47 Bin Kisiye Is Müjdesi

2013 içinde 47 bin memur alinacak. Istihdam edilecek kuruluslar ile personel sayilari da belli oldu.

47 Bin Kisiye Is Müjdesi

Kamu kurum ve kuruluslarinda, 2013'te azami 47 bin geçici personel istihdam edilecek.
Bakanlar Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazetede yayimlanarak, 1 Ocak 2013'ten geçerli olmak üzere yürürlüge giren "Kamu Kurum ve Kuruluslarindaki Geçici Mahiyetteki Isleri Yürütmek Üzere Geçici Personel Istihdami ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkinda Karari"yla, Özellestirme uygulamalarinin ardindan issiz kalip, tekrar kamuya dönen geçici personelin istihdam kosullari düzenlendi.
47 BIN KISI ISTIHDAM EDILECEK
Buna göre, bu yil geçici mahiyetteki isleri yürütmek üzere kamu kurum ve kuruluslarinda azami 47 bin kisi istihdam edilecek ve bunlarin istihdam süresi, 11 ay 28 günü geçmeyecek.
Bu karar uyarinca istihdam edilecek yüksekögrenim mezunu geçici personele 21 bin 250, lise ve dengi okul mezunlarina 19 bin 275, ilkögretim mezunlarina (ilkokul veya okuryazar dahil) 17 bin 275 gösterge rakaminin memur maas katsayisiyla çarpimi sonucu bulunacak tutar kadar aylik brüt ücret ödenebilecek.
Geçici personele, bu ücretler disinda herhangi bir ödeme yapilmayacak, sözlesmelere de bu yönde bir hüküm konulamayacak.
Ödemeler, görevin yapilmasini müteakip her ayin 15'inde yapilacak. Hizmet sözlesmesinin sona erdirilmesi halinde kist olarak hesaplanan ücret, ayrilma tarihini takip eden ayin basinda ödenecek.
ÜCRETLER DE EKSTRA KESINTI YOK
Geçici personel ücretleri, sosyal güvenlik mevzuatina göre kisiden yapilacak kesintiler ile gelir ve damga vergisi disinda herhangi bir kesintiye tabi tutulmayacak.
Karar uyarinca geçici personelin çalisma saat ve sürelerinin belirlenmesinde, çalistiklari kurumdaki devlet memurlari için geçerli süreler dikkate alinacak.

IZINLER TOPLU DA KULLANILABILIR
Çalistiklari her ay için azami 2 gün ücretli izin verilebilecek olan geçici personel, bu izinlerini, sözlesme dönemi içinde toplu olarak da kullanabilecek.
Geçici personel, yil içinde resmi tabip raporu ile kanitlanan hastaliklar için yilda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalik izni verilebilecek.
Geçici personelin istegi üzerine esinin dogum yapmasi, kendisinin veya çocugunun evlenmesi; esinin, çocugunun, kendisinin veya esinin ana, baba veya kardesinin ölümü halinde, her olay için 7 gün ücretli mazeret izni verilecek.
KADIN PERSONELIN DOGUM IZNI
Geçici kadin personel, dogum yapmasindan önce 8 hafta ve dogum yaptigi tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle aylikli izin kullanacak. Çogul gebelik halinde, dogumdan önceki 8 haftalik süreye 2 hafta süre eklenecek. Ancak saglik durumu uygun oldugu takdirde, tabibin onayi ile geçici personel, isterse dogumdan önceki 3 haftaya kadar isyerinde çalisabilecek. Bu durumda çalisilan süreler, dogum sonrasi sürelere eklenecek.
Dogum izni sebebiyle SGK tarafindan ödenen geçici is göremezlik ödenegi, geçici personelin ücretinden düsülecek.
SÜT IZNI SAATLERINI ANNE SEÇECEK
Geçici personele, çocuklarini emzirmeleri için dogum sonrasi izin süresinin bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilecek. Süt izni saatlerini anne seçecek.
Geçici personel, istihdam edildigi sürece disarida kazanç getirici bir baska is yapamayacak.
Memurlar için suç sayilan fiil ve hareketler ile yaptirimlar, geçici personel için de geçerli olacak.
Karar uyarinca istihdam edilecek geçici personel için 2012'deki vizeli mevcut tip sözlesme örnekleri, yeni bir vize yapilmasina gerek kalmaksizin kullanilmaya devam olunacak. Ancak bu karar uyarinca ilk defa geçici personel istihdam edecek olan kamu idarelerinin, geçici personele iliskin tip sözlesme örneklerini Maliye Bakanligi'na vize ettirmeleri zorunlu olacak. Vize islemi yapilmadan sözlesme yapilmayacak ve herhangi bir ödemede bulunulmayacak.
GEÇICI PERSONEL ISTIHDAM EDECEK KURULUSLAR
Kararda, 2013 içinde geçici personel istihdam edecek kuruluslar ile personel sayilari da su sekilde belirlendi:
KURUM ADI ADEDI
Avrupa Birligi Bakanligi 50
Adalet Bakanligi 4.500
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi 750
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi 100
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi 200
Çevre ve Sehircilik Bakanligi 600
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi 50
Gençlik ve Spor Bakanligi 50
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi 3.500
Gümrük ve Ticaret Bakanligi 300
Içisleri Bakanligi 4.500
Kültür ve Turizm Bakanligi 1.000
Maliye Bakanligi 1.500
Milli Egitim Bakanligi 15.000
Milli Savunma Bakanligi 50
Orman ve Su Isleri Bakanligi 1.000
Saglik Bakanligi 1.000
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi 500
Danistay Baskanligi 100
Yargitay Baskanligi 150
Devlet Personel Baskanligi 50
Gelir Idaresi Baskanligi 800
Türkiye Halk Sagligi Kurumu Baskanligi 1.500
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Baskanligi 2.500
Basin-Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü 100
Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü 250
Karayollari Genel Müdürlügü 250
Orman Genel Müdürlügü 1.500
Spor Genel Müdürlügü 150
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü 1.250
Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu 250
Üniversiteler 3.500
TOPLAM 47.000
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284