Bakan Yildiz, 9’uncu Günde De Sonuç Alinamadigini Açikladi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, 9`uncu günde yaptigi çalismada madende yasanan su baskininda ocakta mahsur kalan 18 isçiye ulasilamadigini söyledi.

Bakan Yildiz, 9’uncu Günde De Sonuç Alinamadigini Açikladi

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Güneyyurt beldesindeki madende yasanan su baskininda ocakta mahsur kalan 18 isçiyi arama ve kurtarma çalismalari hizla devam ediyor. Çalismalarin 9'uncu gününde bir açiklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, bir sonuca ulasilamadigini kaydetti.
Bakan Yildiz, “Su anda 18 isçiye ulasmayla alakali çalismalarimiz yogun bir sekilde devam ediyor ancak somut ve sonuca ulasici bir noktaya gelebilmis degiliz. Suyun kismen çekilmesi, çamurun atilmasi, pasanin giderilmesi için genis bir ekiple çalisiyoruz. Herhangi bir malzeme eksigimiz yok. 25 dedigimiz kod, maden ocagina giden yolun 3’te 2’si bize açilmis durumda” dedi.
BÖLGEDEKI ESNAF VE ÇIFTÇILERIN KREDI BORÇLARI ERTELENDI
Bakan Taner Yildiz, bölgedeki çiftçi ve esnafin da olaydan etkilenmemesi için kredi borçlarinin ertelendigini belirterek, “Çalismalarimiz desandre ve nefeslik tarafindan da devam ediyor. Bizim isçi kardeslerimizin banka borçlari ile ilgili Bankalar Birliginin almis oldugu kararla 18 isçi kardesimizin bütün borçlari tamamen silindi. Bu Ermenek’te çalisan bütün maden isçi kardeslerimizin de 3 aylik bütün kredi borçlari ertelenmis oldu. Ayni zamanda esnafin aldigi kredilerle alakali da onlari etkileyecegi kanaati ile esnaflarinda zor durumda kalmamasi adina kredi borçlari faizsiz olmak kaydi ile 3 ay ertelendi. Hayirseverlerimizden çok sik telefon aliyoruz. Allah razi olsun. Bizim burada çok dikkatli olmamiz lazim. Birçok açidan dikkatli olmamiz lazim. Sosyal, teknik açidan birbirimize dayanan ve güvenen bir yapiyi hep beraber sergiliyor olmamiz lazim. Su ana kadar hamdolsun bu yapi olustu” seklinde konustu.
"MAHSUR KALAN ISÇILERIN ÇOCUKLARI HAYIRSEVERLER TARAFINDAN OKUTULACAK"
Bakan Yildiz, “Hayirseverlerimizden gelen telefonda su anda maden ocagi altinda bulunan 18 isçi kardesimizin çocuklarinin tümünün üniversite sonuna kadar okutulmasi ile ilgili ciddi taahhüt verildi. Kendilerine tesekkür ediyoruz. TOBB Baskani Sayin Hisarciklioglu, yönetim kurulundan alacagi kararla beraber buraya hayirseverleri yönlendirecegini söyledi. Tabii ki burada bulunan insanlarimizin ihtiyaçlari var. Biz su ilk anda bunlara odaklanamamistik ama yavas yavas önümüz tabii ki açilacak. Bu kardeslerimizi de çikarttiktan sonra artik sosyal yaralar da sarilmaya baslanacak. Çiftçi ve esnaf kardeslerimizin müracaat etmeleri halinde ilgili bütün bankalara tesekkür ediyoruz. Bu arada tabii her birimizin dikkat etmesi lazim derken çok ciddi bir hareketlilik var. 2 bine yakin personel burada hareket ediyor, çalisiyor. Trafigi var, vinci var, güvenlik alanlari var. Haber ajansindan iki kardesimizin burada kaza yaptigini duyduk. Bizzat yanlarina giderek, 'Geçmis olsun' diledik. Basin mensuplarina da, 'Geçmis olsun' diyorum” açiklamasini yapti.
