Bakan Elvan, Karaman-Konya Hizli Tren Temelini Atti

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Karaman-Konya Hizli Tren temel atma törene katildi.

 Bakan Elvan, Karaman-Konya Hizli Tren Temelini Atti

Karaman Tren Gari’ndaki törene, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Ilimiz Valisi Murat Koca, Milletvekili Mevlüt Akgün, AK Parti Konya milletvekilleri Mustafa Kabakci, Hüseyin Üzülmez, Mustafa Baloglu, Kerim Özkul, Cem Zorlu, Ayse Türkmenoglu ve Gülay Samanci, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Karayollari Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, AK Parti Konya Il Baskani Ahmet Sorgun, daire müdürleri, davetliler ve vatandaslar katildi. Törende konusan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Karaman-Konya Hizli Tren projesinin baslamasinin sevincini yasadiklarini belirterek, “Son 10 yilda hükümetimizin demiryollarina verdigi sinirsiz destekle yüksek hizli tren hatlari, yerli demir yolu sanayisi, modern ipek demir yolu, mevcut hatlarin yenilenmesi, lojistik merkezlerde üretim merkezlerinin demiryollarina baglanmasiyla ülkemiz demiryollarinda bir yandan son 60 yilin ihmalini telafi ederken, bir yandan bölgesinde demiryollarinda merkez ülke oluyor, bir yandan da sehirleri kültürleri insanlari yaklastiriyor” dedi.
Karayollari Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan da, “Baskent oldugu dönemlerde önemli bir yerlesim merkezi ticaret ve kültür merkezi haline gelen Karaman, günümüzde de zengin bir kaynaga sahiptir” diye konustu.
Karaman Belediye Baskani Kamil Ugurlu hizmet kervaninin devam ettigini ifade ederken, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise, “Güzel Karaman’imizda böyle güzel bir törende bulusmanin gururunu yasiyoruz. Bu mutlulugu bize yasatan serefli haysiyetli büyük lider Basbakanimiz Recep Tayyip Erdogan’a, Bakanimiz Lütfi Elvan’a, bölge milletvekillerine emegi geçen genel müdürlerimize, yetkililere, Karaman halki adina tesekkür ediyorum” dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Ayse Türkmenoglu, “Karamanli hemsehrilerimiz bizler zaten uzak degiliz. Gönül birlikteligimiz, bagimiz var. Ama hizli trenle tamamen birlikte olacagiz. Ne güzel ki Karaman buradan Istanbul’a 4 saate yakin bir zaman diliminde ulasacak” seklinde konustu.
Karaman Valisi Murat Koca da, demiryolunun en ucuz ve en güvenli ulasim araçlarindan bir tanesi oldugunu kaydederek, “Ülkemizde demiryolunun tarihi 1800’lü yillara Osmanli dönemine dayanmaktadir. Günümüzde bulunan demiryolu Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde 1904 yilinda hizmete sunulmustur. Bu tarihten 110 yil sonra bugün 102 kilometrelik Konya-Karaman Hizli Tren hattinin temeli atilacaktir. Proje tamamlandiginda mevcut hat yenilenmis olacak ve böylece Konya-Karaman hattinda yolcu ve yük tasiyan trenlerin hizlari artacaktir” diye konustu.
"SIZI 4 SAATTE KARAMAN’DAN ISTANBUL’A ULASTIRACAGIZ"
Törende konusan Bakan Elvan, bugün önemli bir gün yasandigini belirterek, “Ama geçmisi unutmamiz gerekiyor. Bu önemli günleri nasil ve ne sekilde kazandik hepimizin çok iyi anlamasi gerekiyor. 2002 yilinda AK Parti iktidariyla birlikte Türkiye’de siyasi anlamda istikrar saglandi, ekonomik alanda istikrar saglandi. Bu istikrarla birlikte hemen hemen tüm alanlarda, tüm sektörlerde reform hareketleri basladi. Hükümetimizin güçlü ve dirayetli yaklasimiyla sosyal egitimden tutun egitim sektörüne, ulastirmadan sagliga varincaya kadar hangi sektörü ele alirsaniz alin tüm sektörlerde 50-60 yilin birikmis sorunlarini çözmek Türkiye’yi gerçek anlamda çagdas, dinamik ve gelismis bir ülke konumuna getirebilmek için büyük reform hareketlerine basladik. Bu reform girisimlerinden en önemlilerinden birisi de ulastirma sektöründe gerçeklesti. Hiçbir vatandasimizin, hiçbir kardesimizin hayal dahi edemedigi projeleri gerçeklestirmeye basladik. Biz bu projeleri gerçeklestirdikçe vatandasimizin bize olan güveni artti. Özellikle istikrarimiz daha da güçlenmeye basladi. Vatandasimizla bütünlesmemiz bize daha da güç verdi. Basta karayolunda olmak üzere demiryollarinda, havayollarinda, deniz yollarinda Türkiye’nin hayal dahi edemedigi projeleri gerçeklestirmeye basladik. 