Bakan Yildiz’dan Maden Ocaginda Son Durum Açiklamasi

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz: “Önümüzdeki tablonun daha da agirlastigini görüyoruz” “Rapor netlesirse yarin cenazeleri kaldiririz”

 Bakan Yildiz’dan Maden Ocaginda Son Durum Açiklamasi

Karaman’in Ermenek ilçesindeki maden ocaginda devam eden kurtarma çalismalari ile ilgili açiklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, “Çalismalarda suyun galeriye açildigi merkeze dogru gittikçe önümüzdeki tablonun daha da agirlastigini görüyoruz” dedi.
Bakan Yildiz, maden ocagindaki çalismalarla ilgili açiklamalarda bulundu. Bakan Yildiz, “2 isçi kardesimizin cansiz bedenlerine ulasmistik. Onlarla alakali hem kendileri, hem de ailelerine dönük bir kisim tahlilleri yapabilmek, adli tipa gönderebilmek için Sayin Bassavciligimizin aldigi bir karar vardi. Ve bugün o islemler tamamlandi. 18 isçi kardesimizin yakinlari olan 41 kisiden kan örnekleri alindi ve Adli Tip Kurumu’na Ankara’ya gönderildi. Ayni sekilde iki isçi kardesimizden de otopsi ile beraber yine ayni örnekler helikopterle Ankara’ya intikal ettirildi. Sayin Baskanla konusmamizda da, kendilerinin bir müddet süre istediklerini, bu süre içerisinde hizlica yapacaklarini belirttiler ve yarina bir aksilik olmazsa bize göndereceklerini belirttiler. Tabii ki bu konuda Bassavciligimizin da yürüttügü bir islem var. Dünden bu yana aslinda suyun merkezine, suyun galeriye açildigi merkeze dogru gittikçe önümüzdeki tablonun daha da agirlastigini görüyoruz. AFAD tarafindan çekilen görüntüler dagitildi. Orada maden ocaginin altindaki tahkimat yapmak için agaçlarin nasil kesildigi, bunlarla alakali islemlerin nasil ikmal edildigi, vagonlarin ve raylarin çalismasiyla ilgili eksikliklerin giderildigi, ayni zamanda pasalarin ve silan çekilmesi ile alakali konularin islendigini görüyorsunuz. Ama önümüzde günlerce sürebilecek bir kurtarma çalismasindan bahseder olduk. Çünkü, hem tahkimatin, hem zeminin bozuldugu bir ortama geldik. Mesafenin çogunlugunu daha geride birakmis olmamiza ragmen isin yogunlugunu görüyoruz. Ailelerimizle de paylastigimi bu bilgilerle zamana karsi biraz daha sabirli olmamiz gerekecek” dedi.
Gazetecilerin sorularini da yanitlayan Bakan Yildiz, “Bundan sonraki her metrede suyun hareketleri ile beraber yine isçi kardeslerimize rastlayabiliriz. Ama bunun ne kadar önce, ne kadar sonra olacagini su anda bizim belirlememiz ve koordinat vermemiz mümkün degil. O açidan son metreye varincaya kadar, bizim nefeslikten ve desandreden girdigimiz kanal birlesinceye kadar bu çalismalar devam edecek. Bir nevi maden ocaginin bastan sona kadar yapildigini söylersek çok mübalaga etmis olmayiz. Tahkimatlari özellikleri kavsak noktalarda tamamen bozulan yerler var. 15-16 saat harcadigimiz 1 metre, 2 metre yerler var. Çalismalar devam ediyor” seklinde konustu.
Bakan Yildiz, baska bir gazetecinin sorusu üzerine, “Yaklasik 25 metreye yakin bir mesafe gittik ama bu mesafe bizim hizimizin bayagi etkilendigini gösteriyor. Iki tane bas asagi ve iki tane önemli de kavsagimiz var onlari geçmemiz lazim. Biraz uzun soluklu bir çalisma olacak. Birinci bas asagidan asagiya girmedik. Onu geçip direk ana yoldan devam edecegiz. Olma ihtimali daha güçlü olan yerlere öncelikle bakiyoruz. Daha sonra da bütün iki ocak girisi de birbiriyle bulusmasi içinde çaba sarf ediyoruz ” dedi.
“RAPOR NETLESIRSE YARIN CENAZELERI KALDIRIRIZ”
Maden ocagindan çikarilan isçilerin cenaze törenleri ile ilgili soru üzerine Bakan Yildiz, “Adli tiptan istenilen rapor, teshis etmeyle alakali rapor netlesirse yarin cenazeleri kaldiririz ama netlesmezse, tamamen Adli Tip Kurumu’ndan gelecek rapor dogrultusunda davranacagiz. Desandrede 306. metredeyiz. Orada dün aksamdan bu yana çok fazla talas, ahsap ve 3 tane ezilmis vagonu çikartmamiz lazim. Suyun çekilmesi bu kadar malzemenin arasindan çok kolay olmuyor. Iki tane pompa degistirdik. Birçok teknik ayrinti var. Nefeslikte de dünden bu yana 12 metre ilerledik” diye konustu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284