Avukatlar Günü Kutlandı

5 Nisan Avukatlar günü ilimizde de etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyet Parkı’ndaki Atatürk anıtına Baro üyeleri tarafından çelenk konuldu.

Avukatlar Günü Kutlandı

Törene ilimiz Milletvekili Recep Şeker, Adli Yargı Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Özbey, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Bağırgan, Baro Başkanı Oktay Yılmaz ile Avukatlar katıldı.
Burada konuşan Baro Başkanı Oktay Yılmaz, “İnsanlık tarihi kadar eski olan savunma hakkının bir vekil-temsilci aracılığı ile kullanılması avukatlık mesleğini yaratmıştır. Yargılamanın tarihsel süreci içinde, savunmayı farklı isimler altında hep avukatlar üstlenmiş, avukatların örgütlerini de barolar oluşturmuştur. Ülkemizde de çağdaş anlamda avukatlık ve baro, Cumhuriyet devrimi ile başlamıştır. Cumhuriyetin değerlerinden olan çağdaş uygarlığın hukuksal ifadesini hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü oluşturur. Çağımızda, Hukuk devletinin özü; "insanın insan olmasından ileri gelen, devredilemez dokunulamaz temel hak ve özgürlüklere sahip olduğunun kabulünde" ve "adalet esasına göre devlet otoritesinin hukukla sınırlandırılmasında" temelini bulur. Başka bir deyişle, "hukuk devletini kuran, temel haklar"dır. Hukuk devleti, bu kuruluş ve otoritenin sınırlandırılmasını, savunmaya güçlü ve bağımsız konum tanıyarak gerçekleştirebilir. Bağımsız savunmayı temsil eden Avukat, halkın hak arama özgürlüğünün sesi ve teminatıdır. Temel hak ve özgürlükleri güvence altına alacak, yasama ve yürütme erkini eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu bakımından denetleyip dengeleyecek olan erk, yargıdır. O nedenle yargının bağımsız ve tarafsız olması gerekir. Bağımsızlık yargı için bir ayrıcalık değil, yargının tarafsız kılınmasının asgari koşulu ve hukuk devletinin gereğidir. İnsanların yaşam kadar önemsediği, hak ve adaletin gerçekleştirilmesini sağlayan yargı, Sav-Savunma ve Karar'dan oluşan üç temel unsur üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, bağımsız savunmanın temsilcisi olan avukat, yargının kurucu unsurlarındandır. Savunmanın temsilcisi avukatın olmadığı, savunma ve avukata gereken önemin verilmediği yerde; hak ve adalet yoktur, adil yargılanma yoktur, hukuk devletinden de söz edilemez” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284