Artik 1 Kere Ehliyet Almak Yetmeyecek

`Uluslararasi sürücü belgesi` olacak yeni ehliyetlerin özellikleri netlesmeye basladi.

Artik 1 Kere Ehliyet Almak Yetmeyecek

Içisleri Bakanligi tarafindan yürütülen yeni ehliyet ve ruhsat projesinde sona yaklasildi. Emniyet Genel Müdürlügü kanaliyla yapilan çalismaya göre, yeni ehliyetlerin tamami "uluslararasi sürücü belgesi" olacak. Yeni sürücü belgeleri söyle olacak:

Sürücü belgeleri anlasmasini kabul eden ülkelere giden soförler, yeniden ehliyet almak zorunda kalmayacak.
Direksiyonu solda olan araçlar yani sira sagda olan araçlarla da egitim verilecek.
Sürücü belgesi alanlar 1 yil boyunca "stajyer sürücü" olacak. Bir yil içinde bazi trafik kurallarini ihlal edenlerin ehliyeti iptal edilecek.
18 yasinda ehliyet alan sürücü 70 yasina kadar ayni ehliyeti kullanamayacak. Zamanla saglik sorunlari yasayip yasamadigi kontrol edilecek. 5-10 yilda bir sürücüler saglik kontrolünden geçecek. Saglik kosuluna uygun araç kullanimina yönlendirilecek.
Yeni ehliyetler polikarbonat, dayanikli malzemeden yapilacak. ID1 adi verilen bu malzemenin üzerinde taklit edilmesini zorlastiran güvenlik unsurlari olacak.
Tescil edilen araçlar ASBIS'te (Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi) el degistirecek. Veri tabani sayesinde çalinti araçlarin baskasi adina tescil edilmesi mümkün olmayacak. 2001'de Ankara'nin bazi ilçelerinde baslatilan pilot proje uygulamasinda 8 bayi 931 araci bu sekilde tescil ettirdi.
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284