"2 SU POMPASI TEKRAR INIYOR"
Bakan Yildiz, “Öncelikle bir desandre ve bir de nefeslik kismi olmak üzere 2 tane giris ve çikisi oldugunu kabul edelim. Su anda 18 kardesimizi hemen hemen dip noktalarda ariyoruz. Bu bizim mesafemizin daha uzun oldugunu gösteriyor. Simdi dikine kod 170 metre ama yürüme yolu itibari ile baktigimizda bin 300 metreye yakin. Biraz önce söyledim. Suyun 4’te 3’ünü, yürüme yolunun da 3’te 2’sini açabildik. Yani su anda diger 3’te biri ile alakali biz henüz oraya girmis degiliz. Bu manada bir baska ocakla çakisip çakismadigi konusunda Sayin Bassavcinin yaptigi bir açiklama vardi. Suyun basinçla beraber minimum en az 5-6 atülük bir basinçla beraber galerinin içine bosaldigini görüyoruz. Bosalma yeri özellikle duvarin yarildigi yer mi? Veya kömürün yarildigi yere henüz ulasmis degiliz. O yüzden onlarin kodlarini, seviyelerini, su seviyelerinin net halini oraya ulastiktan sonra verecegiz. O dedigimiz suyun yarilma yerinin olma ihtimali bulunan diger yaklasik su anda bizim 75-80 metre yaklastigimiz bir yer. Oraya yaklastiktan sonra isimiz bitmiyor arkadaslar. Ondan sonra desandre ve nefesligin asil bulustugu çanagin dibi diyelim, o kisma dogru gidecegiz. Dolayisi ile hem desandre de hem de nefeslik kismindan 2 tane su pompasi tekrar indiriyoruz. Anbean karsimiza çikan bütün tablolari dogru bir sekilde degerlendiriyoruz. Su anda o bariyeri astik, arkasinda çok ciddi bir tahkimatin kavsak noktasinda bozuldugunu gördük. Agaçlarin devrildigini, üst tavanin kismen çöktügünü ve görüntülerden de mutlaka izlemissinizdir, ezilen büzülen vagonlarin oldugunu hep birlikte gördük. Bundan sonraki yolda önümüzün ne kadar açik ne kadar kapali bir alan oldugunu da hep birlikte paylasacagiz. 4 ayri yerde yemek yediklerini arkadaslari ifade etti. Bir bölümünün bulundugu yer. Su anda her hangi bir bulgumuz yok. Kesin ve net teyit ettigimiz bilgileri paylasabiliriz. O noktaya dogru ilerliyoruz” diye konustu.
"SU OCAKTAN BOSALMISSA ISLETME HATASI"
Bakan Yildiz, “Burada eger yandaki ocaktan suyun bosaldigini kesinlestirirsek tabi ki burada bir isletmecilik hatasi oldugunu çok rahatlikla söyleyebiliriz. Yani bunlar paftalari islenmis, bir önceki ocak, bir sonraki ocak, her ne kadar birbirine girdi, ne kadar çakisti, ayristi, bunlarin bir yaklasma mesafesi var. Bununla alakali yapilan bütün alanlarin birbiriyle ne kadar çakistigini bizim görmemiz gerekiyor. Bu mesafelere ulastiktan sonra bunlari rahatlikla söyleyebilecegiz ama eger yandaki ocaktan bosaldigi kanaatimiz güçlenirse net ve kesin olarak burada bir isletmecilik hatasi oldugunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandi.
"AILELERDEN DNA ALINABILIR"
Gazetecelerin sorlarini da yanitlayan Bakan Yildiz, “Ailelerden bu konuyla ilgili her hangi bir aksaklik olmamasi için, yanlisliga düsülmemesi ve emin olmamiz için mutlaka DNA testi yapabiliriz ancak oradaki kardeslerimizi çikardiktan sonra yapilan teshislerde bu noktaya gelebiliriz. Dedigim gibi çiktikça karar verecegiz" dedi.
"SUYUN NE KADAR SÜRÜKLEDIGINI BILMIYORUZ"
Bakan Yildiz, “MTA’nin yaptigi 3’üncü bir agizdan açabilir miyiz. 3’üncü bir noktadan bunlari gerçeklestirebilir miyiz diye yaptigimiz çalismalarda sanki bir kapali odanin içerisi olustu. Yani oradaki kilin olusturdugu bir yapi tahmin ediliyor. Oradan su ve çamur çekiyor olabilmemiz lazimdi çünkü basincimiz buna yeterliydi. Demek ki orada kapali bir bölüm olustu. Su anda biz sondaj makinelerimizi MTA’nin sondaj makinelerinin oradan çekmedik. Ola ki her hangi bir ihtiyaç olur diye tam 172 metre derinde o noktada bekliyor ama çalismalari durdurmus durumdayiz. 3 baca dedigimiz yerde de olma ihtimali vardi ama çikmadilar. O yüzden suyun ne kadar ve nereye kadar sürükledigini ancak metre metre gittikten sonra görecegiz. Tabiri caizse kuyunun bütün noktalarini, maden ocaginin bütün noktalarini herhalde asmak zorunda kalacagiz” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284