Afsar Hadimi Baraji Insaatinda Çalismalar Hizla Devam Ediyor…

Orman ve Su Isleri Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü tarafindan insa edilen, Afsar Hadimi Baraji’nda çalismalar hizla devam ediyor. Konya Kapali Havzasina can suyu getirecek atilimlardan biri olan Afsar Baraji’nda fiziki gerçeklesme yüzde 51 seviyesine ulasti.

 Afsar Hadimi Baraji Insaatinda Çalismalar Hizla Devam Ediyor…

Konya Kapali Havzasina Bir Can Suyu da Afsar Barajindan Gelecek

Apa-Hotamis Iletim Hatti, Mavi Tünel, Beysehir-Sugla-Apa (BSA) Kanali, Hotamis Depolamasi, Bagbasi Baraji, Bozkir Baraji gibi Konya Kapali Havzasina bir can suyu da, Konya Taskent ilçesi sinirlari içerisinde yer alan Afsar Hadimi Baraji’ndan gelecek.
Önyüzü beton kaplamali kaya dolgu olarak projelendirilen Afsar Baraji’nda yaklasik 4 milyon m³ dolgusu yapilacak. Ayrica baraj 363 milyon m³ su depolayacak.
Yüzde 51 Fiziki Gerçeklesme Saglandi
Konya Ovasi Projesi (KOP) kapsaminda bulunan Konya-Çumra III. Merhale Projesi’nin bir parçasi olan Afsar Hadimi Baraji’nin temeli 14 Ekim 2012’de Basbakan Prof. Dr. Sayin Ahmet Davutoglu ile Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu tarafindan atildi. 2015’te tamamlanmasi hedeflenen barajda ise yüzde 51 fiziki gerçeklesme saglandi.
Baraj, Içme ve Sulama Suyu Temin Edecek
Afsar Baraji’nda depolanacak suyu Bagbasi Baraji’na aktaracak olan ve insa süreci devam eden, Afsar Bagbasi Hadimi Tüneli’nde ise 2014 yili sonu itibariyla yüzde 66 fiziki ve parasal gerçeklesme saglandi. Projenin, 2016 yili sonu itibariyla tamamlanmasi hedefleniyor.
Proje, Konya Çumra Ovasi III. Merhale Projesi'ne içme ve sulama suyu temin edecek büyük bir yatirim olma özelligi tasiyor. Projenin hayata geçmesiyle beraber burada toplanacak sular Afsar Bagbasi Hadimi Tüneli vasitasiyla, Bagbasi Baraj rezervuarina aktarilacak ve buradan da Mavi Tünel vasitasi ile Konya-Çumra ovasina iletilecek.
KOP’tan Milli Ekonomiye 2, 57 Milyar Dolar
Konya, Karaman, Aksaray ve Nigde illerini kapsayan KOP tamamlandiginda sulama faydasi olarak 2,2 milyar dolar, enerji faydasi olarak 300 milyon dolar, içmesuyu faydasi olarak da 70 milyon dolar katki saglayacak. Böylece, milli ekonomiye yilda toplam 2,57 milyar dolar ek gelir saglanmis olacak. Ayrica KOP ile 100 bin kisiye dogrudan istihdam imkani da dogmus olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284