574 Bin Ögrenci Mecburen Meslek Lisesine Gidecek

Düz liselerin, Anadolu lisesine çevrilmesi Seviye Belirleme Sinavi`ndan (SBS) düsük not alan ögrencileri etkileyecek.

574 Bin Ögrenci Mecburen Meslek Lisesine Gidecek

Herhangi bir okula yerlesemeyenler, özel okula gitmeyeceklerse otomatik olarak meslek liselerinin puansiz bölümlerine veya imam hatiplere kaydedilecek. Liseye baslayacak 1 milyon 259 bin 546 ögrenciden 688 bini fen, Anadolu, Anadolu ögretmen ve sosyal bilimler liselerine gidebilecek. Açikta kalan 574 bin ögrencinin kaydolacagi meslek liseleri ve imam hatiplerin mevcut altyapisinin bu yogunlugu kaldiramayacagi belirtiliyor.
Geçen sene sadece meslek liselerinde 9. sinifa baslayanlarin 850 bini bulduguna dikkat çeken egitimciler, bu yil da binlerce ögrencinin katilimiyla derslik ve ögretmen sayisinda sorun yasanmasinin kaçinilmaz oldugunu söylüyor. Imam hatiplerin ve meslek liselerinin mevcut altyapisinin bunu kaldiramayacagina dikkat çekiliyor. Bakanlik yetkilileri ise Anadolu liselerinin kontenjaninin artirildigini, meslek liselerine kayitta büyük artis olmayacagini belirtiyor. Aksi durumda ikili egitim ile yigilmanin önüne geçilecegini kaydediyor.
Yönetim Bilimi Uzmani Dogan Ceylan'a göre yeni dönemde altyapi sikintisi yasanacak. Düz liseler Anadolu'ya dönüstürülmeden önce sinif mevcudu 45-50 olabiliyordu. Ancak Anadolu liseleri daha az ögrenciye hizmet verdigi için mevcut 30'u geçemeyecek. Bu durumda da yeni dersliklere ihtiyaç duyulacak. Örnegin, düz liseden Anadolu'ya çevrilen 20 subeli bir okulun, genel lise iken 1000 civarinda ögrencisi varken Anadolu oldugunda en çok 600 kisi alabilecek. 400 ögrenci açikta kalacak. Derslik artirildiginda ögretmen açigi gün yüzüne çikacak. Ceylan önemli bir ayrintiya daha dikkat çekiyor. Geçen sene lise zorunlu olmadigi için okullasma oraninin düsük oldugunu su örnekle anlatiyor: "Önceki senelerde 1 milyon küsur ögrencinin 800 bini liseye giriyordu. Kalani kayitli degildi. Bu nedenle kontenjan sikintisi yasanmiyordu. Lise egitimi 4+4+4 ile birlikte zorunlu hale gelince kalan 350 bin de egitime dahil oldu. Bu da okullarin yetmeyecegi ve kontenjan sikintisi yasanacaginin göstergesi."
Yeni dönemde yasanabilecek önemli sorunlardan biri de kontenjanla ilgili. Imam hatip ve meslek lisesinden baska alternatifi olmayan ögrenciler, kendi mahallesindeki okulun dolulugu yüzünden çaresiz kalabilecek. Özel Okullar Birligi Dernegi Baskani Cem Gülan, meslek lisesine gitmek istemeyenlere de farkli imkânlar sunulmasi gerektigini söylüyor: "Yeni okullar yapilmasi gerekiyor. Ek fon, ek vergi ne gerekiyorsa bütçe saglanmali, nüfusa ve ögrencilerin tercihine uygun okullar insa edilmeli. Fen, Anadolu ögretmen ve Anadolu lisesini kazanamayanlar diger okullara mecbur edilmemeli."
Meslekî egitimin kalitesi düser
Egitimciler ve mesleki egitim dernekleri de açikta kalan tüm ögrencilerin meslek liselerine gitmek zorunda birakilmasinin kaliteyi düsüreceginde hemfikir. Tüm liseleri Anadolu statüsüne getirme fikrinin yanlis oldugunu söyleyen Mesleki ve Teknik Egitim Dernegi Genel Baskani Sami Nogay, yeni sistemin mesleki egitime zarar vereceginin altini çiziyor. Düsük puanli ögrencilerin alternatifi olmadan meslek liselerinde okumasinin yanlis bir egitim olacagina dikkat çeken Nogay, bunun sebebini söyle açikliyor: "Örnegin endüstri meslek lisesinde elektrik bölümündeki ögrencinin gördügü dersler normal liseden daha agirdir. Bölümü itibari ile çok iyi fizik, kimya, matematik bilmesi gerekir. Ancak ögrenci yeterli olmadigi için basarisiz olur ve sinifta kalabilir. Meslek liseleri de Anadolu statüsüne getirilmeli. Anadolu lisesine gidemeyen ögrenciler, Çiraklik Egitim Merkezleri'ne gitsin. Çocuk basarili ise akademik egitime degilse mesleki egitim kurslarina katilsin."
Kaynak: ZAMAN
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284