Altunsoy: Ülkemizde Yilda 170 Bin Kisiye Kanser Teshisi Konuyor

4 Subat Dünya Kanser günü nedeniyle Halk Sagligi Müdürü Ali Riza Altunsoy yaptigi açiklamada ülke genelinde yilda yaklasik 170 bin kisiye kanser teshisi konuldugunu söyledi.

Altunsoy: Ülkemizde Yilda 170 Bin Kisiye Kanser Teshisi Konuyor

Altunsoy, “ Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler siralamasinda kalp ve damar hastaliklardan sonra ikinci ölüm sebebi olmasi açisindan önemli bir halk sagligi problemidir. Özellikle ortaya çikisinin önlenebildigi, taramalarla ölümün yok edilebildigi ve erken tedavinin yasam kalitesine çok sey katabildigi kanser türlerini göz önüne alirsak korunmanin önemi artmaktadir. Ülke genelinde yilda yaklasik 170.000 kisiye kanser teshisi konulmaktadir. Kanserli olgularin yaklasik üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge ya da sehirlerimiz arasinda kanser sikligi açisindan anlamli farkliliklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kismi sigara ve obesite ile iliskilidir. Dogru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser olusumunun %90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yasam, tütün kullanimi, alkol kullanimi, günes isiginin zararli etkilerine maruz kalma gibi kanser olusumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altina alinmasi ile kanser görülme sikligi azaltir. Dolayisiyla saglikli yasam davranislari ile kansere karsi korunabilir, tarama programlarina katilarak erken teshisle yasam süremizi uzatabiliriz” dedi.
Altunsoy, ilimizde 2009 yilinda kurulan Kanser Erken Teshis Tarama ve Egitim Merkezi KETEM’de bugüne kadar 9 bin 297 klinik meme, 7 bin 983 jinekolojik muayene yapildigini, 6 bin 196 mamografi filmi, 2 bin 220 meme ultrasonografi çekildigini, 7 bin 492 pap-smear, 851 Gaitada gizli kan testi yapildigini söyledi.
Altunsoy, “KETEM’lerin en önemli amaçlari toplumda kanser konusunda farkindalik yaratmak, yüz yüze egitimlerle kisileri korunma yöntemleri, tarama programlari hakkinda bilgilendirmektir Evet saglikli bir yasam sürerek ileriki yillarda kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tani ve tarama faaliyetlerini ön plana çikartmaktadir” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284