10 yil önce, 12 yil önce yüksek hizli tren projesini kim ve hangi parti bir proje olarak sunabilirdi. Bunlar konusuluyor muydu? Muhalefet liderlerine, partilerine soruyorum, bunlarin böyle bir hayali var miydi, böyle bir düsüncesi var miydi? Iste biz hayal dedigimiz ne varsa hepsini gerçege dönüstürdük. Karaman’dan Istanbul’a 4 saatte ulasabileceginizi kim söylerdi size. Sizi 4 saatte Karaman’dan Istanbul’a artik ulastiracagiz. Yine Karaman’dan Ankara’ya 2 saatten daha kisa bir sürede insallah ulasacaksiniz. Bunlari kim düsünebilirdi AK Parti iktidari disinda. Ama maalesef bu istikrara balta vurmak isteyenler, bu istikrari ortadan kaldirmak isteyenler var. Türkiye’de istikrarsiz bir ortami olusturmaya çalisanlar var. Tarihten, geçmisimizden biliyoruz. Milli iradeden güvenini kaybedenler, artik milli iradeden hiçbir beklentisi olmayanlar, istikrari bozma yönünde hukuk disi, yasa disi is ve eylemlere girisirler. Iste bugün yapilmak istenen de o. Berkin Elvan’in olayi üzücü bir hadise. Ama bu çocugumuzun ölümünü kullanip bunu siyasi bir ranta dönüstürüp çalismak kadar ayip bir sey olamaz. Ben kiniyorum onlari. Hele hele seçim öncesi böyle bir eyleme girismek, yakip yikmak bizim hangi gelenegimizde var sorarim size. Kamu kurumlarina saldirmak, araçlari yakmak yikmak, camlari kirmak bu mudur demokrasi anlayisi, bu mudur hukuk anlayisi? Böyle bir anlayisi biz nasil ve ne sekilde kabul edebiliriz. Hiçbir gelismis ve demokratik ülkelerin kabul edemeyecegi yaklasimlardir bunlar. O nedenle hiçbir marjinal gruba prim vermemeliyiz. Elestirmek istiyorsaniz elbette elestirebilirsiniz, ona açigiz. Ama yikarak yakarak degil. Bu ülke bizim, hepimizin. Bu ülkeyi tahrip etmeye çalismak kimsenin hakki da degildir” dedi.
“KONYA VE KARAMAN’I AKDENIZ’LE BULUSTURUYORUZ”
Bakan Elvan söyle devam etti:
“Hem Konya’mizi, hem Karaman’imizi Akdeniz’le bulusturuyoruz, Mersin’le bulusturuyoruz. Hem vatandaslarimiz açisindan hem de sanayicilerimiz açisindan son derece önem arz eden bu proje hayata geçtiginde insallah Konya’daki vatandaslarimiz, Karaman’daki vatandaslarimiz çok kisa bir sürede Mersin’e ve Adana’ya ulasma imkanina kavusacak. Sanayicilerimiz de daha düsük maliyetlerle üretmis oldugu ürünleri Mersin Limani’na ulastirma imkanina kavusacak. Sanayicilerimizin rekabet gücü artacak. Hem Karaman’daki sanayicilerimizin hem de Konya’daki sanayicilerimizin rekabeti önemli ölçüde artacak. Konya’dan Karaman’a, Karaman’dan Mersin’e uzanan hat gerçekten önümüzdeki dönemlerde orta ve uzun vadede Türkiye’nin en önemli sanayi üslerinden birisi olacak. En önemli üretim üslerinden birisi olacak. Bunun hep birlikte sahidi olacagiz. Çünkü bu demiryolu projemiz hem Konya sanayisini, hem Karaman sanayisini ayaga kaldiracak. Bir noktada Konya ile Karaman’i zaten bir bütün; Konya’yi Karaman’dan, Karaman’dan Konya’yi ayirt edemeyiz. Biz bir bütünüz. Insallah sanayimizle, tesislerimizle bütünlesecegiz. Konya’dan Çumra’ya, Çumra’dan Karaman’a kadar uzanan hatta insallah sanayi tesisleri görecegiz. Hayvancilik tesisleri görecegiz. Bunlari hep birlikte yasayacagiz. Bu proje bunu saglayacaktir. Bu bölge Türkiye’nin ikinci Marmara Bölgesi olacaktir. Çünkü bu bölge Türkiye’nin ikinci önemli cazibe merkezi olacaktir insallah” dedi.
KARAMAN VE KONYA’DAN 2,5 SAATTE ALANYA’YA ULASILACAK
Diger projelerden de bahseden Bakan Elvan, “Özellikle Kayseri, Sivas, Aksaray, Nevsehir, Nigde hatta Dogu Anadolu’yu ve Karadeniz’i Akdeniz’e baglayan güzergahta önemli bir aks olacak olan Eregli Karaman, Karaman Ermenek üzerinden Alanya’ya baglantimiz ve Anamur baglantimiz. Biz bu güzergahimizi ve aksi çok önemsiyoruz. Ve bugün insallah temelini atacagimiz Karaman-Ayranci arasindaki bölünmüs yol ile buna bir katma deger katacagiz. Yine Karaman’i Ermenek’e baglayan yol güzergahini ise insallah çalismalarina yogun bir sekilde devam edecegiz. Ve buna müteakip suan proje çalismalarina devam ettigimiz Ayranci ile Eregli arasindaki bölünmüs yol çalismamiza da insallah proje çalismalarimiz tamamlanir tamamlanmaz baslayacagiz. Hedef koymustuk, hedefimiz Karaman’dan Alanya’ya 2,5 saatte ulasmak. Bir baska hedefimiz Konya’dan Alanya, Mahmutlar’a yine 2,5 saatte ulasmak. Insallah bu hedefi hep birlikte gerçeklestirecegiz. Bu hedef dogrultusunda çalismalarimiza devam ediyoruz. Kus Yuvasi mevkisinde özellikle tünel çalismasina devam ediyoruz. Insallah Mayis ayi sonu itibariyle tünel çalismalarimizin açilis kismini, isik görme kismini tamamlayacagiz. Betonlama çalismalari da insallah Temmuz sonu itibariyle tamamlanacak. Agustos ayinda hem Karaman’dan giden hemsehrilerimiz, hem de Konya’dan çikan hemsehrilerimiz o tünellerden geçerek Alanya’ya ulasmis olacak” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284