Akademik Çalışmalarda İntihal Sorunu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından ‘Turnitin’ konulu eğitim semineri düzenlendi.

Akademik Çalışmalarda İntihal Sorunu

Yüksek lisans ve doktora tezlerinin kontrolünü sağlamak; intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla kullanılan yazılım programı Turnitin hakkında bilgiler aktaran Techknowledge Firması Eğitim Danışmanı Serdinç Kaya’nın vermiş olduğu eğitime çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

Kaya, eğitim kapsamında Turnitin programı nedir, nasıl çalışır, kapsamı ve özellikleri nelerdir, intihal nedir ve Turnitin ile intihal farkındalığının oluşturulması nasıl sağlanır, Turnitin programının iThenticate’den farkı ve kapsamı nedir gibi konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Kaya, ”Turnitin, öğretmenlere öğrenci çalışmalarını, uygunsuz alıntı veya olası intihale karşı, dünyanın en hassas metin karşılaştırma veri tabanı ile kıyaslayarak kontrol etmelerinde yardımcı olur. Böylece eğitimci, ödevin orijinal olmayan bölümünü kolayca anlayabilir. Turnitin programı öncelikle tez danışmanlarına açılır, tez danışmanları da öğrencisini ister tez aşamasında isterse de tez bitiminde Turnitine ekler.” dedi.

iThenticate programıyla tez ve öğrenci ödevleri hariç, makale gibi akademik yayınların değerlendirilmesi yapılırken, Turnitin programına tezler ve öğrenci ödevlerinin eklenebileceğini belirten Kaya, Turnitin kullanımı ile ilgili demo çalışmasını katılımcılarla paylaştı.

Eğitim, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284