Basbakan Davutoglu: “Bizzat Bu Isin Takipçisi Ben Olacagim”

Basbakan Ahmet Davutoglu, Karaman’in Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde su baskini sonucu madende mahsur kalan 18 isçinin kurtarilmasi için yapilan çalismalari yerinde inceledi.

Basbakan Davutoglu: “Bizzat Bu Isin Takipçisi Ben Olacagim”

Beraberindekilerle birlikte madene gelen Basbakan Ahmet Davutoglu, madende kurtarilmayi bekleyen 18 isçinin yakinlari ile görüstü. Maden girisine giderek çalismalari inceleyen Basbakan Davutoglu, Kriz Masasi’na geçerek burada bakanlardan ve diger yetkililerden bildi aldi.
Basbakan Davutoglu incelemeleri sonrasi yaptigi açiklamada, madende egimin yogunlugu ve çamurlasan suyun çalismalari güçlestirdigini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik’in bütün geceyi maden sahasinda geçirdigini ve olayi yakindan takip ettiklerini anlatan Davutoglu, “Bütün gece çalisma sürdürüldü ancak egimin yogunlugu ve özellikle su baskini dolayisiyla çamurlasan ortam nedeniyle çalismalar istedigimiz kadar ilerlemedi. Bir taraftan zamanla yarisiliyor, bir taraftan da yogun su nedeniyle ilerlemekte zorluk yasaniyor. 30 kurumumuz kriz yönetimiyle devreye girdi ve ‘Ahtapot’ denilen su pompasi buraya intikal etti. Biraz önce kuruldu ve ben madene indigimde su pompalamaya basladi. Tabii bir taraftan zamanla yarisiliyor bir taraftan da su yogunlugu nedeniyle ilerlemekte zorluklarla karsilasiliyor. Her halükarda elimizden gelen tüm imkanlarla gece gündüz çalismaktayiz” dedi.
“HELAL RIZIK IÇIN NE ZOR SARTLAR ALTINDA ÇALISILDIGINI BILIYORUM”
Isçi yakinlariyla da görüstügünü hatirlatan Basbakan Davutoglu, “Her birinin acisini üzüntüsünü paylasiyoruz. Onlarin evlatlari bizim evlatlarimizdir, onlarin kardesleri bizim kardeslerimizdir. Sabir temennisi bizim içinde geçerlidir. Bu cografyayi çok yakindan bilen biriyim. Dogdugum mekan buraya çok yakin. Toros Daglarindaki is imkanlarinin kitligi ve buradaki insanlarin, madende olan kardeslerimizin de helal rizik için ne zor sartlar altinda çalistigini en yakindan bilen birisi olarak söylüyorum, her birinin acisini üzüntüsünü paylasiyoruz. Biran önce bu kardeslerimize ulasmak için ne gerekiyorsa yapilacak. Öncelikli meselemiz suyu süratle tahliye etmek ve helal rizik için oraya inmis kardeslerimize biran önce ulasmak, en temel hedefimiz bu. Bunun için 420 görevlimiz fiilen alanda çalisiyor. Bunun 329’u arama kurtarma konusunda uzman kisiler. Dalgiçlarimiz var. Olabilecek her ihtiyaci karsilayabilecek birikimimiz devreye sokulmus durumda. Insallah en kisa zamanda kardeslerimize ulasiriz ama durumun zorlugu asikar. Bu zor sartlari asarak madenci kardeslerimize ulasabilmek için ne gerekiyorsa yapiyoruz. Ailelerin birçoguyla kucaklastim. Gönülden tesekkür edenler oldu, aciyla soru soranlar oldu. Her birinin acisi bizim için yüregimize düsen, anlasilmasi gereken hislerdir. Onlara metanet tavsiye ettim. Dua etmelerini ve kurtarma ekiplerine yardimci olmalarini istedim. Bakanlar ve ilgili arkadaslar netice alincaya kadar burada kalacaklar. Elimizden geldigi kadar en kisa sürede netice almaya çalisacagiz. Seferber edilmesi gereken ne varsa seferber edilecek” seklinde konustu.
“BIZZAT BU ISIN TAKIPÇISI OLACAGIM”
