Anadolu Odalari Platformu Üyeleri Karaman’da

Karamanla birlikte Ankara, Eskisehir, Kayseri, Konya, Nigde, Nevsehir, Aksaray, Kirikkale, Çankiri, Kirsehir, Sivas ve Yozgat illerinde bulunan Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odalarinin olusturdugu Anadolu Odalari Platformu üyeleri Karaman’da bir araya geldi.

Anadolu Odalari Platformu Üyeleri Karaman’da
Anadolu Odalari Platformunun 8. toplantisinin ev sahipligini yapan Karaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Sekreteri Umut Aydin yaptigi konusmada, “Zengin bir tarihe ve çok zengin bir kültüre sahip olan Karaman Cografi konum ve stratejik özelligi dolayisiyla çok büyük bir öneme haizdir. Iç Anadolu’yu Akdeniz’e baglayan karayolu ve demiryolunun buradan geçmesi, ayrica tarihi ipek yolu üzerinde bulunmasi, ilimizin bugünkü ekonomik hayati üzerinde büyük etkileri vardir. Ilimizin genelde ekonomik yapisi tarim basta olmak üzere, hayvancilik, ticaret ve sanayiye dayanir. Son yillarda, köylerden sehre büyük kitleler halinde göç olaylarinin olmasi, Karaman'i sanayi ve ticarete yönelik bir ekonomik faaliyete zorlamistir. Sanayinin alt yapisi için gerekli küçük ve büyük organize sanayi bölgesinin tamamlanmasi, Karaman ekonomisi için büyük önem tasimaktadir. Sanayide devlet yatirimi yok denecek kadar azdir. Karaman sanayisinde son 20 yil içerisinde büyük ilerlemeler olmustur. Bu gelismelerde özel sektörün payi çok büyük olmustur. Ilimiz, Iç Anadolu bölgesinde hububat, bakliyat üretim ve ticareti konusunda en önemli merkezlerden biridir. Meyvecilikte, özellikle elma yetistiriciligi bakimindan Türkiye’de birincidir. Son yillarda sulanabilir arazinin çogalmasi, özellikle tarima dayali Un, Bulgur, Bisküvi, Gofret v.b. endüstri kollarinin dogmasini hazirlamistir. Karamanimiz bu alanlarda da önde gelen iller arasindadir ve adindan güçlü bir sekilde bahsettirmektedir. Türk Dilinin Baskenti olan Ilimiz Yunus Emre, Mevlana, Piri Reis gibi birçok ünlü degerler yetistirmistir. Ulu Önder Atatürk’ün ata yurdu Taskale Kasabasidir” dedi.
Aydin, gündemi en fazla mesgul eden konunun yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdigi yenilikler oldugunu belirterek, “Yeni kanunla birlikte meslegimizin yani sira bagimsiz denetçi olabilme sartlari da getirilmistir. Umarim Kamu Gözetimi Kurumu da TÜRMOB’un vermis oldugu egitimlerin yeterli olacagini kabul ederde bizi bu sikintili süreçten kurtarir. Taleplerimize gelince Denetim süresince; yetki belgeleri ve ruhsat harçlari bedelleri kaldirilmalidir. Denetim lisanslamasinda sinav yapilmamasi ve 15 yillik kidem sartinin kaldirilarak TÜRMOB’un verdigi Bagimsiz Denetim Egitimlerinin yeterliligi kabul edilmelidir. Ayrica bir sinav ve egitim yapilmamalidir. Meslek Mensubunun KDV yükü azaltilmalidir. Platformun sonuçlarinin meslegimiz adina verimli olmasini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladi.
Karaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Ali Ankarali’da konusmasinda, “Bu toplantiya kadar Dönem baskanligini üstlenen Konya Odasinin degerli baskanina ve yöneticilerine baslattiklari birliktelik ve bugüne kadar ki çalismalarindan dolayi tesekkür ediyorum. Yine yeni dönemde, Dönem Baskanligina oy birligi ile seçilen Kayseri Odamizin degerli baskani ve yöneticilerine de çalismalarinda basarilar diliyorum. Meslegimizde gelinen son durum ve sorunlarimiz hakkinda oda sekreterim gerekli açiklamalari yapmistir. Ancak bir konuya deginmeden de edemeyecegim. Yillardan beri çözüm bekleyen bu sorunlarin giderilmesi bir tarafa yeni sorunlarla karsi karsiya kalmaktayiz. Bu sorunlardan ilk aklima gelen ve halen devam edenler bilgi amaçli BS-BA ve mükellef bilgileri bildirimler de cezanin kaldirilmasi, Muhasebe ücretlerinin bankaya yatirilmasi. Meslek mensuplarina 4a sigortalilik hakki verilmesi. Sözlesmelerdeki damga vergisinin kaldirilmasi, mücbir sebep halleri, stajyerlerin sigorta primlerinin devletin çiraklik fonundan karsilanmasi, 4.dönem geçici vergi beyannamelerinin kaldirilmasi, basit usulün kaldirilmasi, mali tatil yetersiz gibi detayina girmeyecegim birçok sorun mevcuttur. Bankalarin istedigi Bilançolar, yüzde 18 KDV’nin 8’e indirilmesi, Yeminli Mali Müsavir karsit inceleme raporlari gibidir” dedi.
Ankarali, yeni is yükü ve sorunlariyla ilgili olarak da, “Saglik Raporlarinin sistem üzerinden takibi üzerimize bir yüktür. Gelir Vergisi Kanununda yapilan degisiklikle Basit usule geçmenin yolu açilmaktadir. Bizler basit usul kaldirilsin diye bas bas bagirirken Basit usule geçmenin yolu açilmistir. Mükellef bilgileri bildirimi üzerimizde kalmistir. Kisaca eski sorunlara çözüm bulunmadan yeni sorunlar önümüze çikarilmaktadir. Biz istiyoruz ki TÜRMOB’un baskanliginda bir komisyon kurulmasi, sorunlarin neler oldugu ve önceligi konusunda bir çalisma yapilmasi, bu çalisma sonucunda yol haritamizin belirlenmesidir” diye konustu.
Platform Dönem Sekreteri ve Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Suat Özsoy’da yaptigi konusmada 8.Anadolu Odalari Platformuna ev sahipligi yapan Karaman SMMM Odasina tesekkür etti.
Platform, toplantisi diger 12 Oda yetkilisinin ve misafir olarak katilan Adana SMMM Odasi Baskanlarinin konusmalari, meslegin gelecegi ile ilgili karsilikli fikir alisverisinde bulunulmasi ve sonuç bildirgesinin olusturulmasiyla ile sona erdi.
Platform üyeleri daha sonra Karaman’daki tarihi ve turistik yerleri gezdiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284