Bakan Bayraktar’dan Valilik Ve Belediyelere Çed Uyarisi

Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) raporu olmadan ruhsat verilip insaata baslatilan isletmeler için belediye ve valilikleri uyardi. Bayraktar, belediye ve valiliklere gönderdigi uyari yazisinda ÇED olumlu veya ÇED gerekli degil karari almadan insaata baslayan isletmelere, proje bedelinin yüzde 2’si oraninda para cezasi verilecegi ve ÇED raporu tamamlanincaya kadar insaat faaliyetlerinin durdurulacagi uyarisinda bulundu.

Bakan Bayraktar’dan Valilik Ve Belediyelere Çed Uyarisi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan baslatilan incelemelerde, ÇED Yönetmelige tabi olup, ÇED Karari olmadan ruhsat alanlar oldugu ortaya çikti. Sorunun eksik bilgilendirmeden kaynaklandiginin sonucuna varan Bakanlik, ÇED raporu olmadan yapi ruhsati alan isletmeler konusunda valilik ve belediyeleri uyardi. Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar imzasiyla 81 ilin valisi ve belediye baskanlarina uyari yazisi gönderildi. Yazili uyarida; belediyeler tarafindan ÇED raporu olmadan insaat ruhsati verilen isletmelerin Çevre Kanuna aykiri hareket ettikleri belirtildi. Yazida, "Bugüne kadar birçok proje sahibinin ÇED yönetmeligi hükümlerini yerine getirmeden projelere iliskin insaat çalismalarina basladiklari, özellikle belediyeler tarafindan ÇED yönetmeligine yönelik sorgulama yapilmadan insaat veya yapi ruhsatlarinin verilmesi nedeniyle projelerin durduruldugu ve proje bedelinin yüzde 2 oraninda idari para cezasinin uygulandigi tespit edilmistir. Bu durum yatirimcilari magdur ettigi gibi projelerin hayata geçmesini geciktirmekte dolayisiyla zaman ve ekonomik kayiplarin yasanmasina da neden olmaktadir” uyarilarina yer verildi.
BAKANLIGIN UYARISIYLA MAGDURIYETLER ÖNLENECEK
ÇED raporu olmadan yapi ruhsati alan firmalara yapilan denetimler sonrasi yüklü miktarda para cezasi kesiliyor. Bakanlik bu firmalarin proje maliyeti üzerinden yüzde 2 oraninda ceza kesme yetkisine sahipken, büyük maliyetli projelerde bu rakam 2-3 milyon lirayi bulabiliyor. Ayica yapilan denetimlerde raporu olmayan firmalarin ÇED raporunu tamamlayinca kadar insaati durduruluyor. Bu da yatirimci için hem zaman kaybi hem de maddi kayba neden oluyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284