Alkole Zam Geldi

Alkollü içkilerde hizmet bedelleri 2013 yilindan itibaren beher bin litre basina distile alkollü içkiler için 48,20 lira, sarap çesitleri için 7,13 lira, biralar için 1,78 lira olarak uygulanacak.

Alkole Zam Geldi

Tütün ve Alkol Piyasasi Düzenleme Kurumu tarafindan Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlanan ''Alkol ve Alkollü Içkilerin Iç ve Dis Ticaretine Iliskin Usul Ve Esaslar Hakkinda Yönetmeligin 14'üncü ve geçici 5'inci Maddelerinin Uygulanmasi Ile Ilgili Tütün ve Alkol Piyasasi Düzenleme Kurulu Karari''na göre, 2013 yilindan itibaren alkollü içkilerden alinacak hizmet bedelleri degisti.
Buna göre, 30,70 lira olan beher bin litre basina distile alkollü içkiler için hizmet bedeli 2013 yilindan itibaren 48,20 lira; 4,54 lira olan sarap, meyve sarabi, aromatize sarap, aromatize sarap bazli içki ve aromatize sarap kokteyli için hizmet bedeli 2013 yilindan itibaren 7,13 lira; 1,13 lira olan biralar için hizmet bedeli de 2013 yilindan itibaren biralar için 1,78 lira olarak belirlendi.
-Tesis kurma, üretim ve proje tadilati izin bedellerinde degisiklik-
Kurumun ''Alkol ve Alkollü Içki Tesislerinin Haiz Olmalari Gereken Teknik Sartlar, Kurulmalari, Isletilmeleri ve Denetlenmelerine Iliskin Usul ve Esaslar Hakkindaki Yönetmeligin 21'inci Maddesinin Uygulanmasi Ile Ilgili Tütün ve Alkol Piyasasi Düzenleme Kurulu Karari'' da Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi.
Buna göre, 2013 yilinda, tesis kurma izin bedeli, distile alkollü içki isletmelerinde her bin litre proje kapasitesi basina 62,78 lira; sarap, meyve sarabi, aromatize sarap, aromatize sarap bazli içki ve aromatize sarap kokteyli isletmelerinde, her bin litre proje kapasitesi basina 6,25 lira; bira isletmelerinde, her yüz bin litre proje kapasitesi basina 313,98 lira olarak hesaplanacak.
Üretim izin bedeli, kendi projesine ait tesis kurma izin bedeli kadar hesaplanacak.
Bu sekilde hesaplanan üretim izin bedellerinin distile alkollü içkilerde 48 bin 207 lirayi, sarap ve birada 8 bin 233 lirayi geçmesi halinde, maktuen bu bedeller tahsil edilecek.
Proje tadilati izin bedeli ise, sadece kapasite artirimi ve ürün çesitlemesinde, tesis kurma izin bedelinin uygun katlari seklinde hesaplanip izin verilmeden önce tahsil edilecek.
-Tütün hammaddelerindeki katki maddeleri-
Kurumun ''Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tablolarinda Yer Alan Verilerin Degerlendirilmesine Iliskin Kurul Kararinda Degisiklik Yapilmasina Dair Kurul Karari'' da Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi.
Buna göre, ''Türkiye'de üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilecek tütün mamullerinin üretiminde hammadde olarak kullanilan ve tütün bitkisinin herhangi bir unsurunun/unsurlarinin islemden geçirilmesi suretiyle elde edilen hammaddelerin, elde edilme sürecinde Bu Kurul Karari'nin Ek-1/a maddesinde sayilan katki maddelerinin kullanilmasi yasaktir'' ibaresi karara eklendi.
Kararda yasak olan 43 madde bulunuyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284