Bakan Yildiz’dan Ermenek’teki Son Duruma Iliskin Açiklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Ermenek`teki maden kazasiyla ilgili “Eski galeri ile yeni galerinin arasindaki yaklasma mesafesi 6 ile 7 metreye kadar inmis durumda. Asil hatanin kaynaklandigi nokta orasidir. Bu karara kimler ortak olduysa onlar suçludur” dedi.

 Bakan Yildiz’dan Ermenek’teki Son Duruma Iliskin Açiklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Yildiz, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) 2’inci yil programina katildi. Bakan Yildiz, programda gazetecilerin sorularini da cevapladi. Bir gazetecinin, Karaman Ermenek’teki son durumun ne oldugunu ve maden sahibinin devlete yönelik suçlamalariyla ilgili sordugu soruya Yildiz, dün Ermenek ile ilgili Bakanlar Kurulu’na basta Basbakan Ahmet Davutoglu olmak üzere bilgilendirme yapildigini belirterek, “3 boyutlu bir kurguyla beraber bunu anlatmamizin daha dogru olacagi kanaatine vardik. Bütün projeler ayni netlikte anlasilamayabiliyor. Yeryüzüne göre ne kadar derinlikte hangi egimlerde gözümüzde canlandirabilecegimiz bir yapi içerisinde bunu anlattik. Kazanin muhtemel olus gerekçeleri, içinde çalisanlarin o anki durumlari gibi bir kisim bilgileri de verdik. Hem sabah hem belirli saatlerde gecede olmak üzere oradaki genel müdürümüzden ve AFAD’tan bilgiler aliyorum. Suanda son dönemeç dedigimiz noktasina 325.metreye gelinmis durumda. Nefeslik kismindan da yaklasik 17 metre daha ilerlendi. Tahkimattaki bir kisim bozulmalarin ve yerdeki kömürle karisik çamurun oldugunu bir kez daha arkadaslarim teyit ettiler” diye konustu.

“HER AÇILAN METREDE VE HER ILERLEDIGIMIZ NOKTADA ORADAKI ISÇI KARDESLERIMIZLE KARSILASABILIRIZ”
24 saat kesintisiz olarak oradaki isçilere ulasmayla ilgili çalismalarin devam ettigini bildiren Yildiz, sunlari kaydetti:
“Her açilan metrede ve her ilerledigimiz noktada oradaki isçi kardeslerimizle karsilasabiliriz. Ama suyun hareketlerinin onlari nerelere kadar tasiyabilecegini anca ulastiktan sonra söyleyebilecegiz. Adli sorusturmalar ve idari sorusturmalar devam ediyor. Suanda ben basindan beri söyledigim, burasi bir dogal afet degilse ki öyle, dogal afet degil. O zaman bir kusur vardir. Bu kusur kimden kaynaklaniyor olursa olsun. Orada 18 tane canimiz gitti. 18 isçi kardesimiz gitti. Kimden kaynaklaniyor olursa da olsun ben bunu mesai arkadaslarimla konustugumda onlarda ayni seyleri düsündüklerini söylediler. Biz burada önemli bir noktaya itina göstermemiz lazim. Suçlu insanlarin korunmamasi ne kadar önemliyse, suçsuz insanlarin korunmasi da bir o kadar önemli. Adalet dedigimiz konu da budur zaten. O yüzden bunun kamu ve özel sektör ayrimi olmaz. Ben o ne dedi çok iyi bilmem ama maden sahibi, bizim önceki projelerle suan ki isletme projelerini üst üste örtüstürdügümüzde bir noktada 6 ile 7 metre civarinda yaklastiklarini gördük. Bu kabul edilemez bir hatadir. Orada bu kadar yaklasma mesafesi hiçbir madencinin kabul edebilecegi bir konu degildir. Bu hataya kimler ortaksa onlar cezasini çekmelidirler."
“BU KARARA KIMLER ORTAK OLDUYSA ONLAR SUÇLUDUR”
Bassavciligin yürüttügü adli sorusturma devam ederken idari sorusturmanin da devam ettigini yineleyen Bakan Yildiz, “Bir ayrintiyi daha vermek isterim burada farkli olarak. O da 2015 yilindaki is programinin bir kismina 2014’te baslamis olmasindan kaynaklanan bazi hatalar oldugunu gördük. Teftis kendisine verilen beyan üzerinden denetimlerini yapiyor. O yüzden gerek oraya denetlemeye giden arkadaslar gerekse oradaki çalisma pozisyonlari durumlari neyse onlarin teyitlerini bir kez daha yaptirtacagiz ama su kesin ki eski galeri ile yeni galerinin arasindaki yaklasma mesafesi 6 ile 7 metreye kadar inmis durumda. Asil hatanin kaynaklandigi nokta orasidir. Bu karara kimler ortak olduysa onlar suçludurlar” ifadelerini kullandi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284