Balkanlarin Türkiye Hasreti

Kafkasya Üniversiteler Birligi (KÜNIB) tarafindan 14-15 Mart 2015 tarihleri arasinda Makedonya’nin baskenti Üsküp’te düzenlenen Egitim Fuarina Türkiye sevgisi damgasini vurdu.

 Balkanlarin Türkiye Hasreti

Balkan ülkelerinden yaklasik üç bin ögrencinin akin ettigi fuara katilan Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de pek çok Türkiye vatandasi gibi Üsküplü Müslümanlarin teveccühüne mazhar oldu.

“En büyük destegi Türkiye’den gördük”
Fuarin davetlilerinden Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Rektör Gökmen ve beraberindekilere Makedonyali Müslümanlarin Türkiye sevdasini anlatti. “Biz bugüne kadar en büyük destegi Türkiye’den gördük.” diyen Salih Murat, siyaset ve bürokraside yasadiklari zorluklarin üstesinden Türk makamlari sayesinde geldiklerini vurguladi. Kendisinin Anayasa Mahkemesi üyesi olmasinda da Türkiyeli yetkililerin önemli bir payi bulundugunu ifade eden Salih Murat, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanliginin (TIKA) ise Makedonya’da Müslümanlara ait hemen hemen bütün tarihî eserleri onardigini sözlerine ekledi.
Daha önce Makedonyali Müslümanlar olarak çocuklarini yanlarina alip Türk Büyükelçiliginin önüne gelerek onlara gizlice Türk bayragini gösterdiklerini söyleyen Salih Murat, artik kimliklerini gizlemeden yasadiklarini ve bunu Türkiye’nin gücüne borçlu olduklarini dile getirdi. Salih Murat, son olarak tipki Amerika Birlesik Devletlerinin yaptigi gibi Türkiye’nin de Balkanlar konusunda uzmanlar yetistirmesi gerektiginin altini çizdi.
“Yüz yildir sizi bekliyorduk”
Üsküp’te adim attiklari her yerde Müslümanlarin ilgisiyle karsilasan Türkiyeli katilimcilar, Makedonyali Müslümanlarin hatirlarini kiramadilar. Osmanli çarsisinda esnaflik yapan 49 yasindaki Nimetullah adli Arnavut bir Müslüman, kalabalik bir grupla birlikte çarsiyi gezmekte olan Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’e dogru kosarak kendisine sarildi ve “Yüz yildir sizi bekliyorduk.” ifadelerini kullandi. “Yüzünüzden Türk oldugunuzu anladik. Bizim çok güçlü bir Türkiye sevdamiz var.” diyen Nimetullah adli esnaf, “Osmanli buradan gittiginden beri Müslümanlar olarak rahat nefes alamiyorduk. Nitekim 1992’de gerçeklesen katliam, bunun en büyük delili. Ancak son yillarda Türkiye bizim yürüyüsümüzü degistirdi.” seklinde konustu.
Osmanlinin basli basina bir medeniyet olduguna vurgu yapan Nimetullah, “Osmanli burada önce hamam yapti, bizi temizledi. Sonra cami yapti, ibadeti gösterdi. Sonra da medrese insa etti ve bizi egitti.” diye konustu. Bir dagin etegine kurulu Üsküp’te, Türkiyeli konuklarina dagin tepesindeki 68 metrelik haç’i gösteren Nimetullah, “Oysa biz o haç’tan daha yüceyiz. Biz ay ve yildiziz. Bize erismeleri imkansiz.” açiklamasini yapti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284