Basbakan Davutoglu’ndan Konya’ya Metro Müjdesi

Basbakan Ahmet Davutoglu, Konya metrosunun müjdesini vererek, “Bu proje çok önemli. Güzergah öyle belirlendi ki 5 üniversite birbirine baglaniyor. Hastaneler birbirine baglaniyor. Ilk planlamalara göre 2020 yilinda bitmesi hedefleniyor” dedi.

Basbakan Davutoglu’ndan Konya’ya Metro Müjdesi

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi tarafindan Dedeman Otel’de düzenlenen projenin tanitim toplantisina Basbakan Ahmet Davutoglu, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Feridun Bilgin, Konya Valisi Muammer Erol, Eski Ulastirma, Denizclik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Milletvekilleri, Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek, AK Parti Konya Il Baskani Musa Arat ve çok sayida davetli katildi. Toplantida ilk olarak konusan Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek, Konya’nin, ulastirma yatirimlari açisindan Türkiye’de en büyük payi alan illerden biri oldugunu belirterek, “Konya’miza yaptiginiz yatirimlar, verdiginiz destekler nedeniyle sehrimiz adina sizlere çok tesekkür ediyorum” dedi.
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Feridun Bilgin de, “Biz büyük hedefleri olan ve hedeflere ulasmak için var gücüyle çalisan bir ülkeyiz” diyerek, “Bakanlik olarak cumhuriyetin kurulusunun 100. yili için hedefler belirlendi. Bakanlik olarak 2014 yilinda yaptigimiz yatirim 20 milyar lirayi geçti. 11 milyar lira tutarinda projeyi tamamladik hizmete sunduk. 7.7 milyar tutarindaki proje insa asamasinda. 8 milyar liranin üzerindeki projenin baslatilmasi için çalisma yürütülmekte. Konya’da 2003 yilindan 2014 sonuna kadar 3,5 milyar liranin üzerinde yatirim yapmis bulunuyoruz. Konya Karaman arasindaki 102 kilometrelik hizli tren hattindaki çalismalar hizla devam ediyor. 200 kilometre hizla hem yük, hem yolcu tasimaya yönelik çalismalarimiz hizla sürüyor. Anadolu’yu Akdeniz bölgesi ile bulusturuyoruz” seklinde konustu.
“BIZE KIBIRLE YAKLASANA HIÇBIR SEKILDE BOYUN EGMEYIZ”
Basbakan Ahmet Davutoglu ise, bugün Çanakkale’de ve Ermenistan’da iki ayri toplanti oldugunu belirterek, “O Ermeniler ki acilarini paylasiyoruz, bütün milletlerin acilarini paylasiriz. Onlarin da o acilari yasamasina sebep olacak sekilde tahrik edenler, simdi o olaylarda hiçbir veballeri yokmus gibi 100 yil sonra bizi yargilamaya kalkiyorlar. Tarihimizle yüzlesmeye haziriz, her seyi paylasmaya, arsivlerimizi açmaya haziriz ancak bize kibirle yaklasana hiçbir sekilde boyun egmeyiz. Göz mesafesinde bizimle kim neyi konusmak isterse konusuruz, göz mesafesinin üstüne çikan olursa önce o mesafeye in esit ol ondan sonra konusuruz deriz” dedi.
Bu topraklarin asirlarca birçok kültüre ev sahipligi yaptigini ifade eden Basbakan Davutoglu, “Anadolu topraklari herkesin baris içinde yasadigi topraklar olmustur. Özü muhafaza etmek, sehre nüfuz eden sehir ruhunu hiçbir zaman tahrip etmemek gerekir. Konya bir ilim, kültür, enerji sehridir. Sehir dokusunu bozmadan bütün bu alanlarda merkez olabilmek, 13. yüzyilda payitaht olan Konya, 21. yüzyilda da bölgenin yükselen bir sehri olmak zorunda. Yüksek Hizli Trenin Ankara, Eskisehir, Istanbul baglantilari, yeni yapilacak güzergahlar, yeni karayolu baglantilari devam ediyor. Dolayisiyla Konya’ya dönük önümüzdeki dönemde insan hareketleri olacak demektir. Bunun önlemini simdiden almamiz gerekir. Duble yollari nitelikli hale getiriyoruz, otoyola dönüstürüyoruz. Yüksek Hizli Tren ile Ankara Istanbul arasi 3,5 saat,1,5 saate indirmenin hesaplarini yapiyoruz. Bütün sehirlerimiz kiymetlidir. Her bir sehrimizin kendine has özelligi var. Iyi bir kentsel dönüsüm stratejimizin olmasi lazim. Sehir içi ulasimi planlamamiz, çevre illerle ulasimi ona göre planlamamiz lazim. Bir üniversite vardi simdi 5 üniversite var. Rayli sistemin ilk Konya’da baslamis olmasi 80’li yillarda büyük bir adim ama simdi bir adim öteye geçmemiz lazim. Kesinlikle dikey degil yatay yapilasmaya agirlik vermemiz lazim. Bir taraftan sehrin kültürünü, dokusunu korurken, ulastirmayi mümkün oldugu kadar sehir dokusuna zarar vermeyecek yeni zemine oturtmak. Bütün bunlari saglamak üzere bürokratik islemler tamamlandi. Bir proje üzerinde çalisiyoruz. Bu sadece Konya’ya yönelik degil, benzer nitelikteki bütün sehirlerde böyle bir strateji belirleyecegiz” dedi.
Basbakan Davutoglu konusmasina ara verirken, Konya Metrosunun hazirlanan tanitim filmi izlendi.
KONYA METROSU 2020’DE TAMAMLANACAK
Tanitim filminin izlenmesinin ardindan konusmasina “Hayirli olsun” diyerek devam eden Basbakan Ahmet Davutoglu, “Bu proje çok önemli. Güzergah öyle belirlendi ki 5 üniversite birbirine baglaniyor. Hastaneler birbirine baglaniyor. Temel devlet kurumlari, üniversiteler, bilim merkezleri birbirlerine irtibatlaniyor. Ilk planlamalara göre 2020 yilinda bitmesi hedefleniyor. Buradan ifade ediyorum, 2018 yili Sebi-i Arus’unda ilk asama bitmeli. 2020’ye kadar da toplamda 45 kilometreye kadar olan hat açilacak. Entegre rayli sistemi Büyüksehir Belediyemiz yapacak ve bununla birlikte rayli sistemle Konya’da ulasilmayacak yer kalmayacak. Bu projenin yürümesi baglaminda bunu yakindan takip edecegim. Herkesin bu projeye destek vermesi lazim. Bu Anadolu sehirlerimiz için isaret fisegidir. Birçok sehrimize de yeni bir hayat suyu, köprü insa edecegiz” dedi.
Basbakan Davutoglu’nun konusmasinin ardindan birlikte fotograf çektirildi ve dua edildi. Konya Metrosu 3 etapta, toplamda 45 kilometre olacak ve 3 milyar liraya mal olacak. Proje 2020 yilinda tamamlanacak. Metro ile Yüksek Hizli Tren hatti entegrasyonu saglanacak. Etaplar halinde yapilacak projenin ilk etabi Kampüs-Alaaddin-Gar-Beyhekim arasinda; 2. Etabi Fetih Caddesi-Karatay’da, 3. Etabi Necmettin Erbakan Üniversitesi-Çevre Yolu-Yeni Gar arasinda olacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284