Basın Çalıştayında Basının Görevi Ve Sorunları Tartışıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğünce 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle basın çalıştayı düzenlendi.

Basın Çalıştayında Basının Görevi Ve Sorunları Tartışıldı

Çalıştay’da konuşan Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Küçükcicibıyık, “Gazetecilik, büyük bir özveri gerektiren, her koşulda, günün her saatinde, haftanın her günü, üstelik tatil veya bayram yapmadan yerine getirilmesi gereken gerçekten zor bir meslektir. Hatta gazetecilik bir meslek olmanın da ötesinde büyük fedakârlıklar gerektiren adeta kendine özgü bir yaşam biçimidir. Hele ki Anadolu’da gazetecilik, ilişkilerin pamuk ipliğine bağlı olduğu çok daha zor bir meslektir. Bir yanda ayakta durabilmek için maddiyat, diğer yanda ise habercilik ilkeleri doğrultusunda görev yapmak gerçekten çok zordur.

İyisini yazarsanız karşındaki muhatap kerameti kendinde sanırda küçük bir olumsuz haberini yazarsanız da o değil kötü sizsinizdir. Bugün Basın Bayramı fakat Basının bir dizi sorunları var, bu sorunlarından biri ve en önemlisi ekonomik sorundur. ‘Yiğidi öldür ama hakkını ver’ Atasözümüzden hareketle şunu açıkça belirtmem gerek; 2002 yılında hükümetin doğruluk ve açıklık/Şeffaflık prensipleri doğrultusunda resmi ilanların yeniden düzenlenmesi ile özellikle yerel basına önemli ve büyük bir destek sağlanmıştı. Anadolu basını bu destek sayede yaklaşık 10 yıl her yönden kendini geliştirme imkânına kavuşmuştu. Ancak bu destek maalesef son yıllarda büyük ölçüde ortadan kalkmaya başlamış ve bugün yerel basın yeniden ayakta kalabilme mücadelesi verir hale gelmiştir. Demokrasinin en önemli ve vazgeçilmez unsularından biri olduğuna inanılan Basın için geçici ve sözde değil, çözümü belli ve bilinen, öncelikle ekonomik sıkıntılardan kurtarılarak ve çalışanlarının da bazı haklarının yeniden verilerek hak ettiği yere ve asli görevine dönmesi sağlanmalıdır” dedi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’de, “Bilindiği üzere gazetecilik mesleği dinamik ve özverili çalışma, toplumsal duyarlılık ve entelektüel bakış gerektiren önemli mesleklerdendir. Mesleğini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan basın mensupları, yaptıkları faaliyetle toplumu bilgilendirme ve aydınlatmanın yanı sıra dil ve iletişim potansiyelimizi artırmakta, toplumsal bağlarımızı güçlendirmektedirler. 10 Ocak nedeniyle tüm basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler gününü tebrik ediyor, kendilerine çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Çalıştayda söz alan TRT Haber Yapımcı Yardımcısı Elif Şimşek, Türkiye’de televizyon habercisi olarak çalışma konusunda bilgiler verdi. Şimşek, “Bugün 1961 yılından beri bize atfedilmiş bir gün. Gazetecileri onurlandırmaya yönelik bir gün. Ancak biraz buruk diyelim benim açımdan en azından. 15 Temmuz 2016 tarihinde yayın editörlüğü masasında yüz yüze geldim bu olayla. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte internet haberciliği ve sosyal medya haberciliğin alanını doldurmaya başladı. Nasılki gazetecilik terimi kullanıyorsak, nasıl televizyon gazetenin yerini dolduramadıysa, internette gazetenin yerini dolduramaz. Televizyon haberciliği belkide haberciliğin en zor alanını oluşturmaktadır. Hata yapma lüksünüz yoktur” dedi.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, olağanüstü durumlarda gazeteci olmak, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanı Uzman Dr. Adem Demirsoy, yerel gazeteciliğin sorunları ve Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Hamdi Koçoğlu’da Türkiye’nin son dört yılına gazeteci olarak tanık olduğu olayları anlatarak çalıştaya katılan basın mensuplara tecrübelerini aktardı.

Program plaket ve hediye takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284