Akman: Bölge Plani Temelinde TR 52 Konya Karaman Bölgesinin Ekonomik Gelisme Koridoru Olma Hedefi

Konya Karaman Bölgesi son yillarda kendi yerel dinamikleri ve KOBI temelli esnek üretim yapisiyla imalat sanayinde küresel piyasalara entegre olmaya baslayan bir endüstriyel büyüme odagi olmaya dogru ilerlemektedir. Bölgeden yapilan ihracatin neredeyse tamamina yakininin imalat sanayiden kaynakli olmasi bu duruma en çarpici örnektir. Konya Karaman bölgesinin Bölgesel Gelisme Ulusal Stratejisinde de “Endüstriyel Büyüme Odaklari ve Dönüsüm Kentleri” politikasinda yer almasi bölgenin imalat sanayi açisindan önemini açikça ortaya koymaktadir. Bu nedenle ekonomik bir gelisme koridoru olmak için bölge plani güçlü ulasim aglariyla hizli bir sekilde limanlara inerek küresel ekonomilere entegre ve üretken bir imalat sanayi altyapisi olusturmanin, yüksek katma degerli sanayi yatirimlarini ve nitelikli isgücünü bölgeye çekerek orta ve ileri teknoloji gerektiren imalat sanayi kollarinda uzmanlasmanin üzerinde hassasiyetle durmaktadir.

Akman: Bölge Plani Temelinde TR 52 Konya Karaman Bölgesinin Ekonomik Gelisme Koridoru Olma Hedefi

Mevlana Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Ahmet Akman yaptigi açiklamada ‘’37 ilçeyi bünyesinde barindan Konya Karaman Bölgesi bölge içi gelismislik farklarinin yogun olarak yasandigi bir bölgedir. Yaklasik 50.000 km2’lik yüzölçümüyle birçok Avrupa ülkesinden büyük alana yayilan bölgenin önemli bir kismini kirsal alanlar olusturmakta ve bölge nüfusunun % 28’ i bu kirsal alanlarda yasamaktadir. Bu kirsal alanlar bölge içi gelismislik farklarinin azaltilmasi açisindan yerel kalkinma dinamikleri bünyesinde barindirsa da bu firsatlar degerlendirilememektedir. Aksine bölgenin kirsali özellikle ücretsiz aile emegine dayanan, ciddi oranlarda gizli issiz barindiran ve etkisini giderek hissettiren kuraklik tehdidine bagli olarak önemli ölçüde verim sorunlarinin yasandigi bir tarimsal yapi sergilemektedir. Sulama konusunda her ne kadar büyük bütçelere dayali kamusal yatirimlar yapilsa da bu harcamalarin su sorununa kökten bir çözüm getirmesi muhtemel degildir. Kuraklik tehdidi hizla artacak ve özellikle kirsalda ekonomik faaliyetler çesitlendirilemedigi takdirde sorun çok ciddi boyutlara ulasacaktir. Bu gerçekleri dikkate alan bölge plani bölge içi gelismislik farklarinin azaltilmasi amaciyla egitim/saglik gibi temel kamu hizmetlerinde etkinligi artirmaya, tarimda yasanmasi kaçinilmaz istihdam kayiplarini en aza indirmeye ve gelir elde etmek için kirsalda ekonomik faaliyetleri çesitlendirmeye, gelecegini tarimda aramayan nüfusu tarim disi is kollarinda istihdam etmeye, tarima devam edecek nüfus için ise suyu en tasarruflu kullanan üretim teknikleri ile katma degeri en yüksek ürünlere yöneltmeye öncelik verecektir. Böylece bu iki politika sayesinde Konya Karaman 2014 2023 Bölge Plani tarima alternatif olarak çesitlenen ekonomik faaliyetler ile birlikte kirsaldaki potansiyeli harekete geçirerek bölge içi gelismislik farklarinin azaltilmasina katki saglayacaktir. Bu da hem artan gelirle birlikte kirsalda yasayan kesimin yasam kalitesini iyilestirecek ve kentlere olan göç taleplerini azaltacak hem de tarimin sinirli dogal kaynaklar üzerindeki baskini azaltarak çevresel sürdürülebilirligi artiracaktir. 2023 hedeflerini hayata geçirebilmek adina bölgenin mevcut mekânsal gelisme egilimlerine alternatif olarak kurgulanan ve bölge içindeki yerlesim yerlerine farkli müdahale biçimlerini içeren çok merkezli ve dengeli bir mekânsal örgütlenme politikasini da içerecektir’’ diye konustu.
Sonuç olarak ‘’yüksek ve dengeli refah seviyesine erismis, uluslar arasi ekonomilerle bütünlesmis, sevgi ve hosgörü temelinde insanlarin çalismak, üretmek ve yasamak için tercih ettikleri bir bölge” olmak vizyonunu hayata geçirilebilmek için Bölge Plani kapsaminda 5’i yatay ve 2’si mekânsal olmak üzere 7 temel amaç belirlendi.
YATAY AMAÇLAR:
1. Ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi isletmeler
2. Yatirim ortaminin iyilestirilmesi
3. Insana yatirim: bilgi ve becerilerini sürekli yenileyen, birlikte hareket edebilen, saglikli bireyler
4. Bölge içi gelismislik farklarinin azaltilmasi ve bölge kirsalinda yasamin canlandirilmasi ve tarimda yapisal dönüsümün saglanmasi
5. Koruma kullanma dengesi içinde yesil büyümenin saglanmasi
Yatay amaçlar Bölge Planinin vizyonunu hayata geçirebilmek için gerekli ve sektörel ayrim gözetmeksizin tüm sektörleri yatayda kesen müdahale alanlarini içermektedir. Bu kapsamda teknik komite çalistaylari, ilçe saha arastirmalari ve diger katilimci toplantilar esas alinarak, Konya Karaman Bölgesi rekabet edebilirligi açisindan kritik önem arz eden 5 alan yatay amaç olarak belirlenmistir. Mekânsal amaçlar Bölge Planinda ortaya konan yatay amaçlarin ve dogrudan mekâni ilgilendiren kararlarinin mekânla olan iliskisini kurabilmek adina belirlenmistir. Bölge plani özellikle kir kent ayrimina önem vermekte ve ovaya ve daglik kesimdeki yerlesim yerlerine farkli müdahale biçimleri getirmektedir.
MEKÂNSAL AMAÇLAR:
6. Bölge içindeki yerlesim yerlerine farkli müdahale biçimlerini içeren çok merkezli ve dengeli bir mekânsal örgütlenme olusturmak
7. Bölgenin lojistik alt yapisini güçlendirerek ulusal ve küresel düzeyde erisilebilirligini artirmak
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284