Akilli Kimlikler Ücretsiz Verilecek

Bes yildir pilot uygulamasi Bolu`da devam eden akilli kimlik karti projesinde sona yaklasildi

Akilli Kimlikler Ücretsiz Verilecek

TÜBITAK'in gelistirdigi akilli kimlikler, haziran ayindan itibaren kullanilmaya baslanacak.
Zaman'in haberine göre pembe ve mavi nüfus cüzdanlarinin tarihe karisacagi yeni dönemde ilk etapta yaklasik 2 milyon kisiye akilli kimliklerden verilecek. Üç yil içinde elektronik kimligi olmayan vatandas kalmayacak.
Içisleri Bakanligi'ndan üst düzey bir yetkili, 10 yillik kullanim ömrüne sahip ve ileri baski teknikleriyle basilacak akilli kimliklerin maliyetinin 15-20 dolar civarinda olacagini söyledi. Kimliklerin tüm vatandaslara ücretsiz verilecegini aktaran yetkili, "Fakat kayip veya çalinmasi durumlarinda ikinci kez talepte bulunuldugunda ücret alinacak." dedi.
Akilli kimliklerin vatandasa nasil verilecegiyle ilgili detaylar da netlesmeye basladi. Ilk olarak Türkiye genelindeki tüm nüfus müdürlükleri akilli kimlik verilmesine uygun hale getirilecek. Müdürlüklerdeki bankolar kaldirilarak ofis sistemine geçilecek. Mekani yeterli olmayan müdürlükler daha genis binalara tasinacak.
Her nüfus müdürlügüne ilçenin nüfus yogunluguna göre parmak izi ve avuç içi damar okuma cihazlari konulacak. Gerekli tüm teknik altyapi olusturulduktan sonra randevu sistemiyle vatandaslara kimlik verilmesine baslanacak. Bunun için Alo 199 randevu hatti kurulacak. Bu hatti arayan vatandasa en yakin nüfus müdürlügünde randevu verilecek. Mevcut kimligiyle birlikte nüfus müdürlügüne gidenler parmak izi ve avuç içi damar izi ile sisteme kaydedilecek. Ayrica mevcut nüfus bilgileri de yeni sisteme kaydedilerek talep alinacak.
Vatandastan alinan talepler Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü elektronik kart basim merkezine iletilecek. Akilli kimlik karti basildiktan en geç 3 gün içinde posta yoluyla vatandaslarin adreslerine gönderilecek. Posta memurlari kendilerine gelen kimlik kartlarini elden imza karsiliginda vatandasa teslim edecek.
Eger vatandas evde yoksa posta memuru vatandasin evine ertesi gün bir kez daha gidecek. Söz konusu kisinin yine evinde bulunamamasi halinde akilli kimlik karti ilgili postanede 15 gün bekletilecek. Bu süre içinde de vatandas gelmezse kimlik karti merkeze geri gönderilecek.
Yeni kimlik kartinin seklinin ve ebatinin nasil olacagi henüz kesinlesmedi. Türkiye bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK), toplam 12 ayri kimlik karti üzerinde çalisiyor. Çalismalar bittikten sonra yeni akilli kimlik kartinin nasil olacagi Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in da görüsü alindiktan sonra netlesecek.
Yeni kimlik kartlari erkek ve kadinlar için tek tip olacak. Yani mevcut kimlik kartlarinda oldugu gibi erkekler için mavi, kadinlar için pembe nüfus cüzdani uygulamasi tarihe karisacak. Öte yandan yeni kimlik kartlarinda din hanesi ile kisinin medeni halini gösteren bölümlerin olup olmayacagi henüz karara baglanmadi. Ayrica, akilli kimlik kartinin; ayni zamanda ehliyet, bankamatik karti, akbil gibi birçok alanda kullanilacak olmasina yetkililerin temkinli yaklastigi ögrenildi. Akilli kimlik kartinin kaybolmasi durumunda yeni kimligin basilip vatandasa ulasmasi 3-4 günü bulacagindan vatandasin diger hizmetlerden de mahrum kalacagina dikkat çekiliyor.
10 yillik kullanim ömrüne sahip olan ve ileri baski teknikleri ile kisisellestirilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Karti'nda TÜBITAK-UEKAE tarafindan gelistirilen milli isletim sistemine sahip temasli-temassiz (melez) yonga bulunuyor.
Kimlik karti ile saglanan hizmetlerde, hizmetin özelligine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farkli güvenlik seviyelerinde kimlik dogrulama yöntemleri kullanilacak. Ayrica kimlik karti uluslararasi seyahat belgesi olarak da kullanilabilecek. Akilli kimlik karti pilot çalismalari 4 Temmuz 2007 tarihli ve 26572 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan 2007/16 No'lu Basbakanlik Genelgesi uyarinca yürütüldü.
Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü, engelli, yasli ve nüfus müdürlügüne gelemeyecek kadar hasta vatandaslar için mobil nüfus hizmeti verecek. Bunun için her ilçe nüfus müdürlügüne bir adet olmak üzere içinde laptop bilgisayar, parmak izi ve avuç içi damar izinin alinmasina imkan saglayan cihazlarin bulundugu seyyar bir çanta olusturacak. Bu is için görevlendirilen nüfus memuru ilçedeki engelli, yasli ve hastalarin nüfus bilgilerini bilgisayara yükleyerek tek tek evleri dolasip akilli kimlik karti taleplerini alacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284