Askeriyedeki `DISKO` cezasi kalkiyor!

Basbakanliga gönderilen TSK Disiplin Kurulu tasarisiyla komutanin 21 güne kadar verebildigi oda hapsi kaldirilacak.

Askeriyedeki `DISKO` cezasi kalkiyor!

Türk Silahli Kuvvetleri'nde bir reforma daha imza atiliyor. TSK'ya daha önce olmayan bir yapilanmaya gidilerek Disiplin Kurullari ve Yüksek Disiplin Kurulu olusturuluyor.
Hazirlanan TSK Disiplin Kurulu Kanun Tasarisi Basbakanlik'a gönderildi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açildiktan sonra Meclis'e gönderilecek olan tasariyla "DISKO" denilen "Disiplin Koguslari" kalkiyor. Dogal olmayan iliski, casusluk vb olaylara karisanlar geçirecekleri sorusturma ve alacaklari cezayla birlikte ordudan atilacak. Disiplin suçlari artik Yüksek Asker i Sura'ya gitmeyecek. Düzenlemeyle Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'nin asker olmayan üye ve TSK'dan atilanlarla ilgili verilen kararlari ve tazminat hükümlerinin de önüne geçilmesi amaçlaniyor.
Star Gazetesi'nin haberine göre, TSK Disiplin Kanun Tasarisi, Devlet Memurlari Kanunu'ndaki disiplin hükümlerinin subay ve astsubaylara uyarlanmasini içerecek. Komutanliklarda disiplin kurullari olacak. Bir de TSK bünyesinde Yüksek Disiplin Kurulu olusturulacak. Hangi suçun ne cezasi olacagi tek tek belirlenecek.
Her cezanin bir puani olacak
Her cezanin da bir puani olacak. Kinama, uyarma, kademe ilerlemesinin durdurulmasi ve atilma gibi cezalar verilebilecek. 5-6 kez suç isleyen kisi puan durumuna göre ordudan atilabilecek. Rütbeli askerler için puanlama usulüne göre disiplin cezasi verilecek. Tasariyla TSK'daki DISKO (Disiplin kogusu) denilen 21 güne kadar verilen oda hapisleri kaldirilacak. Artik komutanin inisiyatifine göre ve süresi komutanca belirlenen oda hapisleri asla verilemeyecek. Tasariya göre ceza verilen kisi, üst amire itiraz yetkisi verilecek. Iç yargi yolu açik olacak. Askeri Yüksek Idari Mahkemesi'ne götürme hakki bulunacak. Dayak gibi olaylarda mahkemeye gidilebiliyordu. Ama disiplin cezasi yoktu, yeni tasariyla disiplin cezasi verilecek. Gayri tabii münasebet (dogal olmayan iliski), casusluk, gizli belgelerin sizdirilmasi vb gibi disiplin suçlari TSK'tan atilma sebebi olacak. Disiplin suçlari çok çok önemli olmadikça Yüksek Askeri Sura'ya gitmeyecek. Bu dosyalar Yüksek Disiplin Kurulu ve yargi yoluyla çözümlenecek. Yüksek Askeri Sura terfi islemlerine bakacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284