Basbakan Davutoglu kazanin olus seklinin bütün detayiyla incelenecegini ifade ederek, adli sorusturmanin baslatildigini ve su tahliye edildikten sonra gerçegin ortaya çikacagini bildirdi. Davutoglu bizzat olayin takipçisi olacagini dile getirerek, “Herhangi bir sekilde isletmenin ya da her hangi bir kurumun ihmali varsa kesinlikle bunun hesabi sorulur. Kimsenin su veya bu gerekçe ile sorusturmadan azade olacagi gibi bir kanaat sahibi olmamasi icabet eder. Ama suanda birinci meselemiz kardeslerimize ulasmak. Onlara ulastiktan sonra her türlü adli ve idari sorusturmada ortaya çikan bulgular takip edilecek. Bizzat bu isin takipçisi ben olacagim. Her bir isçimizin cani bize emanettir. Onun için is yasasini çikardik. Göreve geldikten sonra isçi ve isveren sendikalarini topladik, bu konularda dikkatli olunmasi için her türlü çabanin gösterilmesi talebinde bulunduk. Hükümet olarak ne istiyorsunuz söyleyin birlikte yasal düzenlemeyi yapariz, yeter ki isçilerimiz emniyet içinde olsun, helal rizik için çaba sarf eden kardeslerimizin canlari emniyet içinde olsun dedik. Bunun için birçok düzenleme yaptik. Is kazalari ile ilgili büyük bir sempozyum toplamayi planliyorduk.
Bakanlarimiza gerekli talimatlari verdim. En detayina kadar incelenecek nerede bir ihmal varsa hesabi sorulacak. Her hangi bir ihmal ya da yanlis uygulama yoksa bu kazanin olus sebebi ile ilgili süreç ortaya konacak ve ek alinmasi gereken tedbirler alinacak” diye konustu.
“MADENLER MODERNIZASYONDAN GEÇMELI”
Türkiye’deki madenlerde teknolojik yenilenme ile birlikte modernizasyon yapilmasi gerektigini vurgulayan Basbakan Davutoglu, “Maalesef birçok madenimizde çok eskiden beri devam eden çalismalar oldugu için yeterli teknolojik altyapi saglanamamis görünüyor. Teknolojik yenilenmede dahil olmak üzere madenlerimizin süratle modernizasyondan geçirilmesi lazim. Bu çerçevede elimizden geleni yapacagiz” dedi.
MADENCI AILELERINE PSIKOLOJIK DESTEK
Basbakan Davutoglu, madenci ailelerine psikolojik destek verilecegini söyledi. Davutoglu, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligimizda ailelerimizin nasil desteklenecegi konusunda burada çalisiyorlar. Psikolojik olarak onlara destek faaliyetinde bulunacak uzmanlarimizda geldi. Bir taraftan teknik olarak kurtarma faaliyeti yapiyoruz bir taraftan ailelerimizi nasil rehabilite edecegimize çalisiyoruz diger taraftan adli ve idari sorusturma yürüyor. Hiçbir sekilde ayri bir imtiyaz ya da ayri bir davranis olmaksizin sonuçlar ortaya çikartilacak. Bu sonuçlardan gereken dersler çikarilip düzenleme gerekiyorsa düzenleme yapilacak. Her hangi bir sekilde cezai ya da hesap verilebilir bir süreç söz konusu ise de onun hesabi hukuki çerçevede kamu adina sorulacak. Ümit edelim, dua edelim en kisa zamanda bu kardeslerimize ulasabilelim” diye konustu.
“TAHMINI BIR SEY SÖYLEMEK MÜMKÜN DEGIL”
Madencilere hangi zaman zarfinda ulasilabilecegini söylemenin mümkün olmadigini dile getiren Basbakan Ahmet Davutoglu, “Bütün arkadaslardan genis bir brifing aldim. Bu konuda hemen bir bilgi vermek dogru ve mümkün degil. 775 metre kotta kaza oluyor, 812 metreye kadar su çikiyor. 35 metrelik su birikimini asarak oraya ulasmamiz gerekiyor. Pompalarin devreye girmesiyle 10 metrelik bir tahliye oldu. Ahtapot devreye girdi ve tahliye basladi. Süratle ilerlemeye çalisiyoruz ama isçilerin nerede oldugu lokasyonlari tam tespit edilemedigi için onlara ne zaman zarfinda ulasilabilir bunu söylemek mümkün degil. Tahmini bir sey söylemek ise dogru degil, aileleri gereksiz bir beklenti içine sokulur. Bir taraftan kardeslerimizin canlariyla ilgilenmek onlara ulasmak durumundayiz bir taraftan da aileleri bu anlamda en az ölçüde etkilenmelerini saglamak için çaba sarf ediyoruz. Dolayisiyla herhangi bir saat vermek dogru degil su asamada. Allah bir daha böyle bir aci yasatmasin ama gereken tedbirin alinacagini bilinmesini isterim” seklinde degerlendirmede bulundu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284