Avrupa 70 Bin Türk`ü Bekliyor

Bu yil 61 bin kisiye Avrupa tecrübesi edinme imkâni sunan Türk Ulusal Ajansi, gelecek yil Avrupa`ya 70 bin kisi göndermek için hazirliklarini tamamladi. Türk Ulusal Ajansi Baskani Musa Ceylan, hedeflerinin ulusal ajanslar arasinda birinci siraya yükselmek oldugunu açikladi.

Avrupa 70 Bin Türk`ü Bekliyor
Ceylan'in verdigi bilgiye göre, 2012 bütçesiyle 55 bin kisiyi Avrupa Birligi programlarindan yararlandirmayi amaçlayan Türk Ulusal Ajansi, hedefledigi sayinin üzerine çikti. Yogun talebi karsilamak için Avrupa Komisyonu'nun yardimci olmasi sayesinde diger ülkelerde kullanilmayan yaklasik 4 milyon avro Türk Ulusal Ajansi'na aktarildi. Bu sayede 55 bin olarak hedeflenen yararlanici sayisi 61 bin kisiye çikti.
Proje yararlanicilarinin büyük kismi bireysel faaliyetlerden olusuyor. En fazla, ögrenci degisim programi Erasmus'a ilgi duyuluyor. Erasmus kapsaminda bu yil 18 bin Türk ögrenci Avrupa ülkelerine gönderildi ve her biri 3 ila 12 ay arasinda ögrenim gördü ya da staj yapti. Erasmus'tan ayrica, yaklasik 4 bin üniversite çalisani yararlandi. Yararlananlar arasinda akademisyenlerin yani sira idari görevliler de yer aldi.
Erasmus'un disinda mesleki egitimi alaninda yürütülen Leonardo, Grundtvig ve Hayatboyu Ögrenme programlarina da yogun ilgi oldugunu anlatan Musa Ceylan, "Bir vatandas toplulugunun Avrupa'da tecrübe edinmesini saglamak, kisisel gelisimlerini ve istihdam edilebilirliklerini artirmak bizim için çok önemli. Arkamizda büyük bir siyasi irade olmasaydi buralara gelemezdik. Avrupa'da bu programlarin 26 yillik geçmisi var. Biz bu programlara 2004 yilinda basladik. 9 yilda bu noktaya ulasmamiz AB Bakanimiz Egemen Bagis'in büyük destegiyle olmustur" diye konustu.
ULUSAL AJANS'I TANITAN KAMU SPOTU YOLDA
Bu yil yaklasik 100 milyon avroluk bir kaynak kullanan Türk Ulusal Ajansi, bütçe bakimindan Almanya ve Fransa'nin ardindan en büyük 3. ulusal ajans haline geldi. Yararlanici sayisini her geçen yil artirmak isteyen Ajans, sadece proje yapanlarca degil, toplumun tüm kesimleri tarafindan taninmak istiyor. Bu amaçla, önümüzdeki aylarda Türk Ulusal Ajansi'ni tanitan kamu spotu reklam filmlerinin gösterimi baslayacak.
Ajans'in 2013 bütçesinin yaklasik 120 milyon avro olacagini belirten Ajans Baskani Ceylan, "Bu yil yaklasik 70 bin vatandasimizi Avrupa ülkelerine göndererek uluslararasi tecrübe kazanmalarini saglayacagiz. Vatandaslarimizin faaliyetlerine ve mesleki hayatlarina Avrupa boyutu katmayi hedefliyoruz. 70 bin rakamini da gerçekten önemli oldugunu düsünüyoruz. Bu hedefi rahatlikla elde edecegiz. Asil hedefimiz bütün ulusal ajanslar içinde 1. siraya yükselmek" ifadelerini kullandi.
ÇATI PROGRAM KURULUYOR: "HERKES IÇIN ERASMUS"
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nin yeni dönemde bütün Avrupa Birligi programlarini tek bir çati altinda toplamayi planladigini aktaran Ceylan, sunlari kaydetti:
"Çati programin adi, 'Herkes için Erasmus' olacak. Buradaki amaç Erasmus isminin uluslararasi bilinirligine yatirim yapmak. Her bir sektöre ayri bir program yerine tüm egitim-ögretim ve gençlik sektörü için tek bir marka yapilmasi hedefleniyor. Su an programlarin yapisi biraz karmasik. Basvuru prosedürlerini azaltan yeni bir yapiya kavusturma çalismasi var. Projenin teknik toplantilari devam ediyor. Önümüzdeki yilin ortalarina kadar bu kararin çikmasini bekliyoruz. Biz, bu karar çiktigi andan itibaren Anadolu'nun dört bir tarafina dagilarak bir bilgilendirme kampanyasi yapacagiz. Yeni bir döneme girdigimiz için insanlarimizin kafasi karisabilir. Rehberlik ihtiyacini karsilamak adina tüm ajans olarak seferber olacagiz. 81 ilde toplanti yapmak suretiyle programin yeni halini tanitacagiz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284