Bakan Yilmaz KOP Eylem Planini Açikladi

Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz, Konya, Karaman, Nigde ve Aksaray illerini kapsayan Konya Ovasi Projesi (KOP) Eylem Plani`ni açikladi.

 Bakan Yilmaz KOP Eylem Planini Açikladi

“Eylem Planimiz 5 Gelisme Ekseni Altinda Toplam 92 Eylemden Olusuyor”

Nigde Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene katilan Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz, burada yaptigi konusmada vizyonlarinin ‘Sosyo-ekonomik ve mekansal olarak bütünlesmis, rekabet gücü ve refah düzeyi yüksek bölgeleriyle daha dengeli ve topyekun kalkinmis bir Türkiye’ oldugunu söyledi. Yeni bölgesel gelisme politikasinin, gelismislik farklarinin azaltilmasi oldugunu kaydeden Yilmaz, "Bunun yaninda her bir bölgemizin rekabet gücünü ayri ayri artirmayi da benimsiyor. 2023 hedeflerine yürürken kapsayici bir kalkinma anlayisiyla tüm bölgelerimizin potansiyelini harekete geçirmek temel politikalarimizdan biridir.

Yeni bölgesel gelisme anlayisimizin temelinde bölgelerimizi ve cografyamizi bir yük olarak degil, varlik ve zenginlik olarak görmek vardir. Gelir düzeyi düsük bölgelerimizin sartlarini iyilestirerek, onlarin ulusal kalkinma sürecine ve rekabet gücümüze katki saglamalarini hedefliyoruz. Bu amaçla, bölgelerimizin sahip oldugu degerleri ve mevcut potansiyellerini harekete geçirmek üzere bölgelerimize özgü, farkli nitelikte politikalar gelistiriyoruz. Insan odakli ve bütüncül programlar ile yol haritamizi olusturuyoruz" dedi.
“BÖLGENIN REKABET GÜCÜNÜN VE YASAM KALITESININ ARTIRILMASINI HEDEFLIYORUZ”
Özellikle 2008 yilinda hazirlanan GAP Eylem Plani vasitasiyla bölgenin sosyo-ekonomik gelismesinde gözle görülür iyilesmeler sagladiklarinin altini çizen Bakan Yilmaz, konusmasina söyle devam etti:
“2011 yilinda Dogu Anadolu Projesi (DAP), Dogu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idarelerini kurduk. Bu idarelerimiz, kurumsal gelismelerinin yani sira eylem plani hazirliklari, yerel ve kirsal kalkinmaya destek, muhtelif inceleme arastirma ve isbirligi aglari olusturma faaliyetleri yürütmüstür. KOP ilk olarak Konya Kapali Havzasi’nda su ve tarim alt yapisinin yetersizligi nedeniyle tasarruflu su kullanimini amaçlayan bir çalisma olarak baslamistir. Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresinin kurulmasiyla KOP, bir bölgesel kalkinma programina dönüstürülmüstür. KOP Eylem Plani, kapsayici, insan odakli ve sürdürülebilir kalkinma ilkeleriyle temellendirilmistir. Öncelikli olarak bölgemizde su kaynaklari yönetimi ve tarimsal alt yapiyi güçlendirmeyi esas alacagiz. Konya, Karaman, Nigde ve Aksaray illerimizin sosyal ve ekonomik dezavantajlarini azaltacagiz. Bu sekilde nihai olarak bölgenin rekabet gücünün ve yasam kalitesinin artirilmasini hedeflemekteyiz.”
“VAAT DEGIL SOMUT PROJELER IÇERIYOR”
“KOP Eylem Plani bölgemizin kalkinmasina ciddi, disiplinli, planli programli yaklasimimizin eseridir” diyen Bakan Yilmaz, “Hepsinden önemlisi, lâf degil eylem ortaya koymakta, vaat degil somut projeler içermektedir. Hesaba ve kitaba dayanmaktadir. Her bir eylem programi en ince detayina kadar çalisilmis, bütçe ve kaynak ihtiyaci belirlenmis ve ayrilmistir.
Eylem planimiz tüm taraflarin azami katilimiyla hazirlandi. Yerinde il ve ilçelerde durum tespitinde bulunuldu, görüs ve öneriler toplandi. Merkezde ve yerinde Bakanliklarin, il müdürlüklerinin, sivil toplum kuruluslarinin, is ve meslek örgütlerinin, üniversitelerin, mahalli idarelerin yazili görüsleri alindi. Toplantilar, çalistaylar gerçeklestirildi. Merkezde Müstesarlarimizdan olusan Bölgesel Gelisme Komitesi’nde degerlendirildi. Basbakanimiz ve Bakanlarimizdan mütesekkil Bölgesel Gelisme Yüksek Kurulu’nca onaylandi” diye konustu.
“EYLEM PLANI 5 GELISME EKSENI ALTINDA TOPLAM 92 EYLEMDEN OLUSUYOR”
Eylem Plani’nin 5 gelisme ekseni altinda toplam 92 eylemden olustugunu anlatan Bakan Yilmaz, “Bu eylemler 31 sorumlu kurulus tarafindan gerçeklestirilecektir. Bu dogrultuda 80 kurulusla da isbirligi yapilacaktir. Bu eylem ve sorumlu kuruluslarin eylem planinin eksenleri bazinda dagilimi söyledir: Toprak ve Su Kaynaklarinin Sürdürülebilir Kullanimi: 15 eylem, 7 sorumlu-42 isbirligi yapilacak kurulus, Ekonomik Yapinin Güçlendirilmesi: 23 eylem, 20 sorumlu-118 isbirligi yapilacak kurulus, Altyapinin Gelistirilmesi ve Kentlesme: 15 eylem, 11 sorumlu-22 isbirligi yapilacak kurulus, Beseri ve Sosyal Yapinin Güçlendirilmesi: 25 eylem, 28 sorumlu- 85 isbirligi yapilacak kurulus, Kurumsal Kapasitenin Gelistirilmesi: 14 eylem, 9 sorumlu- 30 isbirligi yapilacak kurulus, Eylem planimiz ortak bir çaba, heyecan ve azmin ürünüdür. Bu vesileyle, KOP Bölge Kalkinma Idaremize, Bakanligimdaki çalisma arkadaslarima, tüm kurum, kurulus ve vatandaslarimiza mütesekkirim.
Eylem Plani KOP bölgesinde kapsamli bir dönüsümün temellerini olusturacaktir. Plan, tarim, turizm, ulastirma, lojistik ve ticaret alanlarinda önemli potansiyele sahip olan KOP Bölgesi’nde ekonomik büyümeye, istihdam artisina ve sosyal gelismeye; özetle vatandaslarimizin refahina vesile olacaktir” seklinde konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284