Bakanlar: Çalismalarda Önemli Bir Esik Noktasina Gelindi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Karaman’in Ermenek ilçesinde madende mahsur kalan 18 isçinin kurtarilmasi için yapilan çalismalarda önemli bir esik noktasina gelindigini söyledi.

Bakanlar: Çalismalarda Önemli Bir Esik Noktasina Gelindi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, ortak açiklama yaparak madendeki kurtarma çalismalari hakkinda bilgi verdi. Bakan Yildiz, madende suyun tahliyesinin hizlandigini ve önceliklerinin tahkimat ve malzemelerin disari çikarilmasinin oldugunu belirtti. Bakan Yildiz, “Su öncelikler arasinda kalmadi, tahkimat ve oradaki malzemelerin çikarilmasi. Ve o malzemelerin çikarilmasinda da sabaha kadar da arkadaslarimiz vardiyali olarak çalistilar. Bundan sonra su seviyesi 800 metrenin altina düstügü için daha hassas davranmamiz gereken bir nokta var. Ola ki, 780’den daha sonra herhangi bir karbondioksitle alakali gaz desarji olmasin, kurtarma ekipleri ile alakali herhangi bir risk olusmasin. Bütün bunlarin detaylarini arkadaslarimizla planladik” dedi.
"YER ALTINDA ÇALISMALARI GÖRDÜK"
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik ise, yer altina inerek çalismalari yerinde gördüklerini anlatti. Bakan Çelik, "Bakanlar olarak yaklasik 200 metrenin üzerindeki çalisma yapilan bir alana indik ve bizzat orada çalismalari görme imkani bulduk. Vardiya sistemine göre çalisma yapiliyor. 10 dakikada vagon dolduruluyor ve tekrar yerin altina iniyor. Tahkimat için gerekli bütün imkanlar saglandi ve aninda bunlar yer altina ulastirildi ve tahkimat gerçeklestiriliyor, mesafe almaya çalisiyor kardeslerimiz. Bizde üzerimize düsen ne ise islerin seri olarak yürümesi noktasinda gece gündüz onlarla beraberiz. Insallah göçük dedigimiz alanlarin biran önce kalkmasi, su su an sorun teskil etmiyor. Nefeslik dedigimiz yerden yogun bir su tahliyesi gerçeklesiyor ama muhtemel gelismelere karsi teknik arkadaslar görevinin basinda. Insallah hizli bir sekilde yer altindaki kardeslerimize ulasiriz" diye konustu.
"SU TAHLIYESI DÜZENE OTURDU"
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, su tahliye sisteminin düzene girdigini söyledi. Bakan Elvan, “Su tahliyesinde hizlanma söz konusu ve su tahliye sistemi düzene oturmus durumda. Özellikle nefeslik tarafindan yapilan tahliye hizli bir sekilde yürütülüyor. Bu sabah desandreden indik asagiya. Asagi yukari 15 metrelik bir mesafe var, su seviyesi ile molozlarin oldugu bölüm arasinda. Hem molozlarin disari atilmasi hem de tahkimat yapimina yönelik çalisma devam ediyor. Su çekme isleminde problem görünmüyor ve hizla devam ediyor. Ancak agirlikli olarak tahkimat ve molozlarin disari atilmasi islemleri önem arz ediyor. Dün gece itibariyle sürecin daha da hizlandigini söyleyebiliriz” seklinde konustu.
"ÖNEMLI BIR ESIK NOKTASI ASILDI"
Sorular üzerine söz alan Bakan Taner Yildiz, isçilere ulasmak için önemli bir esik noktasinin asildigini dile getirdi. Bakan Yildiz, “800 kodun altina inildi, bizim için önemli bir esik noktasiydi. Bundan sonra her metre su çekildikçe karsimiza hangi tablonun çikacagini bilmiyoruz. Ama su çekme isi artik desandreden degil nefeslik kismina aktarildi. Her iki tarafin da olasi su çekme ihtimaline karsi güçleri artirildi. Suanda bir önceki gün gibi önceligimizin su olmadigini, bundan sonra tahkimat ve malzeme disari çikarilmasinin önceligimiz oldugunu söylemek isterim. Ilk amacimiz 777-780 koduna gelmek, eger orada bir tahkimat bozulmasi, malzeme kaymasi yoksa daha hizli ilerleyebiliriz. Bizim orada son metreküp suya varincaya kadar hepsini çikarmamiz gerekiyor. MTA’dan gelen üçüncü girisi yapmak istegimiz sondaj için montaja baslandi. 172 metre kadar asagiya inecek maden ocagini en dip noktasinda ne varsa çekecek. Hangisi daha önce bu suyu çekerse oradan dip noktaya ulasmis olacagiz” degerlendirmesinde bulundu.
Son denetim raporunun ortaya çiktigi, 8 ayri aykiriliktan bahsedildiginin hatirlatilmasi üzerine Bakan Yildiz, gündemlerinin isçilerin disari çikarilmasi oldugunu ve daha sonra bütün detaylarina kadar her bilginin kamuoyu ile paylasilacagini kaydetti.
"DÜZENLEMEYE HERKES UYMAK ZORUNDA"
Bir soru üzerine konusan Bakan Faruk Çelik ise, madenlerle ilgili çikarilan yeni yasada varsa eksikliklerin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafindan giderilecegini söyledi. Bakan Çelik sözlerine söyle devam etti:
“Torba Yasa’da olan önemli konu basliklarindan bir tanesi madencilerin emeklilik yasinin asagiya çekilmesi, çalisma saatleri ile ilgili yeni düzenlemeler. Bir düzenleme yapiyor TBMM. Bu düzenlemeye herkes uymak zorunda ama daha önceki sözlesmelerin karsiliginda bu yeni düzenleme bir isletme açisindan olumsuzluk olusturuyorsa bunu da yine düzeltecek olan TBMM’dir. Burada garip olan henüz isletme sahipleri yeni yasaya göre, bir tek maasi dahi ödemeden isi durdurma gibi uygulamalari kabul edilebilir degil. Bununla ilgili sözlesme geregi bir fark oluyorsa bunu gidermek kamunun görevidir. Bu konu bahane edilerek bir maas dahi ödemeden ocaklarin kapali tutulmasi dogru degildir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284