bizim torunlarimizla sohbet edecek imkânimiz olmayacak. Bugün bu salonda görüyorum ki, sizlerin katkilariyla, bu çinar daha da büyüyecek, gelisecek.”
-TÜRKIYE’YI DE HOLLANDA’YI DA SEVELIM-
“Önceligimiz birlik ve beraberligimizdir. Bütün Türk toplumu olarak Hollanda genelinde bu beraberligi saglayabiliriz. Bizim ait oldugumuz medeniyet bize bunu ögretiyor, bu sorumlulugu ögretiyor. O yüzden lütfen bu sorumlulugun bilinciyle hareket edelim. Ve bu medeniyeti, bu kültür ve degerleri özellikle de çocuklarimiza asilayalim. Bunun için onlara anlatmak degil yasatmaktir. Ayrica bizler elbette anavatanimiz Türkiye’yle bagimizi kesmeyecegiz ancak bize as veren, isveren, havasini soludugumuz bu ülkeyi de sevelim. Çünkü insan sevdigi yeri güzellestirmek için çalisir, sevmedigi yere hiçbir katkida bulunmaz. O yüzden biz Hollanda’yi çok seviyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Artik sizlerin bize ihtiyaci yok bilakis bizlerin size ihtiyaci var. Biz sizlerden talepte bulunuyoruz artik.” ifadelerini kullandi.
-KARAMAN’A DAHA FAZLA HOLLANDALI TURIST-
Karaman Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ise Karaman’in farkli yerlerinin ‘3 boyutlu’ olarak özel çekimini salonda bulunanlara slayt esliginde gösterdi. Karaman’in tarihi ve kültürel dokusunun daha fazla tanitilmasi için uluslararasi fuarlara katildiklarinin altini çizen Cengiz Orta, daha fazla Hollandali misafiri Karaman’a çekmek için çalisma yaptiklarini söyledi.
Öte yandan sair Abdullah Güven’in okudugu siir sonrasi TRT Spikeri Acar Acartürk tarafindan sunulan programin eglence bölümünde Sanatçi Sami Çelik özellikle Karaman yöresine ait söyledigi türkülerle salonda bulunanlar tarafindan büyük alkis topladi. Ayrica BizBize Karaman Vakfi tarafindan hazirlanan VTR ise ilgiyle izlendi.
Karaman yöresine ait ‘kina yakma’ oyunu, Folklor, müzik gruplarinin da sahne aldigi kültür programinin sonunda etkinlige katkida bulunanlara plaket sunuldu ve çekilisler yapildi.
Haber - Foto: Mehmet Ali Topcu
Rotterdam - Hollanda

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284